Inkognito

Inkognito https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511132/bmid_inkognito-fjR-511132.png 4 26 6

Pořád jsem musel myslet na to, jaké to je, když jste někým, kdo v podstatě existuje na úplně jiné úrovni, někde, kde neplatí vůbec žádná pravidla, kde máte všechnu tu úžasnou moc a sílu… a pak se z vás náhle stane obyčejný člověk. Kancelářský poslíček. S ohledem na to, kým jste býval, by to možná bylo horší než vězení. A ten příběh mě začal opravdu přitahovat, protože jsem si říkal, že když zvolím podobný přístup jako v CRIMINALU, mohu ho zpracovat způsobem, který by v Marvelu nebo DC nebyl možný. Může to být daleko zábavnější. A tak jsem ho začal psát a zároveň jsem si začal v poznámkovém bloku stavět celý svět. A když jsem dospěl ke konci, měl jsem v bloku tolik nápadů, abych věděl, že jednou budu muset napsat další příběh, a možná ne jeden. První kniha s názvem INKOGNITO bylo především představení Zacka Overkilla a uvedení do světa kolem něj prostřednictvím jeho příhod v rámci Ochrany svědků. Ale druhá kniha, ŠPATNÝ VLIV, se vypravila na temnější území, tam, kde se dělí dobro a zlo, a odhalila další vrstvy onoho světa. Luxusní vázané TAJNÉ VYDÁNÍ obsahuje jak původní INKOGNITO, tak ještě temnější pokračování INKOGNITO: Špatný vliv, spolu s mnoha zákulisními bonusy, nikdy neviděnými náčrtky, kresbami a eseji odborníka na pulp Jesse Nevinse. Poté, co si komiksoví, mnoha cenami ověnčení tvůrci Ed Brubaker a Sean Phillips při svém putování temnými žánry vyzkoušeli noir realisticky špinavý (CRIMINAL) i hollywoodsky klasický (ZATMÍVAČKA), lovecraftovskou variaci (FATALE) či příběh samozvaného mstitele (ZABIJ, NEBO BUDEŠ ZABIT), upřeli svou pozornost i na odvrácenou stranu superhrdinského mýtu v INKOGNITO, s barvami Vala Staplese.... celý text

Literatura světová Komiksy Novely
Vydáno: , BB art
Originální název:

Incognito Classified Edition , 2012


více info...

Přidat komentář

Norri
13.08.2023 4 z 5

Tohle je úplně nový svět. Svět, který tak trošku paroduje svět Marvelu, se všemi jejich létajícími pevnostmi S.H.I.E.L.D.u a zločineckými organizacemi Hydra a A.I.M. Nový svět s brutálnější akcí. Tohle by v Marvelu neprošlo, říkal jsem si. To jsem se ale pletl, protože to u Marvelu původně vyšlo. Na rozdíl od klasického Marvelu tady ale nejsou superhrdinové. Jsou zde jen superpadouši a agenti S.O.S.
Je to také svět, který vzdává hold starým pulpovým příběhům se všemi jejich šílenými vědci, karnevalovými škraboškami a kosmickými plazmovými pistolemi. Je to velmi zvláštní kombinace, která mě bila do očí svou přepáleností a neuvěřitelností. Něco takového jsem po 'Criminalech' a 'Zabij, nebo budeš zabit' nečekal.

Co se týká příběhu, tak ten je parádní. Stejně jako nápad dát superpadoucha, zbaveného superschopností, do programu na ochranu svědků. Je zábavné sledovat, jak se ve světě běžných smrtelníků trápí. Je zábavné sledovat všechny jenom nemorální myšlenkové pochody a činy. Jenomže tato zápletka nevydrží dlouho. Hlavní hrdina nezůstane bez superschopností napořád a příběh se překlopí někam jinam. Ono to asi není překvapivé. Kdyby se to celé nezvrhlo, tak ta kniha nemá přes 360 stran. Důležité je, že to zůstává zábavné.

U kresby Seana Phillipse se často nechám zaskočit tím, jak na mě na prvních stránkách působí, když se k ní po delší době dostanu. Jako bych očekával něco lepšího. Je to tím, jak si jeho komiksy pamatuji. Ale výsledný dojem nezanechává jen kresba samotná, ale to, jak funguje společně s příběhem. A to si pište, že vždy funguje naprosto perfektně. Po dvaceti stránkách už vždycky nemůžu přijít na to, co se mi vlastně nezdálo. Ta kresba je perfektní. O Phillipsových obálkách nejde říct nic jiného, než že jsou geniální a dokonalé. Ještě že jich je plná bonusová část knihy.

iceVS
05.07.2023 5 z 5

Prostě miluju Brubakera...
Baví mě na pár hodin se ponořit do úplně jinýho světa a být hrozně špatná a zlá holka :-D


Terva
30.06.2023 5 z 5

Musíte zapadnout
mezi ostatní,
musíte se stát
součástí společnosti.
(Inkognito)

Zack Overkill je spolu se svým bratrem Xanderem vinen z více než dvou set činů spadajících do kategorie domácího terorismu. A to jsou jen ty, o kterých víme. Ale tohle Eda Brubakera moc nezajímá a snaží se ze super padoucha udělat super hrdinu. A čtenář mu to žere. A taky proč ne. Každý ve svém nitru cítí, že by chtěl být padouch nebo hrdina, ne jen obyčejnej člověk z kanceláře. Jenže naše tužby jsou cíleně zeslabovány sportem, televizí, seriály nebo mobilními telefony. A to tak silně, že už skoro nevnímáme své okolí. Jen žvatláme do svých telefonů a někdy i nevědomky kráčíme vstříc smrti.

Citát: Všechno začíná přáním. (Špatný vliv)

V tomto svazku najdeme dva příběhy. První se jmenuje Inkognito a ten druhý nazval Ed Brubaker Špatný vliv. U obou příběhů má na starosti kresbu Sean Phillips a barvy Val Staples. Kresba a posléze barvy jsou situovány do stylu noir. Temné, bez výrazných křiklavých tónů. Krásně zapadají do Brubakerova vyprávění. Komiksová okna, které mají vliv na příběh jsou také rozumně vložený. Obdélníková jsou ICH formou vypravěče, kulatá zaznamenávají reálný rozhovor a bílá na černém podkladě jsou rozhovory pomocí telepatie. Ano, čtete správně. Nemyslete si, že tohle jen nějaká obyčejná detektivní noirovka. Ačkoliv máte pocit, že se vše odehrává někdy v padesátých letech, máte tu superhrdiny, létající auta a tajné laboratoře s neznámými technologiemi.

Citát: Ty si jako myslíš, že seš teďka klaďák? (Inkognito)

Zackova proměna k horšímu nastane záhy. Je to nádherně propracovaný a vymakaný způsob, jak ho zase dostat do akce. Ed Brubaker prostě tohle umí. Vlastně z ničeho dokáže vymačkat všechno, až z toho stříká i krev. A ještě na tom vydělá. Z toho ničeho totiž najednou z ničeho nic vede několik cest. A teď milej čtenářskej, přemejšlej, která je ta správná cesta. Je to plný překvapení, odkazů na popkulturní příběhy, plný akce i reakce, je to prostě super jízda. V bonusech najdete desítku celostránkových kreseb, upoutávku na Inkognito a Skicář. Jako celek prostě nádhera.

Citát: Někde cestou jsem ztratil cit pro rozdíl mezi snem a skutečností. (Špatný vliv)

Špatný Inkognito zde:

https://www.databazeknih.cz/povidky-z-knihy/inkognito-511132

GoodGames
13.06.2023 5 z 5

Ed Brubaker tentokrát vytvoril svoju drsnú a brutálnu variáciu na Marvel a DC superhrdinské komiksy. Nechýba sex alebo vystrelené mozgy. Nečakajte však nejaký zásadný komiks v štýle Moorových Watchmenov, Brubaker sa chcel totiž baviť a na komikse je to vidieť. Príbeh ma síce až tak nestrhol ako v jeho predošlých kultových komiksoch, no aj tak je to kvalita. Mimochodom ďalšia krásna spracovaná kniha od BB/artu, je to úplný komplet príbehu s poriadnou dávkou pekných bonusov.

Ivan Kučera
06.06.2023 4 z 5

Za mňa najslabší Brubaker, aký sa objavil na našom trhu (a to som čítal temer všetko), jedným dychom však treba dodať, že i slabší Brubaker je stále ľahký nadpriemer. Kým v jeho doterajších komiksoch ma bavilo, ako inovatívne pristúpil k téme, zápletke a postavám, ako sa hral, experimentoval a vzdával hold, či už ich štýlom, žánrom alebo histórii, tentokrát akoby zlenivel a uspokojil sa s najľahším možným riešením. Inkognito vinou toho pôsobí ako jednoduchá parafráza ma marvelovky (Shield nahradila S.O.S, Hydru iná organizácia, nechýbajú dokonca Nick Fury a Black Widow). Po druhom čítaní sa situácia našťastie zlepšila a pochopil som pár vecí, ktoré mi na prvý raz unikli (a zabránili mi v kvalitnejšom zážitku). Po výtvarnej stránke je to samozrejme špička, keďže to kreslil Brubakerov dvorný Sean Phillips. No a keďže to vychádza ako omnibus od BB/art, môžete sa spoľahnúť na kvalitné prevedenie: 368 strán, 1300 gramov, desiatky strán bonusov, esej, tvrdá väzba, prebal, lacetka a okrem bonusov a samotného komiksu Inkognito vydanie obsahuje aj sequel Tajní vliv.

encyklopedie
11.05.2023 5 z 5

..ráno jsem donesl a už je tam 2x 321% ...tohle je další Brubakerova jízda vysočinou a další jeho parádička....
Jeho komiksy nemají chybu
doufám, že BB Art zase "vyškrábe" nějakou brubakerovku a do Vánoc ještě něco vydá...
určitě by se pod stromkem hodil....