Husitské revoluční hnutí

Husitské revoluční hnutí https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43002/husitske-revolucni-hnuti-Hsb-43002.jpg 3 9 3

Přehledné populární vylíčení prvního čes. revolučního výbuchu proti feudalismu, k němuž vedly na poč. 15. stol. neustále se zostřující třídní rozpory za všeobecné krize feudalismu. Po rozboru hospodářsko-sociálním kniha objasňuje problémy hnutí a formování široké třídní husitské koalice, která se záhy štěpí ve 3 tábory: feudálně reakční blok, měšťanskou opozici a městskou i venkovskou chudinu. Podle třídního seskupení dělí pak hnutí v období převahy chudiny (1419-21) a převahy měšť. opozice (1421-34) v čele s vojevůdci Žižkou a Prokopem. Měšť. opozici připadl úkol organizátora a vůdce hnutí, zatím co chudina byla jeho hnací silou. Přehledně hodnotí Macek jednotlivé proudy a směry v husit. hnutí, smrt Žižkovu, nápor mezinár. reakce, slavné vítězství husitů, propagaci hnutí v cizině, jednání s koncilem o artikule, zradu domácí reakce, vytvoření panské jednoty a přípravu spiknutí k vyhlazení polních vojsk až po Lipany, skomírání hnutí a konec Roháčův. Posléze se obírá výsledky a významem hnutí, jeho ohlasem doma i v cizině a jeho zobrazením v čes. buržoazní historiografii. (Poctěno státní cenou 1952.)... celý text

Přidat komentář

Víla
29.01.2022 1 z 5

Můj oblíbený autor s parádním vypravěčským stylem, tohle jsem však nedočetla a to jsem schopná přečíst kdejakou cizojazyčnou pitomost či návody k obsluhám praček. Na komunistickou dobu vzpomínám s láskou, o husitech čtu všechno... ale tenhle styl jsem nezvládla. Ze školy vím, jak to s panem Mackem dopadlo – pořád nadbíhal komunistům, až ho pro jistotu po lidské stránce naprosto odrovnali; v době čtení knihy jsem to netušila. Kniha komunisticko – propagandistickým stylem popisuje husitské revoluční hnutí. Už ta propaganda působí nevěrohodně, do historické literatury emoce nepatří. Možná to ještě někdy zkusím přelouskat kvůli tomu stylu, skončila jsem někde u začátku.

Tauriel
23.11.2015 3 z 5

U této knihy jsem se hodně nasmála. Vyšla v padesátých letech a je tak poplatná režimu - Macek dokázal skloubit marxismus-leninismus s ideály husitského hnutí 15. století. Kupříkladu větě, že se husité museli bránit křižákům z Wall Streetu se směju ještě teď. Kniha značně pokrucuje fakta o husitství, tak aby byly použitelné pro účely režimu (kupříkladu uvádí jako hlavní cíl husitského hnutí sociální rovnost a mlčí o náboženských motivech, které byly vskutku prvořadější). Jinak ale vtipné čtení na nedělní odpoledne.


eraserhead
22.01.2011 3 z 5

Z jedné strany je marx-leninský pohled na danou tématiku samozřejmě mírně propagandistický a zavádějící (kniha vyšla počátkem 50. let 20. století, tedy v tuhém stalinismu), na druhou stranu to způsobuje, že je husitství probíráno i z té sociální, třídní, chudinské stránky a ne jen jako náboženské hnutí. Podrobnější studie, která po oddělení zrna (základních, tématických informací) od plev (stalinského propagandistického balastu) může být zajímavým a podnětným čtením.