Izrael a Gaza: Pokus o vysvětlení nejsložitějšího konfliktu současného světa

Izrael a Gaza: Pokus o vysvětlení nejsložitějšího konfliktu současného světa https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531628/bmid_izrael-a-gaza-pokus-o-vysvetleni-ne-65c381e54d94a.jpg 5 5 1

Petr Koubský sepsal výklad konfliktu mezi Izraelci a Palestinci. Jeho dějiny vypráví společně s životními osudy Benjamina Netanjahua, izraelského premiéra a muže, který má teď největší moc ovlivnit, jak se vyhrocený spor bude dál vyvíjet. Text svým rozsahem a šíří záběru připomíná obsáhlé dějiny Ukrajiny a Ruska, které jsme vám nabídli v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.... celý text

Přidat komentář

Rilian
08.04.2024 5 z 5

Stručné a přehledné shrnutí nejdůležitějších momentů palestinsko-izraelského konfliktu. Četbu textu je samozřejmě nutné prokládat doplňujícím studiem z jiných pramenů a rozhodně po přečtení textu nebude čtenář vědět vše. Tento konflikt je již natolik komplikovaný a vyhrocený, že brzy nebude v silách jednotlivce pochopit všechny jeho odstíny.
Pří četbě jsem si v souladu s předchozím studiem této problematiky uvědomil několik hlavních problémů, které brání mírovému soužití mezi Židy a Palestinci:
1) Konflikt je v podstatě přerušovanou válkou bez hrdinů = všichni aktéři mají kontroverzní minulost a každý z nich je spíše produktem situace než jejím tvůrcem. Jak může dojít ke kompromisu, když na jedné straně stojí bývalí váleční veteráni a na druhé bývalí či současní teroristé?
2) Z etnicko-politického konfliktu se postupem času stal konflikt náboženský, čímž zcela vymizel prostor pro kompromis.
3) Většina vrcholných politiků a předsedů vlád vzešla z armádního prostředí a osobně se účastnili buďto jedné z arabsko-židovských válek či velikých protiteroristických akcí = tento fakt udává tón i jejich politice.
4) Absence vizionářů a pragmatických politiků, neboli lidí, kteří by se dokázali povznést nad zaběhnutá pravidla hry a svoji odvahou se je pokusit změnit. Souhlasím s autorem Danem Ephronem, že nejblíže míru byli Židé a Palestinci za éry Rabina a Arafata.
5) Ani jedna strana si těch málo vizionářů ze svých řad neváží. Naproti tomu vyzdvihují spíše dogmatické fanatiky - Ahmed Jásin či Izz ad-Dín al-Kassám u Palestinců nebo Baruch Goldstein u Židů.
6) Ani jedna strana nepřipouští právo druhého na samostatný stát = nelze jednat, pokud se obě strany nesmíří, že ta druhá nikam zázračně nezmizí.

Konflikt dle mého názoru za současné situace nemá žádné řešení a nebude ho mít až do doby, kdy se na obou stranách ve vedoucích funkcí sejdou dva pragmatici, dostatečně odvážní a odhodlaní vrátit se zpět k jednacímu stolu. Tyto dva politiky/političky čeká samozřejmě nenávist vlastních lidí a možná i násilná smrt. Do té doby lze příběh, jak píše pan Koubský jenom na čas opustit.

Kniha Izrael a Gaza: Pokus o vysvětlení nejsložitějšího konfliktu současného světa je v

Přečtených6x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce4x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x