Hry: Salome / Ideální manžel / Jak je důležité mít Filipa

Hry: Salome / Ideální manžel / Jak je důležité mít Filipa https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38771/hry-salome-idealni-manzel-jak-je-dulezite-mit-filipa-38771.jpg 5 37 3

Tři divadelní hry představující vrchol dramatické tvorby Oscara Wilda. Wildova verze biblického příběhu Salome, kterou nejprve vyprávěl a později na žádost svého přítele za jediný večer sepsal, se stala pro svou stručnost a básnivost libretem pro stejnojmennou velkou operu Richarda Strausse. Ideální manžel už nese základní prvky wildovské "lehkovážné komedie". Své umění paradoxu, elegantní kombinace a dobového glosování společnosti v brilantních dialozích dovedl ještě k větší dokonalosti ve své nejúspěšnější hře Jak je důležité mít Filipa, která ani po více než sto letech od svého vzniku neztrácí nic ze své schopnosti originálně pobavit.... celý text

Přidat komentář

Jass
21.05.2017 5 z 5

Už dlouho jsem se u žádné knihy tak nenasmála, jak Filip, tak Manžel byli skutečně úžasně napsané komedie, ne že bych se všemi Wildovými názory souhlasila, ale vzhledem k tomu, že už tak trochu vím, co od něj čekat mě to nerozhází. Musím říct, že mě dost překvapily tak pozitivní konce, protože u Wilda jsem zvyklá spíš na takové ty hořko... slané, ale tak na druhou stranu to jsou komedie.
Biblické motivy jsou pro mě vždycky zajímavé, takže tento pohled na Salome byl zase něco nového, co mě zaujalo.

jitka3162
06.04.2016 4 z 5

Salome mě moc nezaujalo, od Wilda mám ráda komedie. Top je samozřejmě Filip a dost jsem se nasmála i u Ideálního manžela.


WEIL
31.08.2011

Když jsem dospíval, tak mě jsem obdivoval - Jak je důležité mít Filipa. O deset let poté jsem se sám sobě divil, co se mi na tom tak líbilo, když je to vlastně tak prosté.
Inu když se člověk s něčím seznamuje, něco nezná, tak ho to prostě chtne a časem se to z něho prostě vytratí, jiné zážitky to posunou jinam.
U člověka nic zvláštního.