Hitlerova válečná stezka - Německo 1933-1939

Hitlerova válečná stezka - Německo 1933-1939 https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/269718/mid_hitlerova-valecna-stezka-nemecko-19-vPb-269718.jpg 4 10 2

Tato kniha vypráví příběh válečné stezky jednoho muže – Adolfa Hitlera. Vyprávění končí přesně v okamžiku, kdy večer 3. září 1939 Vůdce opouští kancléřství v Berlíně a vydává se na frontu v Polsku. Autor se snaží popsat události zpoza Vůdcova stolu, vidět a pochopit každou událost skrze jeho pohled. Při psaní této knihy využil autentické deníky, dopisy a další písemnosti ať již z archivů nebo od zúčastněných osob, případně jejich příbuzných.... celý text

Přidat komentář

LordByron
07.05.2021 5 z 5

Brilantné a veľmi užitočné dielo zhrnujuce udalosti vedúce k vojne. Bohužiaľ bolo aj premna keď som ho čítal až neuveriteľne podrobné a nevedel som sa nejakú dobu zorientovať v spleti postáv a udalostí ktoré mi zas tak veľa nehovorili.
Kontroverznosť tejto knihy je nadsadzovaná. Rovnako ako Irvinga samotného, ktorý až pričasto skôr provokuje. Reálne napríklad z knihy úplne samozrejme vyplíva, že Hitler vojnu chcel a smeroval k nej cielene-čiže bol agresor .
Niektoré udalosti opisuje David Irving objektívnejšie a menej zaujato než NIEKTORÍ mainstream autori plní nenávisti, ale iba niektorí. Čas od času cítiť ze autor má k postave Hitlera istý rešpekt co môže kdekoho odradiť. Lenže to isté sa stáva až pričasto aj autorom kníh o Churchillovi ci Napoleonovi, Caesarovi, Reaganovi.. A tí tiež nemajú vždy čistý štít.
Zaujalo ma :Ludwig Beck (co ako som odvtedy počul aj iné názory na jeho osobu ) a trebárs detailný popis Anšlusu Rakúska a ako sa postupne prehlbovalo napätie s Britániou atď..

marvan00
14.02.2016 5 z 5

Spolu s Taylorovými Příčinami druhé světové války má nejzásadnější četba o druhé světové válce. Irving jde cíleně proti obecně tradovanému výkladu dějin, poukazuje na to, že Hilerova politika měla své racionální důvody a po jeho porážce posloužila jeho démonizace vítězným mocnostem k zastření vlastních selhání a zavinění.

Autorovo zanícení pro věc je znát z každé věty. A po přečtení knihy budete mít dost možná poprvé jasno v tom, o čem doopravdy byla druhá světová válka.

Pokud se historie nemá opakovat, je v prvé řadě třeba znát pravdu, jakkoli je nepříjemná nebo jakkoli se někomu nehodí do krámu. A historické pravdě je, dle mého názoru, tzv. popírač holokaustu Irving mnohem blíž než cokoli z toho, co přináší oficiální historický výklad a Irvingovi úctyhodní kritici.