Věda podle abecedy

Věda podle abecedy https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/417822/bmid_veda-podle-abecedy-Is3-417822.jpg 5 36 12

Víte, co je entropie a proč jí pořád přibývá? Co to je astat a proč je ho na celém světě jen jeden gram? Kolik druhů nekonečna existuje? K čemu je dobrý tokamak? Kdo používá Crispr a k čemu? Kolik mitochondrií je ve vašem těle a co tam dělají? A jak to doopravdy bylo se Schrödingerovou kočkou? Nic z toho vás možná nikdy nezajímalo. Možná jen proto, že vám o tom nikdo nevyprávěl tak, aby vás to zajímat mohlo. Dejte přírodním vědám a technologiím novou šanci! Nabízí vám ji kniha redaktora Deníku N Petra Koubského. V krátkých kapitolách řazených podle abecedy (nechybí ani Ď, Ť a Ň) vám nejen vysvětlí příslušné pojmy, ale ukáže jejich přesah, souvislosti a význam pro každodenní život – srozumitelně a čtivě. Obsah knihy vychází z článků zveřejněných v Deníku N, jsou však důkladně přepracovány a doplněny.... celý text

Přidat komentář

puczmeloun
18.01.2023 4 z 5

Jak čtenáři předat krásu vědeckého bádání. Jak ukázat spoustu zajímavého v přírodních vědách i humanitně zaměřeným. A hlavně, jak skrze metafory, příklady i životní osudy vědců/myslitelů/objevitelů vysvětlit (a zlidštit, v obou svých významech) některé složité fenomény (či ty ještě plně nevyjasněné). Nutno říct, že takto dobře vysvětlené fyzikální, chemické či matematické jevy jsem už dlouho nečetl (i s tím, že jsem vystudovaný politolog :). Co ale oceňuji nejvíc, že jsem si při čtení mnohokrát prošel oním "aha" momentem, případně si užil krásu objevení dříve ignorovaného nebo nepochopitelného, a to v oborech, kde se mi to často nestává (matematika), případně v tématech, kde už si člověk myslel, že nějaké dobré základy má (vím, Dunning-Krugerův efekt). Kniha toho skrývá opravdu hodně k přemýšlení, doplnění si, opakovanému čtení. Předpokládám, že se k ní budu vracet i s tím, jak se budou objevovat zjištění nová a lidstvo pokračovat ve vědeckotechnickém pokroku (viz např. průlom ohledně fúzní reakce na konci roku 2022).

Přiznávám jen přeskočení čistě matematických kapitol – derivace, integrál, logaritmus – jejichž obsah jde mimo mě a nedokážu je nijak ocenit (rozumím jejich užitečnosti, ale jejich pochopení mi nepřináší ani tu krásu objevování a poznání).

Na závěr jen pár drobností, které bych si dokázal představit dopilované v nějakém druhém vylepšeném vydání:
1) Je škoda, že se kniha podřídila abecedě, nikoli tematickým okruhům. Spousta navazujících kapitol je tak rozházena různě a člověk se musí vracet či přeskakovat. Asi rozumím, jak k tomu došlo a kolik debat ohledně toho muselo proběhnout, ale výsledek tím zůstal někde na půl cesty.
2) Na to navazuje větší než malá míra kontextuálních odkazů rozházených po textu, kterých by v knize s kapitolami rozřazenými dle témat nebylo potřeba. I ve stávajícím abecedním pořadí by ale přehlednosti asi přidalo jejich posunutí ze závorek na okraj listů.
3) Čtení o více než rok později od vydání už zastaralo část časových údajů jako "letos" či "minulý rok". Podobně by to chtělo trošku uhladit korektorskou práci.

milan2310
12.09.2022 5 z 5

U některých pojmů jsem čekal něco víc, ale celkově mě kniha bavila a přinesla mi nové poznatky.


Thregadge
05.04.2022 4 z 5

Je to skvělé, souhlasím se všemi komentáři. Jen je tam na můj vkus příliš překlepů a typografických nedostatků.

Koubský výborně, ale korektura nedůsledná.

knihyKeMne
10.02.2022 5 z 5

Jakožto absolventka FChT (chemie s kapkou mikrobiologie) jsem si tuhle knížku fakt užila. Obsahuje velmi srozumitelné vysvětlení pojmů převážně z vysokoškolské matematiky, fyziky a chemie, s kapkou mikrobiologie, co víc si přát? Navíc se okolo toho dozvíte i spoustu zajímavostí. Mě nejvíc zaujala kapitolka o lanthanoidech. Vědět dřív, podle čeho vznikaly jejich názvy a všechny ty věci kolem, hned by se to líp učilo. Doporučuji studentům podobných oborů jako povinnou četbu a všem ostatním zvídavcům pro osobní poučení. Je to fakt parádní!

Tamten
27.01.2021 5 z 5

Napsáno tak akorát, že ve většině témat člověk něčemu porozumí a má z toho radost, a zároveň mu něco uniká a je mu jasné, že pro lepší pochopení by musel být vědec

muflonier
31.12.2020 5 z 5

Plný počet hvězdiček ... abych něco dobře pochopil, potřebuji k tomu tu omáčku a tato kniha jí má tak akorát na to, abych si ten poslední knedlíček již nemusel přidávat ale ani jsem to neměl suché.

SuperSojka
01.05.2020 5 z 5

Schopnost pana Koubského podat složité věci jednoduše, je zcela mimořádná. Když jsem na internetu hledala komplexní čísla, našla jsem jen samé definice, až v téhle knize jsem k nim našla komplexní příběh. Průměrně vzdělaný člověk se po přečtení každé kapitoly tetelí radostí, že konečně chápe. Aspoň na chvíli...

Dejvid
02.01.2020 4 z 5

Kniha se věnuje na zhruba třech až sedmi stranám vybranému problémů kromě termínu "úrok" výhradně z oblasti přírodních věd. Většinou se jedná o skutečně náročnou problematiku a Petrovi Koubskému se často opravdu daří problém relativně jednoduchým jazykem vysvětlit/přiblížit (někde mi však přišlo, že stručnost kapitoly je na úkor srozumitelnosti). Líbí se mi, některé kapitoly jsou psány tak trochu formou příběhu, kdy je představena osobnost z vědeckého světa, která s daným problémem zápolila.

JosefW
29.12.2019 5 z 5

Čtení o různých oblastech vědy mne bavilo a též se mi i celkem líbil autorův přístup, že od zvoleného hesla odběhl prostřednictvím různých souvislostí k dalším věcem, které bych si sám s daným tématem nespojil. Některé kapitoly bych si představoval delší, ale to jen z toho důvodu, že mne třeba daná problematika zaujala. Co z toho plyne? Samostudium. :-)
Věda podle abecedy si neklade za cíl osvětlit všechno, o čem je v ní psáno. Pan Koubský píše čtivě a je vidět, že ho věda a věci s ní spojené baví. Trochu mne překvapilo množství matematiky, na kterou je velmi často odkazováno nebo je s ní pracováno, ale smysl to dává. Oslovilo mne též i grafické zpracování knihy a spousta odkazů či poznámek při okraji.
Kdybych měl vybrat, jaké kapitoly se mi líbily nejvíce, což je úkol obtížný, tak bych zvolil asi následující jedenáctku: Astat, Černá díra (navíc i tématicky pojaté stránky), Ďábel, Entropie, Fúze, Jaderná bomba, Nekonečno, Radioaktivita, Úrok, Voda a Ypres.

P.S. Co se kapitoly Nula týče, o něco více mne oslovilo povídání v knize Zapomenuté příběhy 2 od Mariana Kechlibara.

baroo
27.12.2019 5 z 5

Moc pěkně zpracovaná publikace. K rozšíření obzorů ideální, obsahuje základní a stravitelné informace. Pokud jsou vám témata blízké, navnadí na hledání dalších informací. Líbí se mi i typografické zpracování. Takových knih bych doma mohla mít klidně víc, z různých vědních oborů.

nithiel
13.12.2019 5 z 5

Pro mě sice málo do hloubky jdoucí, ale rozhodně zajímavě napsané kombinace znalostí a zajímavých faktů. Volné asociace k roztodivným tématům hezky rozšiřují obzory a ukazují nenápadné souvislosti.

janamaluveckova
11.11.2019

Články z Deníku N (skvěle psané a popularizující vědu) v remixu do nového tvaru.