Hlasování nohama

Hlasování nohama https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413008/bmid_hlasovani-nohama-5w9-413008.jpeg 4 40 13

Spojené království balancuje na hraně krachu, krize, chudoba a stávky, to je žhavá současnost a lidé upadají buď do zoufalství nebo apatie. Uprostřed malátnosti se náhle otevře cesta do nového světa – červí díra, která vede na jinou planetu a snad i do nového světového řádu. Aspoň to naznačují zákony jejího tvůrce a majitele. Planeta Nový Suffolk na druhé straně je dostupná pro všechny „slušné lidi“. Mohou opustit starou dobrou Anglii, nechat za sebou minulost začít nový život bez potíží přízraků toho starého. Začíná exodus, ačkoli nikdo netuší, co skutečně najde po průchodu branou červí díry. Nikdo se ještě nevrátil. Je nový svět ta správná cesta k řešení problémů Země?... celý text

Přidat komentář

Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Moc hezká krátká povídka předstírající chaos a rozpad společnosti v případě možnosti odejít do "nového, lepšího světa". Byl jsem nalákán tím, že je to povídka ze světa Společenství. No možná vzdáleně ano, ale je to dost stand alone.
Líbilo se mi, jak do každé z vystupujících postav jsem si přesně dokázal promítnout někoho známého, byly dost archetypální, ale přesné. Závěr velmi povedený. Povídky berad hodnotím, protože jsou na to často příliš krátké. Tady dávám slušné 4/5. Dobrá volba na cestu z práce.

Luigi1
19.10.2023 3 z 5

Tato povídka byla podle mě jedna ze slabších


Marketplace
01.01.2022 4 z 5

Jít či nejít, to je oč v povídce běží. Zajímavé téma. Shodnu se s většinou, že by to byl dobrý úvod nějaké delší knihy.

jaroiva
14.09.2021 3 z 5

Mně to tedy připomínalo situaci, když se Židé chystali do transportu a celou dobu jsem se toho pocitu nedokázala zbavit.

alva1
04.06.2021 4 z 5

Pro mě velké překvapení. Ze začátku jsem byla v rozpacích, pak mě to úplně vcuclo a vyplivlo s pocity. Jé, to je konec? Kde je zbytek?

hanavka
11.10.2020 4 z 5

Téma této povídky by bez problémů vydalo na celou knihu.

Shinju
01.10.2020 5 z 5

Rozhodně povídka má naznačit abychom jsme se zamysleli, co se celkově ve světě děje. Autor se snaží naznačit, že by každý měl být schopen se postarat sám o sebe a rozhodovat sám o sobě = společenská odpovědnost.
A teď honem sepsat na papír pravidla pro svoji vysněnou planetu, třeba potom učiníme kroky ke stvoření lepšího světa, ve kterém společně koexistujeme.

Besa
21.04.2020 4 z 5

Čítala som to ako e-knihu, takže som nevedela, že to bude také krátke. Námet a rozpracovanie je také dobré, že kľudne môže autor vymazať poslednú stránku a urobiť z toho úžasnú 400 stranovú knihu. Ako poviedka je to tiež veľmi dobré, len ten koniec je taký nijaký.

RADOST
13.12.2019 3 z 5

Lákavá jednohubka z dobrého těsta, zdobená mnoha ingrediencemi, které se navzájem přebíjejí. Sousto je natolik miniaturní, že nelze vychutnat a posoudit. Líbil by se mi větší krajíc.

orson
06.09.2019 3 z 5

Škoda, že to má tak otevřený konec, podle mě by si to zasloužilo mnohem více.

Yokolobuna
12.07.2019 3 z 5

Povídka s dobře zvládnutou atmosférou uhnětenou ze znechucení, zmaru a nové naděje v podobě tajuplné červí díry. Text sám o sobě však v mých očích vyzněl trochu do ztracena a povídka mi nepřišla příliš dobře vypointovaná či strhující. Zaujme, ale nevysvětlí a na čtenáře tak zbude jen kostra světa, který směřuje rovnou linkou "do hajzlu". Být to rozsáhlejší úvod knihy, výhrady bych měl daleko menší...

Čteno jako povídka v časopisu Pevnost.

Hodnocení na DK v době přečtení 84 %; Moje hodnocení 60 %

PetraN17
04.07.2019 4 z 5

Další z postřehů o tom, že stávající uspořádání ne zrovna funguje ...

Metla
18.06.2019 4 z 5

Náš svět se zmenšuje, Evropa se mění, lidstvo degeneruje a blbne ve jménu ušlechtilých ideálů ignorujících realitu. Co kdyby někdo (soukromá osoba) otevřel "rasistickou, fašistickou, červí díru do prdele", jak to nazvala jedna z hlavních postav povídky, a tam začal budovat Anglii podle svých podmínek? Časově omezená nabídka k přesunu se vztahuje na bezúhonné lidi perfektně ovládající angličtinu, pokud ovšem nejsou politici, euroúředníci, bulvární novináři, herci a štáby mýdlových oper, odboráři, členové neziskových organizací, městští strážníci... a tak dále. Některá pravidla jsou rozumná, část omezení směšná, ale je to šance na nový start, nezatížený starými, zřejmě nevratnými chybami.
Hamilton předpokládá znalost poměrů, nesoudí, nelítostně tepe všechny strany konfliktu. Musela bych přinejmenším nějakou dobu žít ve Velké Británii, abych měla šanci na utvoření relativně objektivního názoru. Téma je každopádně velmi silné a zasloužilo by rozvést více do hloubky, zahustit, rozkošatět. Nejednoznačný, useknutý závěr nepřekvapil, na těch pár stranách se stěží dalo něco vyřešit, pouze mlhavě naznačit.