Brněnský pochod smrti

Brněnský pochod smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116278/brnensky-pochod-smrti-116278.gif 4 49 7

Události, které pojednává tento sborník, se odehrály před bezmála sedmdesáti lety. Odsun Němců z Brna, známý i jako "brněnský pochod smrti", předznamenal poválečné vysídlení německého obyvatelstva z celého Československa a stal se tragédií pro dvacet tisíc lidí, převážně dětí, žen a starců, kteří na sklonku května 1945 museli opustit své domovy a vydat se na cestu do neznáma. Mnozí z nich leží v hromadných hrobech u Pohořelic. Spravedlnost vzal zase jednou v dějinách do rukou "lid" a vina se svezla na bedra těch, kdo byli právě po ruce a nejzranitelnější, vinni však v drtivé většině pouze tím, že mluvili jazykem teprve před pár dny poražených okupantů. Více než čtyřicet totalitních let o osudech těchto lidí neměl nikdo vědět, pohůnci režimu srdnatě zametali stopy a snažili se o nemožné: změnit historii, vymazat z paměti to nevhodné a zbavit se (zbavit nás?) tak černého svědomí. Dnes všechny oběti připomíná pamětní kámen v zahradě augustiniánského kláštera na Mendlově náměstí v Brně, kde tragický pochod začal, a černý kříž u Pohořelic, kde pro mnohé skončil. Sborník, který držíte v rukou, shrnuje esejistická zamyšlení čtyř spisovatelů, jejichž života se takzvaný brněnský pochod smrti různými způsoby dotknul. Spíše než odpovědi by zde však čtenář měl očekávat otázky. Takové, které zůstávají a zřejmě už zůstanou. Tato kniha má být zejména uctěním památky všech obětí poválečného vyhnání Němců (nejen) z Brna. Svým obsahem se dotýká křehkého tématu viny, odpuštění a paměti, která se - naštěstí! - nedá vymazat.... celý text

knihomoli
knihomoli
25.03.2021 4 z 5

Čtyři eseje, čtyři názory. Byla to smutná a vypjatá doba a myslím, že odsun byl správný. Provedení už tak ne. Zajímavý pro mě byl hlavně pohled z Rakouska, kde se v podstatě nechovali o moc lépe.

felia
felia
18.06.2020 4 z 5

Je to popis tragedie 20 tisíc odsouvaných, ale současně i našeho poválečného vývoje. Odsun nás poškodil ekonomicky, ale především morálně


VeruRomanská
VeruRomanská
02.03.2020 3 z 5

Neurazi, nenadchne. Vlastne urazit muze, protoze je to stale velice ozehave tema. Me prisla asi nejlepsi prvni povidka, ktera ukazuje, jak to meli sudetaci tezke vinou NE jen tech nejzlejsich cehunu jak se dnes snazi vsichni tvrdit.

Peslik
Peslik
09.01.2018 3 z 5

Jak píše Chemiczka je to jen pár slov k zamyšlení. Ne, že by to bylo málo, nebo špatné, ale zůstala ve mě spousta otázek. Tuto knihu jsem měla již delší dobu v plánu číst, nechala jsme si ji na rok 2018 do výzvy. Čekala jsem něco víc. Jen díky tomu, že jsem z Brna jsem si pár věcí dokázala i obrazově přiřadit. Určitě sáhnu po další knize, která mi tuto událost více přiblíží.

Chemiczka
Chemiczka
23.01.2017 5 z 5

Útlá knížka složena ze čtyř "zamyšlení", asi se to nedá nazvat příběhem. I když ani jeden z autorů nebyl přímým účastníkem Brněnského pochodu, každý měl k tématu co říct. Všichni čtyři se ve svém profesním i osobním životě zaobírali právě povalečným odsunem Němců, zvláště těch brněnských. Určitě se nejedná o obsahlé popisy historických faktů, spíš je pár slov k zamyšlení nad celou problematikou.

Jana_Z
Jana_Z
18.06.2014 4 z 5

Kniha se dotýká témat, o kterých jsem dosud mnoho nevěděla a tím mě zase posunula kousek dál. Ano, po jejím přečtení se objeví spousta nezodpovězených otázek a já si myslím, že je dobře, když nás něco nutí přemýšlet a hledat odpovědi.

vitavita
vitavita
12.03.2013

Čtyři kapitoly a ještě doslov k tomu - žádný z pěti autorů v Brně v té době nežil a vše napsali jen z doslechu, či z různých rozhovorů či pramenů ( jen Kratochvil měl v roce 1945 pouhých 5 let ) ....