Goebbels - pán myšlenek Třetí říše

Goebbels - pán myšlenek Třetí říše https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20865/bmid_goebbels-pan-myslenek-treti-rise-Pfo-20865.png 4 37 7

Historik David Irving je prvním badatelem, který kdy prozkoumal 80 000 stránek Goebbelsových deníků. Z tohoto pokladu, k němuž bylo nutné přidat šest let výzkumné práce v západních archívech, vytěžil Irving první úplnou biografii Hitlerova důvěrníka a génia zla. Své dílo opírá autor důsledně o archívní prameny, přičemž vyvrací řadu legend, týkajících se Třetí říše, jež přetrvaly v učebnicích dějepisu mnohde až do dnešních dnů. Představuje vynikající historickou studii a je zároveň úchvatným příběhem monstrózního zla.Kniha obsahuje 40 stran obrazové přílohy.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Jota
Originální název:

Goebbels - Master mind of the Third Reich , 1996


více info...

Přidat komentář

braunerova
27.04.2021 5 z 5

Výborný životopis a nezkreslený pohled na politiku a společenské nálady té doby. V Německu počátkem 30.let vlastnila 5% židovská menšina všechny velké banky až na jednu, měla 30% podíl na drogových zločinech a 60% podíl na podvodech bílých límečků. Mnoho Židů pracovalo jako advokáti, prokurátoři, soudci a lékaři, vlastnili velké noviny a zábavní průmysl. Ve stejné době miliony Němců žilo ze dne na den a často neměli ani na jídlo. V této atmosféře se z mnoha lidí stávají zuřiví antisemité, mezi nimi i Josef Goebels.

"Od pravěku až po dnešek zůstává lidský mozek neproniknutelnou a vzrušující záhadou. Chirurgové od nepaměti trepanují lidské lebky v naději, že poodhalí jeho tajemství. V roce 1945 si americká armáda odvezla k prozkoumání mozek Benita Mussoliniho; zkoumán byl i mozek Dr. Roberta Leye a v Rusku mozek Lenina. Schopnost mozku páchat zlo se však ani s pomocí nejdokonalejších přístrojů doposud nepodařilo nijak objasnit."

LordByron
17.05.2020 4 z 5

Doteraz najlepšia kniha čo som od Irvinga čítal .Najmä popis éry ,,boja o moc "a nekonečných pouličných bitiek a vrážd bol najlepší aký som dosiaľ čítal .O tomto období podľa mňa nič lepšie ešte napísané nebolo...Ja len nechápem ,že Irving nenapíše aj Hitlerov životopis z tohto obdobia(z obdobia boja o moc) kde by to všetko bolo z jeho perspektívy.
Stokrát sa človek smeje ako Goebbels každého prechytračí a každého vysmeje a stokrát je pritom zatknutý a nahánaný políciou doslova až po vstup do budovu parlamentu kde už naňho nemôžu :)
Najinteligentnejší z náckov .Asi ešte inteligentnejší než Hitler a mal som dojem ,že keby vojnu viedol on tak by Nemci možno aj vyhrali ,alebo boli víťaztvu bližšie .Zároveň fanatik a radikál ako málokto a bezcitný vrah vlastných detí...


pavlikberan
11.02.2019 3 z 5

Zajímavý osud psychopata a génia zároveň

1amu
29.04.2018 5 z 5

Životní štěstí čtenářů stejně založených jako já, to byla léta po roce 1990. Náhlý příval fundovaných knih, které by nám soudruzi "Fojtíkovci" nikdy nedopřáli.
Jednou z nich je i tato obsáhlá kniha britského historika, za nějž vypovídá i jeho celoživotní dílo.
Kdo to byl Joseph Goebbels ? (dále J.G.) Z hlediska nejen českého bulváru jeden z milenců české filmové herečky Lídy Baarové. Čím ji asi okouzlil ? Prý inteligencí. Hm...
Autor knihy použil krásné přirovnání "Génius zla" ! Tak to sedí. V tomto byl tou pravou rukou svého nadřízeného. Jako správní nacisté - on a jeho žena plodili opravdu krásné děti. Zní neuvěřitelně, že je před svou sebevraždou nechali všechny otrávit. Historie nám ale ukázala, že se dětem jiných nacistických pohlavárů po válce nic nestalo.
"Kulhavý ďábel" byl sice vhodným terčem posměšků nepřátel, ale také oním "pánem myšlenek" nacistů.
Pohádkově by se dalo říci, že mu sudičky daly obrovskou inteligenci. Ale ta byla dospívajícím budoucím potentátem zneužita. Vůdce si na takovou práci nemohl vybrat nikoho lepšího ! Proto ten konec .
Čtivé od začátku do konce .

KejmlP
07.04.2017 5 z 5

Životopis s velkým Ž. Tvrdím, že skutečná biografie se nedá napsat pod 500 stran, a tahle kniha by mohla sloužit jako jeden ze vzorů. Jako u každého správného životopisu nejde o výčet faktů a viditelných činů, ale jde o hloubkovou sondu do nitra složité postavy nacistického génia propagandy. Geobbels bývá označován za neinteligentnějšího nacisty, a proto je požitkem mít unikátní možnost sledovat jeho vnitřní svět, která se naskýtá díky jeho celoživotně vedenému deníku. Můžeme tam vnímat jeho úvahy, neustálou vnitřní nejistotu, pochyby o sobě i druhých, postoje k ženám i politickým pohlavárům. Narcis, levicově orientovaný nacista - intelektuál (který se v mládí označoval i za komunistu) v knize opravdu ožívá, a i díky velké literární kvalitě díla se tak může čtenář ponořit do uvažování a mnohovrstevnatého života postavy, kterou neukojitelná narcistní touha po sebeuznání dovedla až téměř na samotný vrchol moci, na pozici skutečného pána myšlenek, bez kterého by nacistický vzestup nikdy nemohl proběhnout tak jak ho známe.

jindriskamalovc
23.01.2017 4 z 5

Nedočetla jsem jí, ale bylo to dobré

alper
23.01.2011 5 z 5

výborně napsaná kniha...autor využil krátké doby,kdy byly zpřístupněny moskevské archivy

Štítky knihy

nacismus Adolf Hitler války nacisté

Autorovy další knížky

David Irving
britská, 1938
2004  84%Goebbels - pán myšlenek Třetí říše
1995  87%Rommel: Liška pouště
2005  74%Hitlerova válka a válečná stezka let 1933-1945
1997  74%Zkáza Drážďan
2009  83%Norimberk - Poslední bitva

Kniha Goebbels - pán myšlenek Třetí říše je v

Přečtených46x
Doporučených6x
Knihotéce37x
Chystám se číst33x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x