Isabella - Povídky a jiné texty

Isabella - Povídky a jiné texty https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/222005/bmid_isabella-povidky-a-jine-texty-222005.jpg 4 13 13

Uchopit věci, děje a osoby a dát jim zcela jinou dimenzi je příznačné pro Kafkův styl psaní. Humor, lásku i smrt, touhu být mostem, opicí či nebožtíkem, to vše můžeme najít v souboru nejen známých, ale i méně známých povídek a dalších textů vybraných z Kafkova díla. Kniha, kterou doplnil ilustracemi Jiří Slíva, volně navazuje na titul Leopardi v chrámu, který z Kafkových myšlenek sestavil Josef Čermák. Nový kafkovský výbor má také stejný cíl, ještě více přiblížit Kafku současnému čtenáři.... celý text

Přidat komentář

Lily101
20.11.2017 4 z 5

Povídky, u kterých Vámi projede poznání, ale nedokážete jej blíže specifikovat, snad pro značnou abstraknost danou již textem samotným. Jako nejzajímavější z hlediska námětu a poselství shledávám: "Zpráva pro jistou Akademii", "Nemajetné dělnictvo"(zajímavá četba pro ty, kteří se právem /ať už na úrovni laické či profesní/ zabývají), a "Při stavbě čínské zdi". Za zmínku stojí rovněž "Svěží hojnost", která se sice vyznačuje krátkým textem, ale zato v těch pár úsečných větách vidím poměrně jasnou představu oné scenérie. Toliko k mým čtyřem "nejoblíbenějším" textům v této knize, které dle mého stojí za přečtení, ostatně jako kniha samotná.

Palivo
02.01.2017 4 z 5

Pokud jste ještě nečetli Kafku a rádi chodíte na záchod, pak je tohle ideální volba pro vaši hnědou komnatu. Malý střepy, skice a povídky na pár stran zabaví přesně na jeden dobře mířenej food revenge a i z toho mála si velmi snadno poskládáte, co že to vlastně znamená, že je něco kafkaesque. Já osobně mám kafkaesque pocity nejčastěji právě na záchodě. Kolikrát si připadám, že každý moje kadění je tak trochu Proces na Zámku.

Každopádně za mě asi vyhrává povídka, kterou napsal most sám o sobě. Víc si už tak nějak moc nepamatuju.


opic 12
22.04.2016 4 z 5

Občas při čtení vyvolávány jsou pocity,jak ve snu se zhmotniti. Nebo jak asi přemýšlí neživé věci nebo převtělování do opice. Vždycky však člověk je tam skrytý. Nezaměnitelně náročně,snově,připodobnování a typická souvětí na dlouhá přemýšlení.
Svým zpusobem stanete se samotným autorem. Ale vlastně,jaké by to bylo,stát se samotným Kafkou ???

Štítky knihy

výbor z díla

Autorovy další knížky

Franz Kafka
rakousko-uherská, 1883 - 1924
2007  77%Proměna
2005  82%Proces
1989  82%Zámek
2001  86%Dopisy Mileně
1990  87%Povídky