Herodesův stín

Herodesův stín https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/170878/bmid_herodesuv-stin-170878.jpg 4 12 3

Detektivní román odehrávající se v době po druhé světové válce, kdy do osudů lidí zasahují ještě válečné útrapy, a v němž se má objasnit, kdo zavraždil dítě a jakou souvislost s jeho vraždou má matka, která je nalezena mrtvá v řece. Autor přiznává, že chtěl napsat detektivku, v níž by měl čtenář, alespoň teoreticky, stejnou šanci na vystopování pachatele jako vyšetřující orgány.... celý text

Přidat komentář

borsalino_csfd
05.11.2021 4 z 5

Mé druhé setkání s dílem Antonína Wintera a musím říci, že mi styl sedí. Pomalý rozjezd, spoustu cest, spoustu slepých uliček, určitá nepřehlednost, ze které postupně začnou vystupovat základní kameny, na kterých inspektor Holý začíná stavět. Rázem vyprávění nabírá na tempu a jednoduše už jsem se nedokázal odtrhnout, dokud jsem to nedočetl.

baxz
20.12.2020 4 z 5

Začátek trochu nepřehledný, ale pak to dostalo spád a šlo to stránka od stránky nahoru.


trudoš
15.03.2018 3 z 5

Můj druhý román od Antonína Wintera a opět musím ocenit velmi pěkně zkomponovanou kriminální zápletku. Jenže v důsledku je to to jediné, co na knize skutečně oceňuji. Vyprávění se vleče krajinou balastu, kdy se sice neustále něco děje, ale zvednout ze židle mě to prostě nedokázalo. Naštěstí v závěru se ukáže, že ta dlouhá trnitá cesta měla pro dvojici vyšetřovatelů přeci jen nějaký smysl a drobnosti do sebe poctivě zaklapnou. Což odpovídá i charakteru ústředního komisaře, starého neoblomného vlka, který ač neoplývá bůhvíjak geniálním intelektem, postupným sbíráním stop a ověřováním detailů se propracovává ke kýženému dopadení pachatele. Jen sem trochu lítal v časovém zařazení, protože se příběh odehrává v roce 1946, ale atmosférou mi připomínal spíš až nějaká 60. léta. A vzhledem k tomu, jak mám poválečné období v literatuře rád, mrzí mě nevyužitý potenciál společenského chaosu. Na druhou stranu, v rámci tuzemské tvorby a doby vzniku je Herodesův stín pořád víc než slušná detektivka.