Jan Jílek

Jan Jílek https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523519/bmid_jan-jilek-6517ef2866df8.png 4 9 2

Román, založený na skutečných osudech, sleduje příběh protestantského emigranta. Literárním hrdinou, jejž autorka založila na skutečné osobě, je prostý český člověk Jan Jílek, který se pro své českobratrské vyznání stává emigrantem. Nováková sleduje jeho dramatickou životní pouť a hluboké, až vizionářské prožitky víry, až k okamžiku smířené smrti.... celý text

Přidat komentář

Zmiu
19.03.2024 4 z 5

Neskutečně zajímavá kniha. O historii Jednoty bratrské toho vím celkem málo, a o osobě Jana Jílka jsem nevěděla vůbec nic. Teréza Nováková si dokonce dala tu práci, že našla jeho náhrobní kámen v Rixdorfu, jak byla jeho osudem zaujatá. Zpočátku jsem četla pomaleji, kniha je napsaná pro nás už zastaralým jazykem, a k tomu ještě v přímé řeči postavy mluví východočeským nářečím, což je ještě větší lahůdka. Po dvou kapitolách jsem si ale zvykla a ve chvíli, kdy došlo k Jílkově zajetí, jsem knihu neskutečně hltala. Celý příběh se točí kolem náboženství a pronásledování evangelíků počátkem 18. století. Katolíci jsou pro ně modláři a oni zas pro ně kacíři. Např. mít doma Bibli je z tehdejšího pohledu kacířské. Tyto tehdy běžné praktické záležitosti duchovního života mě hodně oslovovaly, protože dnes je všechno jinak. Rodina Jílkova byla nucena provozovat svou víru v utajení, knížky schovávat, a nakonec díky pomoci zvenčí nalezla útočiště v Sasku. Jan Jílek také utekl a pak se několikrát vrátil a převáděl další. I mezi příbuznými se ovšem našli udavači a naopak člověk našel soucit a milosrdenství tam, kde by ho třeba nečekal.

WEIL
04.10.2011

Hrdinou románu je chudý, neduživý chlapec, pak zručný krejčí a lehkomyslný mladík. Čtenář si tedy může vybrat kdo je mu nejsympatičtější, neb má v povahách těchto jedinců jedinečnou možnost prožít jejich osudy, obzvláště Jana Jílka, který bojuje proti pohodlí a přizpůsobivosti darebáctví. Stojí ho to hodně sil a vyhrát nemůže.


Autorovy další knížky

Teréza Nováková
česká, 1853 - 1912
1963  78%Drašar
1966  76%Děti čistého živého
2001  81%Úlomky žuly
1906  70%Jiří Šmatlán
1921  78%Jan Jílek

Kniha Jan Jílek je v

Přečtených11x
Knihotéce16x
Chystám se číst3x
dalších seznamech1x