Hovory s Bohem I.-III.

Hovory s Bohem I.-III. https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425755/bmid_hovory-s-bohem-i-iii-z0h-425755.jpg 5 10 2

e opravdu neobvyklé hovořit s Bohem - v Boha věřit, k Bohu se modlit, Boha prosit, Boha se bát anebo pochybovat o jeho existenci - ano, tomu rozumíme. Ale hovořit s ním? Autor, sám hluboce věřící, se toho odvážil a vytvořil velmi inspirující dílo. Jeho kniha se pokouší odpovědět na většinu otázek týkajících se života a lásky, smyslu a funkce, lidí a lidských vztahů, dobra a zla, viny a hříchu, odpuštění a spásy, cesty k Bohu a cesty do pekla… prostě všeho. Pojednává o sexualitě, moci, penězích, dětech, manželství, rozvodech, životním poslání, zdraví, posmrtném životě i životě před narozením… prostě o všem. Zabývá se problematikou války a míru, vědění a nevědění, dávání a přijímání, radosti a smutku. Zamýšlí se nad konkrétním i abstraktním, viditelným i neviditelným, pravdou i nepravdou. Lze říci, že tato kniha je „posledním Božím slovem“, přestože některým lidem to může připadat neuvěřitelné, zejména domnívají-li se, že Bůh přestal hovořit před dvěma tisíci lety, nebo že pokud stále ještě hovoří, pak jen se světci, šamany nebo s lidmi, kteří meditují třicet let nebo jsou dobří dvacet let nebo jsou alespoň částečně dobří deset let.... Ve skutečnosti však Bůh hovoří ke každému - k dobrému i špatnému, ke světci i lotrovi a k nám v životě přichází mnoha způsoby – tato kniha může být dalším z nich. ? Autor přiznává, že krátce po tom, co ho takový dialog začal napadat, uvědomil si, že hovoří s Bohem a že Bůh mu odpovídá takovým způsobem, jaký je schopen pochopit. Tato skutečnost do značné míry vysvětluje hovorovou formu knihy i občasné odkazy na látku, kterou autor získal z jiných zdrojů a ze své dřívější zkušenosti. Autor Neale Donald Walsch (1943) je duchovně založený americký spisovatel, který od mládí projevoval zájem o duchovno a proslul zejména svým stěžejním dílem Hovory s Bohem (knihy I-III), které byly přeloženy do 37 jazyků. Kromě toho napsal 29 knih o spiritualitě a jejím praktickém uplatnění v každodenním životě. Autor žije v jižním Oregonu se svou ženou, básnířkou Em Claire, s níž při besedách se čtenáři procestoval značnou část světa. Inspiraci hledal také na Machu Picchu v Peru, na schodech před svatyní šintoismu v Japonsku, na náměstí svatého Petra ve Vatikánu i na náměstí Nebeského klidu v Číně a jinde. Hledáním způsobu života v míru a harmonii se snaží přinést lidem nové chápání života, které by jim pomohlo šťastněji žít v harmonii s lidmi a Bohem. Knihy Neala Donalda Walsche se staly bestsellerem v celém světě.... celý text

Duchovní literatura
Vydáno: , Alpha book
Originální název:

Conversations with God an uncommon dialogue I. II. III.


více info...

Přidat komentář

alma
31.07.2023

(SPOILER) Četba,,Hovorů s Bohem" N. D. Walsche může být jistě inspirativní. Právě tak ale může přivést k zamyšlení, zda se v autorově případě skutečně jedná o vážné duchovní hledačství, anebo spíše o mystifikaci nezkušených čtenářů hříčkami s náboženskými pojmy. Jinými slovy: zda je jeho autorská práce vedena skutečně tak dobrým úmyslem, jaký je hodem obdivu ušlechtilých členů Humanity's Teamu. (redakce časopisu Dingir, 4/2005)

knihyKeMne
11.02.2020 3 z 5

Těžké čtení. Člověčí pochybovačná povaha na pozadí neustále posuzuje, jestli tu či onu myšlenku by Bůh skutečně řekl, a zároveň se snaží přijímat, co je v knize v nejlepší víře napsáno, i kdyby to byla jen fantazie pana Walshe. A "Bůh" to nijak neusnadňuje. V jedné chvíli popře něco, s čím vnitřně souhlasím, a v druhé to vyjádří jinými slovy, takže už zase mi mou víru potvrdí. Hrozně slovíčkaří, místy je zcela nevážný a rád cituje Shakespeara. Bůh samozřejmě.

A když prostě čtu a nehodnotím, tak jak postupně témata přitvrzují (ničení vlastní planety, pojem manželství, mentalita vyspělejších civilizací), jde na mě trudomyslnost. Doslova.

Proto knihu nehodnotím moc vysoko. Je toho prostě na člověka příliš. Myslím, že některé věci jsem se opravdu dozvědět nepotřebovala. Příliš zvědavosti prostě škodí.