Izrael Potter

Izrael Potter https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84833/bmid_izrael-potter-FHs-84833.jpg 4 7 4

Životopisný román o prostém vojáku z doby americké revoluce v 18. století. Na osudu hrdiny děje ukazuje autor, že ideály této revoluce nepřinesly prostým lidem, kteří za ně prolévali svou krev, ani svobodu, ani naději na lepší život.

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Práce
Originální název:

Israel Potter: His Fifty Years of Exile , 1855


více info...

Přidat komentář

eraserhead
10.09.2022 3 z 5

Beru to k Bílé velrybě trochu oklikou. Tohle je takové… Přijde mi to nevyvážené, rozhrkané, trochu každá pes jiná věc. Chvíli je to fajn, pak se to rozplizne, jako by to nedokázalo u něčeho ani chvíli vydržet, jen naznačit a hned rychle pryč k něčemu dalšímu. Chvíli mi to přišlo jako vzdálený předchůdce Foresta Gumpa, chvíli jako komedie, jen jsem nevěděl jestli chtěná, chvíli jako historický obraz. Obecně to úplně špatné není, ale tu a tam jsem prostě ztrácel nit a minimálně třetinu knihy si teď už nevybavím. 2,5*

žlučníkář
08.05.2021 4 z 5

(SPOILER) Izy Pop se narodil v lesích a pak odtáhl kamsi do hor. Stačilo, aby od tý svojí rachomejtle dostal kopačky. To pak dlabeš na všecko a chceš jenom vodku. Pokud v okolí není žádná večerka, tak musíš dělat akorát zálesáka. Izáč večerku neměl, a tak zevloval, dokud nepřišla válka s Angličanem. Tu docela projel, ale jen z kraje.

Teď se v tom budu asi trošku plácat, ale to mi vůbec nevadí. Ízáč je docela dobrej v útěku z vězení, tak se protlouká mezi kriminálama, potkává různý lidi, slovo dá slovo, v putyce se toho nakvedlá až hamba a tenhle nezbeda si nakonec sežene práci jako Jason Statham, čili kurýr mezi roblošónama a čedarama. Když je 18. století, tak je to trošku problém, protože nejezdíš bramborou, nemáš sklad zbraní, internety a tak dále. Máš akorát hlad, puchejře a vlka jako prase. Když si myslí, že má vyhráno, ocitne se omylem v hladomorně u nějakýho barona. Ale jeho útěk tam odsud, to byl úplnej trik se špičatým kloboukem vážení! Tahle akce mu ale dá zabrat, naštve se a jako kurýr dá výpověď na hodinu a těší se domu, že si zase zaleze někam do nory. Jenže kvůli nekonečný válce mají lodě do Ameriky větší zpoždění než český dráhy, a tak se dá najmout na loď jako Ýtn Hant. Dělá tam pak kousky, který by normální člověk nemohl přežít ani s alkoholickým štěstím. Třeba infiltrační mise na jiný lodě. Takhle se to vleče až na samej konec o 100 let později.

Je to vlastně pohádka o tom, jak se z Rolfa zálesáka stane akční hrdina. Občas se tam trošku zbytečně pindá, ale převažuje to co se mi líbilo.


de_baques
17.03.2017 4 z 5

Dobrodružný příběh s romantizujícími prvky. Pěkně se čte a občas to bylo i vtipné.

Delicius
27.03.2016 5 z 5

Izrael Potter svlíká strašáka do zelí na anglickém poli. chudák mladík jak byl krásný a svalnatý a co z něj je? stáří.
Kde vůbec Mellvile na ty jména chodí? Izrael, Ismael,...