Hasnoucí slunce - pověst z dob Marka Aurelia

Hasnoucí slunce - pověst z dob Marka Aurelia https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/336008/bmid_hasnouci-slunce-povest-z-dob-marka--OKR-336008.png 5 1 1

Román o životě římské nobility se odehrává za vlády císařů Marca Aurelia a Lucia Vera. Zatímco pokračuje úpadek římských elit, mizí víra ve staré bohy a v legiích místo římských občanů bojují barbaři, ze všech pohrom jsou obviňováni a krutě pronásledováni křesťané.

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Cyrillo-Methodějské knihkupectví (G. Francl) , Cyrilo-Metodějský tiskový spolek
Originální název:

Gasnące słońce: powieść z czasów Marka Aureliusza , 1895


více info...

Přidat komentář

braunerova
11.04.2021 5 z 5

Římané okolo roku 170 jsou už jen stínem přemožitelů Kartága. Rody Corneliů a Quintiliů patří k nejstarším v Římě, majetkem se ale nemohou rovnat dravým zbohatlíkům jako je propuštěnec Fabius Pomponius. Publius Quintilius Varus, jehož praděda porazil Arminius v Teutoborském lese, je jeden z mála, který ještě dodržuje staré zvyky a uctívá staré bohy. Ostatní, jako jeho bratr Marcus, si raději užívají radovánek. Chudí obyvatelé Říma, vládci světa v roztrhaných a špinavých tógách, chtějí chléb a hry, zatímco v legiích za ně bojují barbaři jako je Markoman Servius Calpurnius. V tomto morálním marasmu se mnoho lidí, bohatých i chudých, přiklání ke křesťanství, a jsou ochotni pro něj obětovat život.
Druhá část knihy popisuje válku Impéria se svazem Markomanů, Kvádů, Jazygů a dalších kmenů, která se odehrávala někdy kolem roku 172.

"Kdybys byl na mém místě věděl bys, že nad člověkem stojí občan a nad občanem imperátor. Koho bohové posadili na trůn, nemůže stírati slzy jednotlivců. "