Husitská kronika – Píseň o vítězství u Domažlic

Husitská kronika – Píseň o vítězství u Domažlic https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46989/bmid_husitska-kronika-pisen-o-vitezstvi--QAQ-46989.jpg 4 8 1

Jeden z nejcennějších pramenů pro počátky husitství informuje o prvních projevech revolučního hnutí přes propuknutí bouří v Praze, založení Tábora a první léta husitských válek do prosince 1421. Autorem kroniky je mistr artistické fakulty pražské univerzity, příslušník umírněného středu, který kritizuje radikální učení táborské a pražské chudiny. Ke kronice je připojena veršovaná Píseň o vítězství u Domažlic, oslavující vítězství husitů nadkřižáky v srpnu 1431.... celý text

Přidat komentář

nightlybird
09.05.2011 4 z 5

Anotace k Husitské kronice je poněkud nepřesná - autor kroniky Vavřinec z Březové byl mistrem pražské university, sám byl přímým účastníkem revolučního kvasu té doby a sám se mnohých událostí účastnil a byl mluvčím pražského měšťanstva, tedy příslušníkem umírněného husitského středu (řečeno s použitím současné terminologie). V kronice kritizuje jak radikální učení táborské, tak i pražské chudiny, současně ale vyjadřuje svá ostrá protikatolická a protizikmundovská stanoviska. Přestože kronika zachycuje poměrně krátké období - osm let - je přesto jedním z nejcennějších pramenů pro toto období českých dějin. A je třeba dodat, že je kronika prodchnuta hrdostí nad faktem, že se Čechy stávají centrem evropského dění a současně i potěšením nad úspěchy husitů.
A obdobné pocity vyjadřuje i jeho báseň, kterou napsal po vítězství husitů v bitvě u Domažlic v roce 1431, která vychází v tomto svazku společně s kronikou.
Obě práce byly psány latinsky (jak bylo ostatně v těch dobách zvykem) překlad do češtiny je dílem Františka Heřmanského a báseň Píseň o vítězství u Domažlic přeložil Jan Blahoslav Čapek, který je také autorem eseje Vavřinec z Březové jako básník.