Je suis Paris

Je suis Paris https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399741/mid_je-suis-paris-p9w-399741.jpg 3 13 5

Další román nejvýraznějšího vypravěče porevoluční české prózy, v němž je Jiří Kratochvil opravdu především „neřestným vypravěčem“ (neřestný tu ale neznamená nemravný), nikoli analytickým intelektuálem. V Je suis Paris si můžeme vychutnat mnoho dějových úrovní a zákoutí. Vše je skloubeno a vyprávěno s mimořádnou přesností a lehkostí, běžící jako dobře namazaný stroj. Celý ten čtenářsky dobře přístupný mechanismus, vytvořený s kratochvilovským vtipem a neobyčejnou slovesnou silou, nese vespod notorickou, třebaže úspěšně ironizovanou vypravěčovu úzkostnou skepsi: Kromě smrti v životě není jiné jistoty a naše naděje jsou jen jinou verzí králičí víry o daleké zaslíbené zemi Austrálii. Hle, Jízlivá potměšilost žití, tedy v roce 2017 vydaný Kratochvilův román, jehož je Je suis Paris zdařilým pokračováním.... celý text

Přidat komentář

milan.krimsky
25.03.2021 2 z 5

Výbor autorových zážitků z Paříže

sharik
28.09.2019 2 z 5

Kratochvilovo rozbíjení literárních forem ve vrcholné podobě, zdá se. Jednotlivé texty super, jako celek však nedrží pohromadě a autorova snaha o literární experiment mi tady přijde trochu přehnaná a samoúčelná na úkor čitelnosti.


knih.sasa
21.06.2019 2 z 5

Kniha mě příliš nezaujala, je to sebrání z díla autora, které se týká Paříže plus komentáře a zážitky s M. Kunderou, M. Uhdem a úvahy nad jejich díly (jak mohly nebo nemohly vycházet) i nad tím, jak vznikala autorova díla. Možná pro literární teoretiky nebo fajnšmekry zajímavé, pro mě bohužel ne. Pro milovníky Paříže by to mohla být dobrá kniha.

Iki1
10.05.2019 4 z 5

Líbil se mi jemný humor a hlavně autorův jazyk, kterým líčí svět kolem sebe, ale i své myšlenkové pochody. Plný lehkosti a zapadající přesně tam, kam má.

DiskretniBarman
17.04.2019 3 z 5

Největším a (zásadním) zklamáním je pro mě fakt, že i když se kniha na první pohled tváří jako „novinka“ (na obalu nikde nenajdete jedinou indicii, že by to mělo být jinak, a v popisu knihy zde v Databázi je dokonce mylně až lživě uvedeno, že se jedná o „další román“), ve skutečnosti jde jen o ukázky z autorových předchozích knih, které nějak souvisejí s Paříží (a Kunderou). Tohle je u mě jen vydavatelský kalkul, jak co nejvíc vyždímat renomé autora.
Pokud už máte Kratochvila načteného, jediným důvodem k pořízení knihy je její krásné grafické zpracování.

Štítky knihy

česká literatura

Kniha Je suis Paris je v

Přečtených15x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce2x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x