Vzpomínky

Vzpomínky https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/91036/vzpominky-91036.jpg 5 7 2

Národní umělec Zdeněk Štěpánek ve své knížce vzpomímíná na své dětství, na rodiče, přátele, zážitky z mládí. Kniha končí rozhodnutím stát se hercem.

Přidat komentář

milamarus
06.08.2023 5 z 5

Fascinující vyprávění o životě, ve kterém dobrodružství stíhá dobrodružství, radost další radost,... kde jsou nebezpeční vodníci, hoří petrolejové lampy, pořádají se hony na jelena,.... kde humor a láska převažuje. // Podáno tak barvitě, jako kdyby se to stalo včera. Včetně předposlední kapitoly z fronty (viz str. 103-111). // Děkuji. Hodnotím maximálním počtem hvězdiček.

Některé osoby, které se v knížce objevují:
- Matěj Kopecký (1775-1847)
- Jan Kašpar (1883-1927)
- Josef Lev (1832-1898)
- Eduard Vojan (1853-1920)
- Karel Pippich (1849-1921)
- Adolf Marek (1884-1934)

---------------------------------------
ÚRYVEK:
(...) Úplný labyrint chodeb mně vzrušoval. Postupoval jsem pomalu, po čtyřech. Ruce se mi bořily do neuvěřitelně jemného, šedého popílku. Byl tu průvan, šero, skoro tma. V dálce přede mnou se jasnilo, uviděl jsem jasný kruh, který se postupně zvětšoval. Konečně jsem stanul přímo pod továrním komínem. Kořen komínu byl značně široký, mohl jsem se klidně postavit a projít. Pohlédl jsem vzhůru. Nahoře byl vidět talířek modrého nebe. Nebyl větší než dlaň. Ve stěně komínu byly zazděny kramle, žebřík do nebe. Zkusil jsem stoupat vzhůru, šlo to docela dobře. Některé kramle se sice podezřele viklaly, ale to mne neodradilo. Byl jsem tak zaujat výstupem, že jsem ani nepomyslel na nějaké nebezpečí. Překvapovala mne šířka komínu, docela úctyhodná díra.
Konečně jsem na vrcholu, držím se hromosvodu. Usedl jsem na okraji komína, hromosvod se povážlivě kymácí. Najednou mám pocit, že se pohybuje celý komín, jako by se podivně kýval ze strany na stranu. To není zrovna příjemné, ale jaký nádherný rozhled. I když je lihovar v dolíku, vidím daleko, daleko. V Lubné jede vláček, vypadá jako hračka.
Vidím tatínka, jak pracuje na zahradě, ale je neuvěřitelně droboučký, vzdálený. Zavolal jsem na něho. Nevěděl, odkud ho volám. Rozhlížel se nechápavě kolem sebe. Vypadal směšně. Zavolal jsem ještě jednou. Konečně mne objevil, zahradnická motyčka mu vypadla z ruky. Očekával jsem, že na mne spustí bandurskou, abych okamžitě slezl dolů atd. atd. Neřekl však ani slovo, byl docela ohromen. (...)

rakakan
25.01.2021 5 z 5

Dětství staré divadelního barda. Velice dobře se četly. Vyprávění o těžkém životě a obrovské lásce k divadlu. Už se nedivím, že byl hereckým mistrem.