Hvězdný prach

Neil Gaiman

Na ospalém anglickém venkově, na úsvitu viktoriánské éry, žije si vesnička Zeď, která dostala jméno podle impozantní kamenné hradby, jež ji odděluje od přilehlé louky a toho, co je za ní, svůj poklidný život. U jediné mezery ve zdi dnem i nocí stojí stráže, aby zabránily zvědavcům projít ven. Jen jednou za devět let svou hlídku opouštějí, to když se na louce za zdí koná zvláštní a neobyčejný trh. Tady, ve zdi, se mladý Tristran Thorn zamiloval do krásné Viktorie Foresterové. Ale Viktorie je chladná a vzdálená - tak vzdálená jako hvězda, kterou jednoho mrazivého říjnové večera ona a Tristran vidí padat z nebe. Aby získal Viktoriinu přízeň, přísahá Tristran, že spadlou hvězdu najde a přinese ji své milované. Tristran však není jediný, kdo hledá nebeský klenot. Jsou jiní, pro které je příslibem mládí a krásy, klíčem ke království, či k obnovení černé magické moci. Chlapec poháněný láskou bude muset skutečně sebrat rozum do hrsti, aby uspěl a přežil v tajemném světě za zdí, kde na sebe spadlé hvězdy berou nejrůznější podobu - a kde mají problémy sklon větvit se do nečekaných směrů nebo se vracet k sobě samým, v čase i prosoru. Neil Gaiman rozvíjí svou literární magii novým a oslňujícím způsobem - Hvězdný prach bude zářit ve vašem srdci i v paměti dlouho po tom, co dočtete poslední stránku.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2006 , Polaris
Originální název: Stardust, 1997

Komentáře knihy Hvězdný prach

Niu
11.12.2025

Abych se přiznala, už si úplně nevybavím příběh v knize, protože je to přehlušeno filmovým zpracováním. Ale někdy mám u knih od Gaimana trochu problém s tím, že jeho postavy z knih třeba ani nejsou vytvořeny nebo ten příběh je trochu jinak (viz třeba i celá patálie s Hubíkem v Koralíně).

1Klárka1
03.10.2025

Hviezdny prach je dielo plné protikladov, ktoré vo mne zanechalo rozpačité pocity. Očakávala som pôvabnú a magickú Romantasy rozprávku pre dospelých, a potenciál tam bol obrovský.

Žiaľ, v jadre diela sa objavili nečakané a nevhodné prvky, ktoré narušili rozprávkovú atmosféru a pôsobili príliš divne vzhľadom na žáner. Tieto nekonvenčné a drsné vsuvky narušili plynulosť deja a pokazili mi celkový dojem z príbehu. Štýl v tomto diele bol na mňa príliš divný a experimentálny.

11191
30.09.2025

Pěkný originalní příběh, potěšilo mě to. Narozdíl od jiných čtenářů se mi více líbila knižní verze.. přesto bych však uvítala, kdyby byl příběh rozvinutější, pohádkovější, trochu mi tam něco chybělo.

Merlin_CZ
19.06.2025

kdysi jsem viděl film a proto jsem se těšil i na knihu. rozhodně nezklamala.

trancy
14.06.2025

Na knížku jsem se těšila, jelikož se mi film velmi líbil. No a snad poprvé mě kniha zklamala. Kniha takový průměr, podruhé bych si ji asi už nepřečetla. Musím říct že Matthew Vaughn udělal z průměrné knihy filmový trhák.

Janička16
13.06.2025

Film jsem viděla dříve, knihu jsem četla mnohem později. Pěkný děj, ale film z něj udělal kultovní příběh a tleskám tvůrcům, protože já bych nic tak krásného z takové průměrnější knihy nevymyslela.

martineknatasa
06.06.2025

Jsem z této knihy rozpačitá. Mohla být tak krásná, kdyby... té drsnosti na mne bylo vzhledem k tématu moc. Film jsem neviděla, ale určitě se na něj podívám.

bookworm86
16.04.2025

Knihu zařazuji do čtenářské výzvy do kolonky "dříve jsem viděla film". Speciálně proto, že toto je jedna z minima knih, u kterých se mi líbí více film než kniha. A nemyslím, že by to bylo tím, že jsem dříve viděla film.
Film má nádhernou pohádkovou atmosféru, dobrodružství, lásku a kouzla. Kniha ve mně zanechala jenom dojem takové neuchopitelné divnosti. Oficiálně na ni zapomínám a jdu si pustit film

_wejunkaa_
14.03.2025

Ke knize jsem se dostala úplnou náhodou, díky výběru na čtenářskou výzvu. Filmové zpracování jsem zatím neviděla, ovšem slyšela jsem od kamarádky, že je úžasné. Bohužel to samé říct nemohu o knize. Děj samotný byl velmi utahaný a nudný, jediná část která mě trochu bavila a vylepšila tím hodnocení je až závěr knihy. Pomalé tempo, žádná napínavá část, tohle pro mě prostě nebylo. Jak se říká, sto lidí, sto chutí. Kniha si nakonec odnáší 2 body.

Mušketyrpepa
14.03.2025

Krásná kniha i film do sebe pěkně zapadalo

jitka_dankova
28.01.2025

Kratičká pohádka, která se stala předlohou pro nádherný film. Hvězdný prach jsem viděla jako první ve formě filmu a krásný romantický příběh mezi chlapcem a nalezenou hvězdou mne okouzlil. Chtěla jsem vědět víc podrobností, víc lásky, víc romantických detailů a tak jsem tehdy hned sáhla po knize. Ale ouha, pohádka je opravdu krátká, drsná, neromantická. Jen čtením knihy bych si nevytvořila vztah k postavám, tak jak mi to umožnil film. No, alespoň se mi přečtení této knihy hodí do letošní čtenářské výzvy 2025 (Kniha, u níž jste viděli nejprve filmové zpracování).

Timkim
17.01.2025

Filmové provedení je absolutně úžasné se skvělým obsazením, byl jsem tedy zvědav co bylo předlohou. No, neznát film, tak jsem pěkně ztracen. Odboček tam bylo dost a bylo těžké sledovat co, kdo, kde. Občas jsem se i ztratil, ale nebylo to úplně špatné. Každopádně, díky bohu za film, který je dle mého lepší než kniha. 80%

Iresine
12.01.2025

Nejdříve jsem viděla film až pak četla knížku, ale musím v tomto případě říct, že mi přišel film lepší.

pogmanka
10.01.2025

Moc pěkná pohádka, všechno do sebe zapadlo, jak mělo. Gaiman prostě píše kouzelně. Miluju jeho knížky.

LexiS
08.01.2025

Uf uf, Gaiman se určitě mezi moje oblíbené autory nezařadí. Moc mi to nesedlo.
Fantasy bylo hezké, ale zbytek mi přišel poněkud plytký, zvlášť co se týče vztahu mezi Tristanem a Hvězdou. Na druhou stranu kniha má jen něco přes 200 stran, takže se to vlastně dalo čekat.
Co mě zarazilo... Říkala jsem si jaká to nebude milá pohádka, jasně film je celkem drsný, ale tohle? Sex hned v první kapitole a kruci, byl to docela krvák ne, že ne. Chudák jednorožec, ten to vyloženě odskákal.
No, beru to jako zpestření své četby, ale po další autorově knize už jen tak nesáhnu.
2,5 hvězdičky, ale film si opět s chutí pustím.

boxas
04.01.2025

Takové milé vykročení do nového roku. Fantasy pohádka, ve které je všechno, jak má být, čarodějnice, krásky, intriky i láska, obětavost i sobectví, a kde dobro samozřejmě zvítězí nad zlem, a k tomu káva a zbytek vánočního cukroví... Co víc si člověk může přát?
Film se mi moc líbil, a proto jsem měla knížku vyhlédnutou už dávno.
A vida! Nejen že mě knížka potěšila, ale teď se mi dokonce hodí do letošní Čtenářské výzvy! :-)
P. S. Hvězdný prach se mi dostal do ruky krátce po Hře o trůny - větší kontrast si už ani neumím představit.

mol378
03.12.2024

Přesně tohle jsem potřebovala - chytrou, zábavnou, nostalgickou pohádku pro dospělé, která dokáže překvapit, pobavit a upoutat. Čtení na odpoledne a večer a usínáte připraveni na sny, ve kterých budete létat a dost možná se setkáte i se svými milovanými lidmi a věcmi, se kterými už se v bdělém stavu setkat většinou nemůžete.

BlackTom
05.11.2024

V svojej podstate typický Gaiman, no tentokrát mi tu niečo chýbalo.

Azda je to príliš priamočiare, či ľahko predvídateľné, možno nie som cieľovka. Netuším...

Každopádne je to príjemné čítanie a filmová adaptácia sa na knihu (ostatne ako väčšinou) vôbec nechytá. Čítané ako e-book.

Potaato
25.10.2024

Kniha byla napsána hezky, ale není to úplně můj šálek kávy.

Lucuschka
11.10.2024

Úžasná fantasy pohádka (spíše) pro starší až dospělé čtenáře :) Spojení reálného světa s tím pohádkovým za zdí je uvěřitelné a snadno představitelné. Svým rozsahem i příběhem, jde o skvělou knihu pro odreagování se na pár večerů a skok ze života do "pohádky" a opět nazpět. Jsem nadšená a doporučuji si přečíst.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi