Hvězdy nad Ukrajinou

Hvězdy nad Ukrajinou https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513908/bmid_hvezdy-nad-ukrajinou-6424114ce2bc5.jpg 4 12 3

O naději, která by tu měla být pro všechny děti světa. Desetiletá Roxana prožívá spokojené dětství, má nejlepší kamarádku Nadiu, úžasnou fenku Kiru i spoustu koníčků. Teď, když vypukla válka, utíká společně s babičkou do Prahy, kde je čeká jiný, cizí svět. Roxi se stýská po domově, po Kiře i po kamarádce a je pro ni těžké zapadnout mezi nové spolužáky, kteří jí nerozumí. Jak si Roxana zvykne na nový život ve městě, kde nikoho nezná?... celý text

Přidat komentář

medlovice
26.03.2024 3 z 5

Knížku jsem si vypůjčila omylem, chtěla jsem něco od Zadinové a nevšimla si tří proužků na hřbetu knihy. Kniha o malé holce s nadáním pro fotbal a matematiku je pro mladší čtenáře i když Roxana má velmi hluboké myšlenky, na tak malé dítě až moc dospělácké. Pár ilustrací a krásná obálka snad budou lákadlo pro mladší čtenáře. A všem přeju aby válka už skončila a oni se mohli vrátit domů.

Misty-K
26.08.2023 3 z 5

Repost hodnocení z mého instagramového účtu:

Hvězdy nad Ukrajinou od Radky Zadinové mě v knihovně zaujaly obálkou i námětem. Jde o příběh desetileté Roxany, která kvůli válce musí společně s babičkou opustit domov na Ukrajině a učit se žít v Praze s maminkou, která se jí za poslední léta odcizila.

Roxiiny pocity, že mezi své české vrstevníky nezapadá, byly dlouze popisovány - jenže mi připadalo, že se do nich přesto nedalo vcítit. Mnohem lépe byla podle mě opuštěnost znázorněna u Roxiiny babičky.

To však neznamená, že by to protagonistka měla lehké. Musí se vědomě snažit, aby ji ostatní děti braly jako sobě rovnou. Skvěle je to vidět na vývoji Roxiina vztahu s jejím fotbalovým týmem, což byly mé oblíbené kapitoly.

Kniha dává českým dětem šanci lépe porozumět uprchlíkům z Ukrajiny. Kritizuje bezdůvodné nepřátelství, ať už ve formě xenofobie, nebo odporu k jakékoli jiné odlišnosti. Ale i jako malá, neupravená vesničanka z ciziny si Roxi dokáže v Praze vydobýt respekt - protože má kolem sebe kromě nepřátel i skvělé kluky a holky, kteří ji podporují, a může se spolehnout na svou rodinu, ač si s ní nerozumí dokonale.

Možná si autorka mohla více vyhrát s motivem hvězd, zdál se mi hodně povrchový. Naopak styl Roxiiny mluvy mohl být jednodušší, používá často slova, která desetileté děti neznají.

Přes malé nedokonalosti však jde o milou knihu, ne stoprocentně šťastnou, ale určitě něžnou a pozitivní. Cílovou skupinu asi bude bavit více než mě, nicméně nelituji příjemného odpoledne, které jsem s ní strávila.


Knihotyna
30.07.2023 5 z 5

Příběh Roxany, dospívající dívky, která se svou babičkou a strýcem žije na Ukrajině, v malé vesnici. Maminka je už pár let v Praze - odešla za prací. A nyní je ten čas, kdy odjíždí do Prahy i Roxana s babičkou, protože začala válka.

Co se mi líbilo:
- kniha nepopisuje pouze "odjezd" - k tomu to tématu bych doporučila dětskou knihu Jmenuji se Olenka, kterou jsem také letos četla - ale celkový příjezd, zabydlení se, změny
- Roxana je dospívající slečna, která se na maminku zlobí, tolik let ji neviděla, teď je všechno jinak, má si zvykat na Prahu, mluvit jen česky - v konečném důsledku však nakonec neví, zda se jednou bude chtít vrátit domů nebo zůstane v Praze
- škola, fotbal, vztah s maminkou, první láska, kamarádi, dospívání, rodina, válka, předsudky, zastání, odvaha - to by byly klíčové slova této knihy
- líbí se mi, že kniha se netočí pouze kolem nové situace Roxany a její rodiny, ale i kolem běžného života - Roxy se musí začlenit do společnosti, stále je dívkou, která chce kamarády, chce hrát fotbal, chce být sama sebou - to se nezmění místem pobytu :)