Jen pět přežije

Jen pět přežije
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535824/bmid_jen-pet-prezije-66117618a6e58.jpg 4 60 60

Osm hodin. Šest přátel. Jeden snajpr. Red Kennyová vyrazila o jarňácích s partou kamarádů na road trip. Jen ona, její nejlepší kámoška se svým starším bratrem, jeho dokonalá holka, kamarád ze školy a kluk, se kterým by Red nejradši víc než jen kamarádila. Jenže se jim v noci uprostřed ničeho porouchá obytňák a oni záhy zjistí, že v pustině nejsou sami. Někde tam ve tmě se totiž ukrývá odstřelovač. Nejde ale o žádného náhodného pomatence, tenhle chlap jde najisto – a jeho cílem je jeden z nich. Do úsvitu zbývá 8 hodin. Do té doby musí šestice uprchnout, nebo odhalit, kdo z nich skrývá děsivé tajemství, pro které je muž venku ochoten je všechny do jednoho postřílet.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

Five Survive , 2022


více info...

Přidat komentář

_Brunetka_
18.07.2024

Pro upřesnění, hodnotím 3,5*.

Mám moc ráda autorčinu sérii Návod na vraždu pro hodné holky, a tak jsem si řekla, že zkusím i tuhle novinku. Nemůžu říct, že by to byl krok vedle, ale sérii s Pipou se to v mých očích nevyrovná. Sice se tu zase ukazuje to, že Holly Jackson opravdu psát umí, ale... nevím, čím to je - jestli větším rozsahem, tím, že se celý děj odehrává během 8 hodin, nebo kombinací obojího - kniha mě jednoduše nějak nedokázala udržet v napětí a v potřebě stále otáčet další stránky. Stojím si za tím, že by jí neuškodilo trošku proškrtat. Jinak je ale námět příběhu zajímavý a líbil se mi. V postavách jsem se neztrácela, utvořila jsem si k nim kladný i záporný vztah. Navíc bylo zajímavé sledovat, jak se postupem času čím dál více vybarvují, ale zároveň mi jejich chování přišlo autentické vzhledem k situaci. Našly se tu i překvapivé momenty a odhalení. Finální rozuzlení mě šokovalo, ani jednou mi v průběhu čtení něco takového nepřišlo na mysl (to, jak je to reálné, hodnotit nebudu). Podtrženo sečteno, další knížky od autorky si určitě ráda přečtu a pokud vy máte rádi tyhle YA thrillery, určitě Jen pět přežije dejte šanci.

okeey
15.07.2024 5 z 5

Po přečtení série Návod na vraždu pro hodné holky jsem měla velká očekávání a musím říct, že autorka vůbec nezklamala! Zpočátku jsem byla trošku skeptická, vzhledem k tomu, že pouhých pár hodin je rozepsaných na bezmála 400 stran, bála jsem se, aby se děj zbytečně netáhl. Ale hltala jsem každou stránku, byla v konstantním napětí a tím, jak skvěle byla atmosféra zachycena, jsem si připadala, že jsem součástí příběhu a byla jsem v tom karavanu s nimi.
Postavy jsou mladé, často nerozvážné, ale jelikož to není tak dlouho, co jsem byla v této věkové kategorii, tak mi postavy byly bližší.
Rozuzlení jsem naprosto nečekala a konec mě dostal tak, že jsem ho musela chvíli rozdýchávat. Knihu mohu jen doporučit!
Těším se na další díla autorky.


Tereza137
15.07.2024 4 z 5

Tak toto za mě byl úžasný příběh, který chytl hned od začátku a nepustil až do poslední stránky. Nenudila jsem se ani na chvíli.

Nejvíce mě bavil autorčin styl psaní, kniha se četla úplně sama a kdybych mohla, měla bych ji přečtenou max za 3 dny.

Příběh je akční, napínavý a kolik "wow" momentů jsem v knize zažila? No upřímně jsem zírala, některé jsem vůbec nečekala a musela jsem si stránku třeba přečíst znovu, zda mě zrak nešálí, ale je pravda, že celkem důležité okamžiky (kdo, co, s kým, jak) jsem bohužel odhadla a během čtení si říkala "kéž bych se mýlila."

Postavy byly napsány přímo božsky. Neskutečně se měnilo to, komu jsem fandila, koho nesnášela a nejraději bych ho kuchla hned na začátku knihy, a přesně toto mám v knihách nejraději - dynamiku a vývoj postav.

Co se týče konce, tak jsem byla překvapena, čekala jsem, že to dopadne trochu jinak. Nemohu říct, zda byl nejlepší, možná bych byla raději, kdyby jen skončil trošičku jinak, ale zklamaná rozhodně nejsem.

Book_Sweet_Book
11.07.2024 5 z 5

(SPOILER) Jsem člověk, co se nerad bojí, lehké mrazení strachu na zádech mi však nevadí. Právě díky tomu mi neskutečně sedlo Jen pět přežije. Není to nic, kvůli čemu byste už nikdy nesedli do karavanu nebo pak nemohli usnout. Strach se vám na mysl vkrádá pomalu, že byste ho jednoduše mohli zaměnit za nadšení ze čtení. S každou další stránkou, s každou uběhlou minutou vás děj drží víc a víc ve svém sevření a utrhnout se od čtení je těžší a těžší.

Ze začátku jste hozeni rovnou do děje a chvilku trvá si ujasnit, kdo je která postava. K tomu moc nepomáhá neustále odbíhající vyprávění zaměřené na hlavní postavu, avšak po chvilce si člověk zvykne a přiznejme si, dodává to knížce i prvek osobitosti. První třetina je tak především uvědomění vaše i postav toho, co se vlastně stalo.

Druhou třetinu bych shrnula jako pokus o útěk. Pro postavy část stěžejní, protože s každým dalším neúspěchem atmosféra houstla. Pro mě jako čtenáře bylo vcelku jasné, že útěk (zejména bez oběti) se konat nebude, protože stále zbývala podstatná část knihy a věci se ještě musely “vyhrotit. Avšak v průběhu postavy již začaly ukazovat své pravé povahy a příběh nabral obrátky.

Konečná část byla teda něco! Zoufalství postav dalo ději šílený spád, takže to už knihu z ruky teprve nedáte. Pokud jsem si v průběhu myslela, že tuším, co se stane, byla jsem na omylu. A to velmi. No a ten závěr… Upřímně jsem posledních sto stran četla na jeden zátah, a tak když jsem asi o půl třetí ráno dočtenou knihu zaklapla, připadala jsem si naprosto zničená. V nejlepším slova smyslu.

Jen pět přežije je neskutečně poutavá knížka, která vás vtáhne do děje a svými zvraty vás nenechá v klidu sedět. “Románek s Arthurem jsem v ději viděla od začátku, a proto mi zoufale chybí pokračování. To však záleží jen na autorce. Snad se jednou dočkáme…

Dlouho mě kniha příjemně nepřekvapila tak jako tato, takže za mě 10/10 a mohu ji doporučit.

Ronnie68
10.07.2024 5 z 5

Opět skvělá kniha autorky ... šest lidí na výletě v karavanu... odstřelovač... tajemství, která až do teď byla skrytá... a na konci zajímavé rozuzlení nejen této situace ale i vraždy, která se odehrála dříve... byla to jízda... nešlo se odtrhnout ...

Sanny_happ
05.07.2024 4 z 5

Od autorky mám přečtené všechny její knihy a vždy jsem byla nadšená. Bohužel u této knihy to úplně říct nemůžu.
Parta známých jede s karavanem, ztratí se, někdo jim zničí pneumatiky a oni zůstanou uvíznutí uprostřed ničeho v hluboké temné noci. Každý z nich má své tajemství, ale po této noci už nebude tajemství žádné..

V knize je celkem dost hlavních postav a proto mi na začátku trvalo celkem dlouhou dobu, než jsem se začala alespoň trochu orientovat. Samotný příběh se odehrává v podstatě v řádu několika hodin (jedné noci). Udržet tedy proto napětí po celou dobu knihy nebylo snadné. A u mě se to tedy ani bohužel udržet nepodařilo.

Bavilo mě sledovat, jak různě reagují hlavní postavy na nastalou situaci. Věřím, že tak by to bylo i v reálu. Také mě bavilo sledovat, jak se každý pomalu, ale jistě svěřuje se svým tajemstvím a jaký vliv to má na celou skupinku přátel. Je tu i lehoulinká romantický linka, což byl fajn bonus

Celkově mě ale některé části knihy přišly celkem nezáživné a trochu na sílu natáhnuté. Konec, jakožto celková podstata příběhu mi přišel trochu přehnaný a neuvěřitelný. Ale zase je fakt, že by mě nenapadlo, že to skončí právě takhle

Za mě tedy fajn kniha, ale od autorky mám už jiné oblíbence

Za knihu v rámci spolupráce děkuji @cosmopolis_cz a @grada_cz

lucakuca
04.07.2024 5 z 5

Další pecka od autorky!
Jiná, čtivá, napínavá!
A ten konec!!!! Přímo lahůdkový!
8 hodin napětí, akce - reakce, tajemství a jednoho fakt z*rda! Ten mě fakt vytáčel do běla a při čtení jsem trpěla sprostou samomluvou. Naštěstí to bylo u moře, tudíž jsem stále byla za dámu... :-)
Oliver se autorce fakt vyvedl.

Mikky01
02.07.2024 4 z 5

Recenze na knihu „Jen pět přežije“ od spisovatelky Holly Jackson. Za recenzní výtisk děkuji @grada_cz

Touto knihou jsem velmi mile překvapen, protože jsem od ní nečekal vůbec nic a dostal jsem skvělý a napínavý zážitek na 4 dny. Je to v podstatě psychologická survivor hra mezi 6-ti přáteli.

Knihou Vás bude provázet 6 přátel, kteří vyrazí v karavanu na jarní prázdniny. Ze začátku se bude vše zdát jako idylická dovolená s nejbližšími přáteli, ale to Vás po pár kapitolách vyvede z omylu. Během okamžiku se život přátel změní v boj o holý život, kdy jim známý/neznámý odstřelovač prostřelí gumy u karavanu. Během toho, co jsou přátele spolu 8 hodin uvězněni v karavanu a přemýšlejí, jak se vypořádají s nastalou situací, začínají na povrch vyplouvat temná tajemství. V knize každopádně bylo skvěle vykresleno, jak se mladí lidé, mohou zamotat do velmi závažných kriminálních případů. Díky odstřelovači, který přivedl mladé dospělé do těchto potíží, příběh dostává úplně jiný rozměr. Celou knihou Vás bude provázet velmi tísnivá atmosféra. Občas jsem přemýšlel, jak bych se v dané situaci zachoval já a asi by moje zdechlina ležela ožraná od prasat v hluboké a temné propasti.

Příběh byl velmi napínavý, že jsem občas ztrácel pojem o čase. Příběhem jsem byl pohlcen, ale přeci jen se jedná o Young adult čtení, takže se pár nelogičnostem v knize nevyhneme. Občas mi vadilo i chování hlavních hrdinů, ale stále se jedná o pár puberťáků, kteří mají jiné, někdy až lehce zvláštně zvrácené jednání a myšlenky. Líbilo se mi, jak každá kapitola byla rozvržena do jedné hodiny, tím pádem od knihy dostanete vše, jak akci, tak roztržky a hádky mezi kamarády plus samozřejmě plány na útěk, které budou ve většině případů nezdařilé, ale nezapomeňte, že umře jen jeden z nich. Já jsem tedy z konečného výsledku byl velmi překvapen, proto knize dávám hodnocení 8/10.

nonameperson04
25.06.2024 5 z 5

(SPOILER) Tohle byl asi první vysloveně thriller, který jsem četla a musím říct, že se to četlo skvěle. K obsahu: Oliver byl pěknej sociopat, ale Arthurův dopis na konci mě dostal. Jako zabít někoho pro někoho je ujetý, ale obětovat svojí svobodu pro poslední setkání beru jako velký plus a rozhodně si myslím, že Oliver byl mnohem větší záporák než Arthur.

oblakaknih
20.06.2024 4 z 5

Ačkoli mě kniha Návod na vraždu pro hodné holky nezaujala natolik, abych se pustila do dalšího dílu série, autorčin styl mě na Jen pět přežije rozhodně nalákal!
V první řadě nemůžu opomenout zpracování knihy. Její součástí je totiž i plánek obytného domu, ve kterém se příběh odehrává, mapka trasy a navíc je příběh i rozdělen do časových úseků.
Moc mě bavilo omezení času a prostředí, značně to podporovalo napnutou a nepříjemnou atmosféru, která v příběhu panovala.
Každá z postav je dostatečně vykreslena, má svoji osobnost a zastoupení v příběhu. Rozhodně jsou to postavy, na které budu v budoucnu ještě vzpomínat. Dokonce bych si i dokázala představit nějaké pokračování, kde bych se s nimi mohla opět setkat.
V knize je několik zvratů, atmosféra během čtení houstne a s každou další stránkou je vše o něco víc zamotané. A ačkoli jsem několik věcí tipla, měla jsem své teorie, byly zde i věci, které jsem nečekala.
Až na pár drobností, které už působily přehnaně se mi kniha moc líbila a ráda si přečtu další autorčino dílo!

lena.o.knihach
17.06.2024 4 z 5

Když si šest přátel vyrazí v karavanu na jarní prázdniny, netuší, že v noci se jejich cesta změní na holý boj o život, kdy budou stát proti odstřelovači. Všichni mají tajemství, ale jen jedno je může zachránit. Čas se krátí…

Celkem dlouho mi trvalo, než jsem si ujasnila, kdo je kdo. Autorka na čtenáře vychrlí šest jmen a není snadné si hned pamatovat, kdo s kým, kdo by rád nebo kdo je příbuzný. Uběhlo několik desítek stran a na problém s postavami jsem si ale ani nevzpomněla.

Napínavý děj mě vtáhl a já byla napnutá, dokud jsem neotočila na poslední stranu. Až na menší chaos s postavami jsem si Jen pět přežije od Holly Jackson užila a určitě ji můžu doporučit.

Děkuji @grada_cz & @cosmopolis_cz za knihu. #spoluprace

nela3812
05.06.2024 4 z 5

Pokud si vás získal "Návod na vraždu", rozhodně si vás získá i tato snad alone záležitost, která se nese ve velmi podobném duchu. Strhující psychologická hra mezi 6ti lidmi. Napínavé a šokující přesně tak, jak to autorka umí.

Je třeba myslet na to, že se jedná o YA příběh s velmi mladými hlavními hrdiny. Nevyhneme se tak naivitě a nepromyšlenosti některých jejich činů. Je však velmi zajímavé, jak se takto mladí lidé mohou zamotat do tak závažných případů! Který z nich skrývá tajemství? A je jeho tajemství to "pravé"? Dokážete to odhalit dříve, než vám to prozradí autorka? Tentokrát je to opravdu těžké a ačkoliv jsem odhalila jisté nesrovnalosti a černé ovce, na motiv celé situace jsem nepřišla.

Zpočátku mi postava snajpra a jeho role v příběhu přišla dost přitažená za vlasy. Prostředí, situace a navíc ještě snajpr mi dohromady nefungovali. S rozvojem příběhu však jeho postava dostává zcela jiný rozměr. Právě díky němu dostala autorka zbylé hlavní postavy pod tlak a vytvořila atmosféru nabitou nejen překvapivými zvraty, ale také bohatou na výměnou názorů a na mnoho kreativních nápadů při záchranné misi. Celkově se jedná o velmi dobře vybrané charaktery, které společně vytváří hustou a tajuplnou atmosféru. Jejich potyčky a propojení jsem si opravdu užila.

Ačkoliv mě příběh pohltil, musela jsem se několikrát pozastavit nad některými myšlenkami Red, které se neustále dokola opakovaly. Některé otázky, vířící jí v hlavě, byly často omílány a nakonec ani nejsou osvětleny. Red byla středem celé party a především příběhu samotného. Její lítostivá povaha mi však kazila celkový dojem z knihy. Nemám ráda fňukání, lítost a sebemrskačství. A toho jsem si skrze ní užila až moc. Za mě naprosto zbytečný prvek příběhu, který jen odvádí pozornost od hlavní zápletky.

Na nějakou dobu ukládám k ledu svůj nápad na "výlet karavanem".
Děkuji pěkně. :)

Hodnocení: 4/5

Babouš
23.05.2024 2 z 5

Nečetlo se mi to moc dobře, některé věty jako by psala umělá inteligence, a zpočátku jsem měl obrovský chaos v postavách.

kneslova
18.05.2024 5 z 5

Je to třetí kniha od této autorky, co čtu a každá je za 5 hvězdiček , jak se dej rozjede je čím dál napínavější a napínavější .. jdu si sehnat ty zbývající knihy

mikika
09.05.2024 5 z 5

autorčina předchozí série byla skvělá, tak jsem zkusila i tohle. a to teda byla jízda. a nemyslím cestu karavanem - kdybych se nebála, že nebudu mít na chatě co číst, sfoukla bych knížku za jediný den. nešlo se odtrhnout. adrenalin proudil žilami, nervy na pochodu... zápletka s ostřelovačem sice divná, ale celé to bylo hlavně proto, aby dostala pod tlak šest přátel tak moc, až jim ujíždí nervy a obrátí se proti sobě navzájem... no teda!

KnihomoLucy196
05.05.2024 5 z 5

(SPOILER) Já tady brečim, Holly! Nemůžeš takhle ruinovat svý čtenáře..

Já nemám slov. Idylická cesta karavanem napříč Státy se promění v hororovou noc s odstřelovačem, který je odhodlaný vás zabít? Naprosto geniální. Nevím, jak na ty nápady Holly chodí, ale vždycky se z toho vyklube dost přesvědčivá a realistická zápletka

Parta byla fajn, až na Olivera. Jako pardon, ale jsem jediná, kterou pokaždé vytáčel a jako jediná ho na konci nelitovala?

Ze začátku se to rozjíždělo trochu pomaleji, než jsem byla zvyklá z aggtm, ale pak jsem se od toho neuměla odlepit
Mělo to spád, připadalo mi to realistický a občas jsem se skutečně bála

A ten konec? Sakra lidi, celej jsem ho probrečela!
Tak moc jsem se o Red bála! Ale nakonec to pak zachránil Arthurův dopis.. už jsem si fakt myslela, že nepřežije

Božínku, to bylo něco
Můj první thriller, kterej jsem kdy četla, a myslím si, že posadil příčku hodně vysoko

badliar_id
01.05.2024 4 z 5

(SPOILER) "What if I said you were the right people, in the right place at exactly the right time."
Další zázrak od Holly.. Nebylo to tedy tak wow, jak její NNVPHH série, ale bylo to fajn a záživné..
Občas mi to fakt nahánělo strach :dd, hlavně když jsem to četla večer..
Začátek mi tedy moc neutíkal, ale pak se to rozjelo a já nemohla přestat číst..
Jediná postava, kterou jsem nemohla vystát byl Oliver. Vůbec mi ho není líto, protože obětoval i svou vlastní sestru a bylo mu to naprosto jedno.
Potřebovala bych více scén Red a Arthura!!
Kdo má rád příběhy od Holly a celkově thrillery, tak určitě doporučuju..