Herečka

Herečka https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/261199/mid_herecka-TJL-261199.jpg 4 155 54

Román vtáhne čtenáře do vzrušujícího života slavné herečky Žofie Beladové. Neobyčejný příběh má zvláštní kouzlo v tom, že se rozvíjí z docela obyčejných životních souvislostí, a vše, co Žofie dokázala, připomíná dobrodružné hledání pokladů. Největší našla v lidech, které si oblíbila nebo je milovala, ale mnohokrát se v nich i zklamala. V polovině 90. let je Žofii čtyřicet a podruhé v životě je na vrcholu. Její příběh odráží, co přinášel život předtím a potom, ale z obojího nakonec zůstanou jen okamžiky, ve kterých vzniklo něco trvalého a opravdu prožitého, co nelze nikdy zapomenout ani ztratit.... celý text

Han-nah
Han-nah
18.09.2023 4 z 5

Pro mě hezká, oddychová kniha s reálným popisem postav, partnerských i rodinných vztahů. A opět autorka použila krásná česká jména. Román popisuje život herečky od jejího dospívání, lásky, kamarády i zrady. Reálně jsou popsány vztahy s matkou , ale i její vztah s dcerou.
Taky jsem se vrátilo do těchto let, kdy se šilo, pletlo, přešívalo . Ale každá dívka byla originální, i když neměla takové možnosti, jako usměvavá začínající herečka Žofie.
Střípky vytvářejí osud této slavné ženy, Měla tři osudové muže, který ji svým způsobem každý někam posunul. ale i tady platí pozlátko tohoto života. To sama Žofie pozná v 90 tých létech, kdy se ukáže, kdo a jak v tom umí chodit. Na scéně se opět objevuje její rádoby kamarádka Vanda. Život ji ale už naučil, že se nesmí otáčet za minulostí, zúročit a věřit, že bude mít opět úspěch a bude spokojená. Závěr mě nezklamal a potěšil.

salexice
salexice
19.10.2022 4 z 5

Hlavní hrdinkou románu je Žofie, herečka. Atraktivní prostředí, v němž se děj románu odehrává. Osobně mi Žofie byla sympatická dravostí, cílevědomostí a nechutí se vzdávat a podřizovat. Ale není jen prvoplánově kladná - před péči o dceru upřednostnila kariéru, byť k tomu měla důvod. Román o lásce, složitých mezilidských vztazích, kariéře a chuti něco dokázat i o následcích, která za svá rozhodnutí musíme nést. Perfektně vykreslené postavy, popsané vztahy, prostředí. Prima čtení, paní Váňová společenské romány zkrátka umí.


Babo
Babo
11.09.2022 5 z 5

Je to 4. kniha od paní Váňové a opět spokojenost. Profese herečky je sice vyjímečná,ale starosti mohou a většinou jsou naprosto stejné jako třeba u kuchařky nebo učitelky.
Problémy partnerské, rodičovské ,existenční. A Žofie Beladová si jich užila mírou vrchovatou,přesto si myslím,že vše bylo uvěřitelné ,samozřejmě až na některé náhody v závěru. To ale jistě autorka chtěla uzavřít osudy jednotlivých postav.
Pro mě naprosto neopomenutelná atmosféra let socialismu,kdy jsem vyrůstala a přesně tak si to pamatuji.
Nedostatkové zboží v jakémkoliv sortimentu ,nemožnost cestovat ,problémy s bydlením. Takhle to bylo a lidi to většinově braly jako fakt. Nehroutily se z toho,měly radost když se jim podařilo něco získat pod pultem.
Za toto autorce děkuji,byl to pro mě návrat do dětství a mládí a i když vím,že člověk si pamatuje jen to dobré a to špatné vytěsní ,nevzpomínám na tu dobu s hořkostí .

stju
stju
04.09.2022 4 z 5

Před samotným čtením knihy jsem si zde prohlédla názory některých komentujícich a teď, po přečtení, musím konstatovat, že jsem nejspíš i proto, očekávala trochu víc. Ano, Žofiin život v hereckém prostředí nepostrádal zážitky, emoce, setkání, problémy, se kterými se já i většina čtenářů ve svých civilnějších povoláních, s největší pravděpodobností nikdy nesetkáme. Ale navzdory tomu jsem při čtení měla neodbytný pocit, že příběh jen tak plyne, klouže po povrchu... Navíc mi nebyla moc sympatická samotná Žofie, asi i proto, jak zvládala/nezvládala svoji "životní roli" matky. Tady jsem spíš obdivovala její matku Helgu, která ji, naštěstí pro malou Evii, často zastupovala. Co mi přišlo až skoro úsměvné, bylo stálé upozorňování na Žofiin neodolatelný široký úsměv :-).
Nicméně celý příběh nakonec skončil šťastně a já ke čtení " na pohodu" knihu za sebe čtenářům také doporučuji.

knihovniceS
knihovniceS
31.05.2022 5 z 5

Herečka
Magdu Váňovou a její knihy čtu moc ráda. Co román, to jiné téma. Tentokrát se dostáváme do prostředí filmu a divadla. Nejedná se o známé osobnosti, postavy románu jsou vymyšlené. Příběh herečky od mládí do zralého věku, kdy je jednou na vrcholu a jindy na dně, je opravdu čtivý. Doporučuji a dávám 5 hvězd.

knihomolka1197
knihomolka1197
06.12.2021 5 z 5

Moje první kniha od této autorky. Je neuvěřiteně čtivá a čtenáře vtáhne do děje. Určité situace byly sice popsány někdy až trochu moc podrobně, ale celkový dojem je rozhodně kladný. Vyhledám určitě další knihy od p. Váňové.

Zuzulinka
Zuzulinka
01.12.2021 5 z 5

Krásný příběh! Přečteno jedním dechem!

LenaBil
LenaBil
04.11.2021 4 z 5

Trochu dobré, trochu naivní. Místy přímo otravný děj, některé části byly zase fajn a bavily mě. Magdu Váňovou jsem moc ráda četla, ale poslední dobou jsem přišla na chuť dalším českým autorkám, jejichž styl mi sedí o dost více.

Fengr
Fengr
20.10.2021 5 z 5

Kniha se mi do rukou dostala čistě náhodou a vůbec toho nelituji. Velmi povedený román.

petrulkaa
petrulkaa
02.01.2021 5 z 5

Spisovatelka mě opět nezklamala. Perfektní oddechovka. Příběh je tak krásně propracovaný, že mám pocit, že je opravdu skutečný a ne jen výplodem autorčiny fantazie. Kniha mě bavila, chvílemi mě rozčilovalo neuvážené jednání některých postav....prostě parádní počtení! Už se těším na její další knihu.

JancaMia
JancaMia
25.12.2020 5 z 5

Autorka opět nezklamala, kniha se četla sama

Nunynka
Nunynka
26.11.2020 5 z 5

Tato kniha se mi líbila od autorky zatím asi nejvíc. Sice žádné moc velké překvapení,ale kniha se mi moc dobře četla a těšila jsem se na ni.

Opatov
Opatov
01.10.2020 5 z 5

Moje první kniha od autorky, takže jsem nevěděla co čekat. Určitě potěší starší generaci, atmosféra doby je nezapomenutelná. Knížka se příjemně čte, děj je jednoduchý a možná někdy naivní, ale má spád. Je tam všechno, láska, vztahy, politika, životní prohry, sobectví, podrazy i úspěch. Knížku jsem nebyla schopná odložit, tak moc jsem chtěla vědět, jak příběh dopadne. Kniha, která pohladí po duši. Doporučuji.

Krisařka
Krisařka
16.07.2020 4 z 5

Čtivá a příjemná kniha

anitram17
anitram17
04.07.2020

Moje třetí kniha Magdy Váňové. Postavy i příběh vykreslen do detailů. Pěkná, čtivá knížka. V ulici Na viničních horách jsem prožila dětství :-)

Marcik7
Marcik7
22.04.2020 4 z 5

Rozsáhlý román, velmi čtivý, lehký. Prostě román pro ženy v oddychovém provedení.

Jumpova
Jumpova
07.04.2020 5 z 5

Oddychová a čtivá kniha o životě jedné herečky. Skvěle vykreslené postavy. Moc doporučuju k přečtení.

nikikostadinova
nikikostadinova
16.02.2020 3 z 5

Je to čtivé, nepředvídatelné, ale přesto je to hrozně jednoduché a naivní. Žofie mi nebyla moc sympatická, asi mi nevyhovovalo to, jak spoléhá na svou krásu a naprostou dokonalost, která teda musela být hollywoodská, podle toho, že před ní padali všichni na kolena. A navíc uměle šťastný konec.

KLHannah
KLHannah
22.11.2019 3 z 5

Kniha byla od autorky moje první. Nadchlo mě téma filmového prostředí. Na druhou stranu mi přišel příběh malinko naivní. Žofie proplouvala životem s takovou lehkostí, stačilo se usmát a mělo co chtěla. Jedinou hodně reálnou situací bylo, když šla k pohlavárovi prosit o uvedení filmu do kin. Jinak si Žofie s ničím nedělala hlavu, vždy chladnokrevná, nad věcí. A nebo možná ano, ale autorka nešla příliš do emocí. Kniha byla příjemnou oddechovkou a možná se k dalším autorčiným knihám někdy vrátím.

zdenaR
zdenaR
11.01.2019 5 z 5

Opět velmi čtivý příběh od mé oblíbené autorky. Těžko se od knihy odtrhnout, nezbývá něž jen číst a číst.