Hacknutá čeština

Hacknutá čeština https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445023/bmid_hacknuta-cestina-exB-445023.jpeg 4 59 22

Slýcháme je kolem sebe – poletují v tramvajích a hospodách, sociální sítě je milují a některá to dotáhla až do médií. Novotvary jsou nejpádnějším důkazem, že čeština žije a každým dnem se mění. Díky této knize budete nejen chápat, „o čem je to vlastně sakra řeč“, ale taky se královsky pobavíte. Hacknutá čeština přináší výběr toho nejlepšího, co Martin Kavka za deset let sesbíral v internetovém slovníku Čeština 2.0. Společně s lexikografem Michalem Škrabalem vybral více než 3 000 novotvarů, které jsou živelnými svědky naší doby. Ať už se týkají alkoholu, politiky, sexu či jakékoli jiné stránky života, všechny je spojuje láska k češtině a radost z její hravosti. V knize si také přečtete zpovědi osobností, pro něž je mateřština pracovním nástrojem i vášní: od břitkých postřehů bohemisty Jiřího Marvana po desatero nekorunovaného krále českého Twitteru Petra Kukala.... celý text

Přidat komentář

Chio.77
16.05.2023 4 z 5

Slovník se spoustou zajimavých slovíček, která jsem nikdy neslyšela-neviděla.

vvikingg
22.10.2021 5 z 5

U knihy jsem se pobavil i zasmál, pracuji v gastronomii a výraz babicovat mě dostal :-) cituji: vařit z náhražek surovin ( podobně jak Babica), které výrazně sníží chutovou i estetickou hodnotu pokrmu, například zaměnit hovězí svíčkovou :-) za telecí párky, smetanu za mléko s vodou,,, nebabicuj a dej tam co tam patří, už se vžilo u nás v práci, výraz babicárna taky má cosi do sebe špatná restaurace s hroznou kuchyní a skorocajt- městský policajt taky sedí,mě se slovník líbil, zajímavých výrazů je tam mnoho


rarášek
28.09.2021 4 z 5

Hodně jsem se pobavila, spousta zajímavých slovíček. :)

domihruzkova
05.08.2021 2 z 5

Bohužel nedočteno. U online verze jsem se hodně bavila, ale to je nejspíš tím, že se dají výrazy seřadit. Knize by prospělo spoustu výrazů proškrtat a nechat jen ty "nej". Takhle se člověk musí prokousat desítkami slov, aby narazil na nějaký ten skvost. Moc nechápu dnešní trend vydávat knihu ze všeho, co má úspěch na internetu.

hermína14
13.05.2021 4 z 5

Otvírala jsem ji s posměšným úšklebkem a lehce pohrdavým (ne)očekáváním. Ale je v ní hlavně láska k jazyku a veliká převeliká hravost. Ač některá slova ani nechci číst, natož vyslovit, bylo mi potěšením...a vsuvky jazykozpytců a milovníků textů jsou čirá radost.
A až se stanu "kdysidentem", u kaše si určitě opět počtu.

Metroušek
19.04.2021 4 z 5

(SPOILER) Jazyk společnosti je skvělým zrcadlem, odhalujícím skrytý vnitřek, a je zajímavé se do něj podívat zblízka. Výborné, průkopnické knihy amerického slangu pana Nicholase mě poučily o "američtině", a teď je na řadě čeština, která snad vlivem amerických filmů a rapu v posledních desetiletích razantně zvulgárněla, jak tato politicky nekorektní kniha neomylně dokazuje. Hodně mě pobavila, ačkoli bych silně škrtal, a odolal bych pokušení zařazovat některé urputně křečovité nebo nečesky působící výplody gymnaziální a vysokoškolské mládeže. Čeština není ruština, a tvoření nových slov stalinským stylem jako háelpéčko (hluboký lidský příběh) nebo šimako (šíleně malé kozy) si podle mne zaslouží zápis jen výjimečně. Pro člověka s citem pro jazyk je však bohatství, přesnost a vtipnost mnohého výraziva čirým potěšením, zvláště pokud mu nevadí brodit se mořem silných vulgarit a myšlení lidské spodiny, a dokáže se přenést přes fakt, že je sám či spíše sama občas terčem. Čeština je boží jazyk, a díky všem včetně reprezentativně zastoupeného Bláboliše, kteří ji obohacují. (Zde bych doplnil, že "babiška" je také starší volička jisté populistické sekty.) Vřele doporučuji, neboť znalost mnohých výrazů je nesmírně vnitřně obohacující, namátkou (můžete hádat jejich význam, a pozor, SPOILER):
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
lobotomio, klekač, havlobot, lysohlávek, meteodepka, oranžgutan, populitik, postblb, prasopis, přilezlík, raptor, režim manželka, slepiča, sprostředníček, šlichtárna, těžkotonážní víla, žlučoser, alík, afronaut, barbín, benga v plechu, gerontokárka, blbštajn, buřtka, čakrabába, dementokracie, digitální fetky, dojmologie, domolená, dysdebil, globální oteplenec, chmuro... No není ta čeština nebo ingština báječná?!

zdennyrakky
01.12.2020 4 z 5

Samozřejmě není to pro každýho, pro někoho je to silný kafe. Ale mě na tom baví právě ta výbušná směs intelektuálství (slovník má mnoho rysů seriózní lexikografické práce) a přízemnosti bez jakýchkoli hranic. A samozřejmě lidový tvořivosti, která taky téměř nezná hranic. A taky, jak tu někdo podotýká, jde i o sociální rozměr češtiny. Dozvíš se plno věcí, které z vlastního života neznáš, a naopak tu najdeš leccos svého a můžeš se nad sebou pozastavit. Musím přiznat, že pro mě bylo zdrojem určité sebereflexe heslo "cílový feťák". A že opravdu vtipné je sotva každé desáté či dvacáté heslo a že se mnoho opakuje? Je to přece jenom slovník, a ne nějaká prvoplánově "humoristická" knížka. P. S. Četl jsem to v podstatě zároveň s Velkým slovníkem floskulí od V. Justa. To je samozřejmě úplně jiná kniha, ale v něčem si nejsou úplně nepodobné... (pardon, floskule :-))

Mateo67
27.06.2020 3 z 5

Moc nerozumím přemíře negativních slovních hodnocení (o počet hvězdiček ani tak nejde, taky dávám “jen” tři). Kniha není jen další slovník z mnoha. Grafická stránka je povedená a její styl odpovídá lehčímu zaměřeni obsahu. Ale lehčí zde neznamená ani hloupé, ani povrchní, ani zbytečné. 10 výpovědí rozličných osobností (od lexikoložky přes lektora tvůrčího psaní až třeba po blogerku) přináší 10 osobních pohledů na vývoj, obměny a změny naší současné mateřštiny. A v každém najdete nejednu zajímavou myšlenku, zajímavý postřeh. A po jejich přečtení třeba budete i na slovník pohlížet smířlivěji.

aydam
11.10.2019 5 z 5

Vtipný slovník

slamenka
08.08.2019 2 z 5

souhlasím s předchozími komentáři, i když jsem se nad knížkou pobavila, je to škoda papíru. Vše už je online na čeština 2.0 ...

pavlinda
13.06.2019 3 z 5

I přes tři hvězdičky,které dávám,bych knížku měla ráda doma:-)-musím se pokoukat po antikvariátech..

niki-chan
26.05.2019 2 z 5

Některé výrazy pobaví, ale celkem vzato zbytečně vydaná kniha.

Shui-Xian
27.04.2019 2 z 5

Nic, co by musel mít člověk nutně doma, ale začtení v knihovně či obchodě doporučuji. Určitě se najde aspoň pár výrazů, které vám vyvolají pobavený úsměv a oceníte tu jazykovou hravost. (Naopak škoda toho, že se k nim musíte prokousat přes 100x obměňované vulgarity.)
Moji favorité: nekafe, sextempore, slepes a knižmo. :-)

lucin_a
02.04.2019 2 z 5

Použiji výraz z této knihy, kterou shrnu svůj názor na ni.
“ Vatabanka - úložiště zbytečných dat. “

miuk
02.04.2019 2 z 5

Podle mě úplně zbytečná kniha. Neznám nikoho, kdo by většinu slov používal. Možná mladí na netu, ale nevím...Nejsem zrovna stará, ale tohle je dost mimo.

RobertVlach
07.03.2019 5 z 5

Myslíte si, že umíte česky? Hovorová Čeština 2.0 vás drze vyvede z omylu. Protože zatímco my stárneme, naše mateřština neustále mládne. Krásná a vtipná, důležitá kniha. Za mě cajk!

jsemvlastovka
12.02.2019 1 z 5

Uznávám, že na Facebooku a Instagramu fajn projekt, ale nechápu, proč z toho vyšla kniha... Úplně zbytečná, podle mě.

Hanka_Bohmova
06.02.2019 3 z 5

Slovník u mě o Vánocích velmi příhodně zapomněla sestra, děkuji :o) Nad knihou jsem se pobavila, i když to není na jásání nad každou stránkou a k oprávněnosti superlativu "best of" by podle mě pomohlo trochu škrtat.

Vedle češtinářského zážitku jde o zajímavou sociologickou sondu. Nemyslím si, že poskytuje obraz české společnosti - na to podléhá příliš velkému výběrovému zkreslení. Kniha je spíš obrazem svých autorů, témat, o něž se zajímají, prostředí, v nichž se pohybují. A je to zvláštní svět. Nekonečné množství sexuálních obhroublostí doprovázejících legrační drsňáckou pózu "hlavně nevypadat, že mi na (ženách, mužích, partnerovi, sexu, těhotenství) nějak záleží". Mraky (aneb šest půlek, jak jsem byla poučena :o)) výrazů souvisejících s prací v korporátu, a přitom téměř žádný týkající se dluhů či nemocí. Nevěřím, že by neexistovaly. A jistě ani nejde o marginální témata pro hrstku zasvěcených. Ale ve světě toho nejlepšího z hacknuté češtiny prostě existenční problémy nepotkáte. Nejspíš proto, že tyhle věci se do statusů nepíšou.

Řada vydatných zdrojů slovníkových hesel mě v životě úplně minula (shánění sexuálního/životního partnera, alkoholické radovánky, Facebook, Twitter a jim podobní, chození do zaměstnání), takže se k příslušné slovní zásobě nemohu dost osobně vztáhnout. Ono je to znát: jinak vnímáte termíny teoretické, a docela jinak vám znějí slova, pro které vás hned napadá bohaté praktické využití.
U některých výrazů jsem kroutila hlavou, proč takovou vykopávku (starší než já) autoři zařazují do Češtiny 2.0, ale přesto mě obohatily, při doplňkovém pátrání v archivech časopisu Naše řeč (doporučuji) jsem se pravidelně dozvídala leccos zajímavého.

Předpokládám, že většinu čtenářů stejně jako mě zahřeje, když narazí na důvěrně známé slůvko, které není běžně používáno - a spokojeně se nad jeho kodifikací pousmějí. Ale největší potěšení mi působily novotvary neznámé, hravé, libozvučné a sofistikované (ideálně vše naráz), namátkou bych vyzdvihla (samozřejmě subjektivní) skvosty jako perkusivní údržba, fosilovna, hluchátka, lehativa, rybovolně, chlastánek, vlakuška, bzilión a godziliarda, líbítko (-ítka mám vůbec ráda, myšítko a kurvítko nejvíc), mlamoj, chlazaně nebo kapesní halucinace :o)

3,5 hvězdičky

tombarys
04.02.2019 5 z 5

Čeština ve své nejlepší formě: drzá a schopná absorbovat a upravit si cokoli.

leny.wood
05.01.2019 4 z 5

Souhlasím s uživatelkou Ardeon. Hacknutá čeština je skvělý počin obohacený o (ne)rozhovory s lidmi, kteří český jazyk využívají (využívali) ke své práci. Hodně mě bavily kresby k pár výrazům. Jednu hvězdu ubírám za chybu v mě/mně u jednoho popisu, který mi zrovna přišel na oči.