Herec

Herec https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122151/bmid_herec-WTR-122151.jpg 4 6 1

Kniha vzpomínek, zkušeností a dojmů českého herce. Jsou především zajímavými a namnoze dokumentárními pohledy na vlastní život, na divadla domácí i zahraniční, zvláště sovětská, a významné události divadelní, společenské, narodnía politické. Zároveň i bohatá galerie osobností českého divadelního a kulturního světa a pro mladou hereckou generaci cenné poučení o práci herce i divadla.... celý text

Přidat komentář

1amu
20.02.2020 3 z 5

Vynikající herec, účinkující zejména ve Vinohradském a později Národním divadle. Proslavený titulními rolemi ve filmech O.Vávry a H.Haase (Bílá nemoc, Jan Žižka, Jan Hus a mnoho dalších). Leč v jeho životě jsou i černé kaňky:
Po válce, 28. června 1945, začala disciplinární komise prověřovat Zdeňka Štěpánka kvůli jeho činnosti za protektorátu. Byl obviněn z toho, že:
18. června 1942 četl na manifestační schůzi Národní rady české rezoluci, v níž byl schválen nacistický okupační režim a tupen prezident Edvard Beneš.
10. března 1943 promluvil v Rudolfinu na večírku pořádaném K. H. Frankem, kde Frankovi poděkoval za přijetí.
Stýkal se s představiteli okupačního režimu.
Disciplinární komise vyloučila Zdeňka Štěpánka z jakéhokoliv vystupování na všech koncertních a divadelních scénách Československé republiky a předala ho lidovému soudu.
Zdeněk Štěpánek měl během války mezi veřejností mimořádnou autoritu a právě toho se snažili nacisté využít.Většiny údajných „zločinů“ se tak dopustil pod silným tlakem ze strany okupační moci. V poválečné atmosféře bylo jeho úsilí o obhajobu marné. Na rozdíl od dalších umělců se mu podařilo dosáhnout očištění již po dvou letech. Následně se zapojil on i jeho děti do budovatelské kinematografie komunistického režimu.
Můžeme si o tom myslet co chceme, ale ten pověstný stín tam zůstává. Bohužel !