Irenine deti

Irenine deti https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/353236/bmid_irenine-deti-adj-353236.jpg 4 89 28

Od najpredávanejšej autorky New York Times prichádza jedinečný a strhujúci príbeh o Irene Sendler - dáme, ktorá sa stala ženskou verziou Oscara Schindlera a zachránila pred smrťou a deportáciou 2 500 detí z nacistami okupovaného Poľska. V roku 1942 dostáva mladá sociálna pracovníčka Irena Sendler povolenie vstúpiť do Varšavského geta ako verejná zdravotná špecialistka. Počas svojej práce sa snaží dostať k židovským rodinám, chodí od dverí k dverám a prosí rodičov, aby jej dôverovali a zverili jej svoje deti. Tie potom postupne pašuje cez oplotené mesto a presviedča svojich kamarátov a susedov, aby deti ukrývali. V extrémnych podmienkach a s pomocou lokálnych obchodníkov, obyvateľov geta a svojej osudovej lásky, sa Irene nakoniec podarilo prepašovať z nacistického vezenia tisíce detí. Tie s jej pomocou absolvovali nebezpečnú cestu cez mestské odpadové kanály, skrývala ich však aj v truhlách, zakrývala veľkými kabátmi na kontrolných stanovištiach a posúvala ich cez tajné priechody v opustených budovách. Lenže to nebolo všetko. Irena okrem toho spravila na vlastné obrovské riziko ešte niečo obdivuhodnejšie: schovávala tajné zoznamy ukryté vo fľašiach pod starou jabloňou na záhrade svojho kamaráta. Figurovali v nich mená a skutočné identity židovských detí. Urobila tak s nádejou, že príbuzní ich vďaka tomu budú vedieť po vojne nájsť. To, čo Irena nemohla tušiť, je, že deväťdesiat percent ich rodín zahynie. V knihe Irenine deti autorka Tilar Mazzeo rozpráva úžasný príbeh tejto odvážnej a statočnej ženy, ktorá riskovala vlastný život, aby zachránila nevinné deti pred Holokaustom - ozajstný hrdinský príbeh o prežití, odvahe a vykúpení.... celý text

Přidat komentář

sar.janurova
26.12.2023 5 z 5

Jedna z velmi kvalitních knih o příběhu Ireny Sendlerové, o které se například oproti Nicholasu Wintonovi vůbec nemluví! Tuto knihu jsem četla prakticky podruhé - poprvé jsem ji četla před pár lety, jako náctiletá, a tehdy mě moc nenadchla, byla na mě až moc odborně a faktograficky psaná. Nicméně po pár letech jsem jí dala šanci znovu a přečetla ji za několik dní. Člověk musí počítat s tím, že se nejedná o nějaké románové podání. Nicméně autorka celé téma pojala velmi dobře a držela se faktů, ke kterým se dostala. Za mě je to velmi kvalitní čtení, ale pokud si chce někdo přečíst její příběh spíše v románovém podání, rozhodně doporučuji knihu Irena Sendlerová: Anděl z Varšavy.

WildEv
18.05.2023 1 z 5

Zajímavé téma, které bohužel podáno dost strohou až popisnou nezáživnou formou naprosto bez emocí, jako by se někdo pokoušel napsat učebnici dějepisu. Dala jsem tomu šanci jen proto, že téma mě zajímá a je důležité i pro budoucí generace vědět, co se vlastně všechno během II. světové války dělo za zvěrstva a jací hrdinové se starali o to, aby v tom všem srabu bylo někde vidět světélko naděje.


simca9342
31.01.2023 5 z 5

Přečtená v pubertě, pro mě knihomolský zážitek na celý život.
Život obyčejné ženy se změní ve chvíli kdy začne válka a protižidovské zákony. Irena Sendlerová se stává hrdinkou s velmi silnou vůlí, kterou nedokáže zlomit ani ocel. Zachránit dítě není jen tak , v době nacismu šlo doslova o život. Obětovala se , aby jiní mohli žít. Malé děti, starší, mladší, ale i kojenci. Nikdo nezůstal ušetřen, dokud nepřišla sociální pracovnice, která dokázala zachránit "svých " děti ne 10 ani 50. Rovnou 2500 a to už je číslo.
Život však přináší jistá rizika. Irenu zatkli a byla mučená, nic nevyzdradila. Jak by taky mohla , když "hlavou protinacistické agentury" byla ona sama . Ne u všech příběhů je ale špatný konec.

LucieT
21.01.2023 5 z 5

Velmi silný příběh nejen o osobní statečnosti, ale statečnosti všech zainteresovaných lidí v odboji. Klobouk dolů.

Pemca
26.12.2021 5 z 5

Velmi silný a obdivuhodný životní příběh ženy a jejích přátel a mnoho dalších statečných lidí, kteří se rozhodli riskovat život svůj i životy svých rodin, aby zachránili ty nejzranitelnější a to děti.
Kniha je napsaná pro mě zvláštním způsobem a je pravda, že jsem ji několikrát odložila a četla velmi pomalu, je víceméně spíše dokumentární, ale to autorka na konci knihy vysvětluje a tím to dává smysl. Zařadila bych ji do povinné četby, tak aby se nikdy nezapomnělo.
Irena byla opravdu silná a obětavá žena a nedovedu si ani představit, že bych musela zažít a prožít jen špetku toho co ona.

Maky33
01.07.2021 5 z 5

Fascinující příběh - je až neskutečné, co někteří lidé pro ostatní jsou schopni udělat...

knihomolka_eli
16.11.2020 5 z 5

Veľmi silný príbeh. Príbehy z obdobia 2.svetovej vojny sa v zverstvách nelíšia, ale každá kniha ma núti zamyslieť sa nad toľkou beštiálnosťou ľudí...kde sa v nich nabralo toľko zla...a potom v každom príbehu nájdeme ľudí, ktorí sú odvážni a ľudskí ako Irena a jej priatelia. Obdivuhodné, koľko detí zachránili, koľkým ľuďom pomohli úplne nezištne z vlastného presvedčenia, vydržať mučenie, nezradiť, či umrieť pre iných...skláňam sa... Veľakrát som čítala so zatajeným dychom, či si slzami v očiach. Treba dúfať, že ak ľudia poznajú minulosť, nikdy nezopakujú to zlé. Neviem si to anilen predstaviť...
Spracovanie knihy mi nevadilo. Na autorkin štýl písania som si rýchlo zvykla.

tchor
28.10.2020 5 z 5

Osobne som tiež zo začiatku bojoval s formou knižky beletria/dokument. Neskôr som si na to čiastočne zvykol no a v závere ma autorka milo prekvapila, kde vysvetluje prečo a ako na diele pracovala a musím povedať, že mi to všetko začalo dávať zmysel a nakoniec forme nemôžem vytknúť nič. Jediné čo mne osobne chýbalo v knižke boli fotky pre lepšiu vizualizáciu.

Monns
19.10.2020 5 z 5

Nedokážu si představit, čím si Irena musela projít a jak silná byla její vůle pomáhat. Nemám slov, úžasná kniha.

Kekik
24.08.2020

Neskutečně silný příběh. Hluboce se klaním před lidmi, kteří riskovali svoje životy pro záchranu jiných. Obrovská čest všem.
Některé momenty se neobešly bez slz.

Tauriela
18.12.2019 3 z 5

Obdivuhodný životní příběh, který by neměl být zapomenut! Každý dnes vzpomíná na statečného Schindlera, ovšem osud paní Ireny by neměl zůstat v povzdálí.
Irena byla statečná navzdory kruté době. Sama neměla jednoduchý život ani osobní volby, které musela učinit.
Avšak souhlasím zde s názorem, že mi nevyhovoval styl, kterým je kniha psána.
Jedná se o dokument či beletrii?
Takto bohatý příběh jde napsat velmi strhujícím způsobem.
Každopádně doporučuji, už jen kvůli tomu, aby se nezapomnělo

L.Helena
11.12.2019 3 z 5

Úžasný příběh, ale zpracování ne zrovna moc povedené. Kniha na rozhraní dokumentu a životopisu s občasnými beletristickými pasážemi. Občas jsem se do čtení musela nutit, ale chtěla jsem se dozvědět co nejvíc o této jedinečné ženě. Ty tři hvězdičky dávám za zpracování, samotné paní Ireně (i jejím kolegům) uděluji tolik hvězdiček, že by na to nestačilo celé nebe.

denisa7430
26.09.2019 5 z 5

Naprostá nesobeckost, vlastní potřeby šly u Ireny stranou, na prvním místě byly děti, ne vlastní, ale „cizí“. V dnešní době, kdy se zapomíná na pomoc bližnímu svému, by měla být tato kniha povinnou četbou pro každého z nás.

85098211
16.06.2019 5 z 5

Krásně zpracovaný příběh o jedné silné ženě...
Irena byla obdivuhodná a zároveň tak skromná. Její angažovanost a ochota pomáhat jiným byla opravdu nevšední, těžko říct, zda by se i v dnešní hodně sobecké době takový člověk ještě někde našel? Spíš bych řekla, že ne. A právě proto by se na činy takových lidí nemělo zapomínat a knihu bych určitě doporučila jako povinnou četbu. Je nejen strhující a zajímavá, ale i výborně napsaná a čte se sama.

LéňaM
14.05.2019 5 z 5

Pred pani Irenou smekám.
Uzasna zena s neuveritelnou odvahou.
Silny pribeh co ve me zůstane

Jittka
04.03.2019 5 z 5

Správně bych měla udělit dvojí hodnocení, první za styl psaní autorky, která místy popisovala události zdlouhavě, až to odvádělo od popisované části a druhé hodnocení za příběh o životě paní Ireny a jejich přátel, který je obdivuhodný a v nynějším světě nemá srovnání. Autorka určitě musela prostudovat mnoho materiálů a kniha je skvělou poctou skvělým lidem.

Kamchaa
12.02.2019 4 z 5

Opět kniha o hrůzáczh druhé světové války. Četla se mi dobře, místy byla zdlouhavá, ale určitě si zaslouží pozornost.

Nestorkea
01.12.2018 3 z 5

Hluboce smekám před Irenou a lidmi, kteří jí pomáhali. Nesovedu si představit, co museli prožívat, zvlášť při věznění a mučení.. Samotné zpracování jejího osudu mi ale příliš nesedlo. Pletla se mi jména, některé události byly popisovány příliš zdlouhavě a některé (dle mě mnohem zajímavější) zachytila autorka pouze několika větami. Nějak jsem se nedokázala začíst a být pohlcena, což je škoda. 3,5 hvězdy.

blowfish
17.10.2018 2 z 5

Obecně zastávám názor, že je chvályhodné napsat knihu o osobě, která nebyla zcela obyčejná. Nicméně tato kniha mě neoslovila. Nevím jestli v tom hrál roli překlad, jednodušší slovní spojení nebo fascinovanost autorky Irenou. ("Nikdo by to nezvládl líp než Irena"). Nejspíš se není čemu divit, kniha je psána o Ireně.

Marekh
01.09.2018 4 z 5

Tato kniha, založená na skutečných událostech, byla pro mě náročnější na četbu. Musel jsem se na čtení více soustředit a číst pomaleji. V knize se vyskytuje velmi mnoho postav, hodně dílčích příběhů a popravdě řečeno jsem se v textu někdy ztrácel. Oceňuji, že se v knize nachází kapitola OSOBY A OBSAZENÍ, kde se vyskytují postavy, o kterých jsme v knize četli. Čtenář se tak může lépe zorientovat. V knize se vyskytuje také kapitola POZNÁMKY, ve které autorka uvedla zdroje citátů z knihy. Rovněž v knize nalezneme kapitolu LITERATURA, ve které uvádí, ze kterých zdrojů čerpala. V Doslovu autorka uvádí, že tato kniha je především literaturou faktu, takže pokud bude mít některý čtenář zájem si tuto knihu přečíst, musí počítat s tím, že četba nebude jednoduchá jako jiné knihy s tímto námětem. Myslím si, že pokud si čtenáři chtějí rozšířit obzory o varšavském ghettu, chtějí se dozvědět podrobnější informace o tom, jak tajné organizace působily a zachraňovaly lidi, o varšavském povstání a dalších událostech, tak knihu mohou vyzkoušet. Rozhodně nelituji, že jsem si knihu přečetl. Dozvěděl jsem se hodně informací. Škoda však, že kniha nebyla tak čtivá, jak jsem očekával.

Obduviji Irenu Sendlerovou, která je srovnávána s Oskarem Schindlerem. Je nazývána "Schindler v sukních". Po celé Varšavě zorganizovala obrovskou síť svých přátel, kolegyň a bývalých spolužaček a vytvořila tak jednu z nejvýznamnějších odbojových skupin v okupované Evropě. Díky tomu se jí podařilo zachránit tisíce židovských dětí z varšavského ghetta. Samozřejmě ji pomáhalo mnoho lidí, mezi nimiž byly i spolužačky z vysoké školy. Často je v knize zmíněna profesorka Polské svobodné univerzity Helena Radlińská, která byla u studentů oblíbená. Když vypukla válka, začala zakládat odbojové skupiny.

Vážím si všech, kteří zachraňovali židovské děti a pomáhali Židům, aby jim pomohli. To určitě zaslouží velký obdiv a nemělo by se na to nikdy zapomenout. V knize se samozřejmě dočteme o hrůzách, které se v ghettu odehrávaly, často se vyskytovaly scény, při kterých mi bylo hodně smutno a k pláči. V knize se dočteme také něco málo o vyhlazovacím táboře v Treblince.

Citáty z knihy, které mne oslovily:

Už od malička mě učili, že lidi jsou buď dobří, nebo špatní. Že vůbec nezáleží na rase, národnosti nebo náboženství, záleží jedině na tom, jaký člověk doopravdy je. To jsem pochopila už jako dítě.

V tom pekle se nedalo přežít. Hitler s Himmlerem nechávali umírat malé děti na ulici a celý svět tomu nečinně přihlížel.

Házeli kojence a batolata o zem nebo jim mlátili hlavou o vagón tak dlouho, dokud jim neprorazili lebku, a jejich bezmocné matky vedle plakaly.