Pomsta Green Lanternů

Pomsta Green Lanternů https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/150082/bmid_pomsta-green-lantern-150082.jpg 4 35 10

Green Lantern série

< 2. díl >

Green Lantern musí bojovat s hříchy minulosti… Hal Jordan - Green Lantern sektoru 2814 - má co napravovat. Když ho ovládla jistá mimozemská entita, zničil celé sbory Green Lanternů a při tom zabil spoustu svých přátel. Nyní se snaží získat zpět důvěru přátel i spojenců jako člen sborů, ochránce Země i jako člověk. Osud si ale nepřeje, aby se Jordan jen tak přenesl přes to, co udělal. Green Lantern Jordan zjistí, že ti, které zabil, jsou možná stále naživu… Aby zachránil nezvěstné Lanterny, vypraví se Jordan přímo do středu nepřátelského teritoria, kde čelí další hrozbě ze svojí minulosti. Jestli ale přežije, bude odměna mnohem vyšší než jenom vykoupení.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , BB art
Originální název:

Revenge of the Green Lanterns , 2006


více info...

Přidat komentář

Ivan Kučera
01.12.2023 2 z 5

Tak jasné, svalnatí chlapi v zelených kostýmoch so škraboškami na dokonalých tvárach lietajú poetickým vesmírom, efektne po sebe hádžu žlté, fialové atď. kúzla a na prstoch majú prstene, aké by im závidel aj starý dobrý Rumburak. Je to istým spôsobom „blbosť““, ale zároveň esencia komiksovosti. Vždy si raz za čas GL doprajem a užijem si ho, podčiarkujem ale: raz za čas. Geoff Johns o ňom napísal veľa komiksov a tento je stávkou na istotu: ženy vyzerajú viac misskovejšie, ako samotné missky a chlapi vyvolávajú dojem, že si každé ráno dávajú Schwarzeneggera natretého na toaste, ale má to niečo do seba. No musíte na to mať chuť a akceptovať svojské pravidlá hry. Žiaľ, niektoré postavy sú u nás pravidelne vraždené neveľmi pochopiteľným spôsobom vydávania a týka sa to aj GL. Zjavne sa odohrali tony zásadných udalostí, umierali postavy, azda celé svety, z kladných postáv sa stávali záporné a naopak, sú prítomní dvaja pozemskí Green Lantnerni, zo Supermana je kyborg... avšak veľa z toho u nás nevyšlo. A teraz sa v tom vyznajte! To sa proste nedá. Ak to nemáte načítané zo zahraničia, máte skrátka smolu. Alebo sa môžete tváriť, že to „nejak dáte“. A áno, dáte. Tak, ako ja: v rámci možností si to užijete, ale aj tak neustále budete mať hlodavý pocit, že niečo nie je v poriadku. A je to tak. Nie je. Za seba vravím, že som v prvom rade rád, že v češtine vychádzajú aj iné superhrdinského záležitosti, než Superman a Batman, ale za akú cenu? To, že GL má z dlhodobého, historického hľadiska parádnu chémiu s GA, to vedia všetci. Lež že mu to bude tak skvele odsýpať s Temným rytierom, to som vážne nečakal. Rád by som si o ich buddy prácičke prečítal celý komiks (v minulosti som dal samozrejme veľa komiksov s Ligou spravodlivosti, ale tam obaja vedľa seba len existovali, nedostávali sa do vzájomnej interakcie). Skvelé na Johnsovi pri Green Lanternoch je, že nech predvádza akékoľvek vizuálne orgie a zverstvá, nestráca zo zreteľa ľudskosť a morálnosť Hala Jordana. Po prvom čítaní som bol presvedčený, že dám 3*, ale po druhom som si uvedomil, aké scenáristické zverstvo to celé je. Je to škoda, lebo ak by to niekto vydal v omnibuse, som temer presvedčený o tom, že by to bola superjazda. Pardon. Superlet.

fvalek
13.07.2022 3 z 5

Oproti předchozímu dílu se maličko poučili v tom, že nemůžou naservírovat nějakou historii týkající se aktuálního děje naprosto nevysvětlenou, nicméně pořád jsou ta vysvětlení dost chabá. Alespoň víme, jak Hala ovládl Parallax, a co provedl sboru, ale zase jsem moc nepochopil, jak je to o rok posunuté, co už. První zápletka s Green Arrowem byla skvělá. Sice vůbec nechápu, kdo to přiletěl a proč, ale využití psycho-rostlin a boj se zelenými hrdiny, to bylo bezva. Až na to klišé, že každý běžný člověk, dokonce i kráva, dostanou vlastní kytku, ale Arrow s Lanternem dostanou jednu, aby to mělo nějaký spád. Další drobné dostaveníčko má Batman, který se chová jak blb a určitě to má nějakou dlouhou a propracovanou historii, o které tady víme prd. Takže působí prostě jen jak nevrlý blázen, co jen mlátí toho, od koho potřebuje pomoc. Celý zbytek s člověkolovci navazuje na předchozí díl a musím říct, že se mi to už docela líbilo, takže tam velké plus za to, že se dokázali udržet v nějakém dějovém rámci, přestože zpočátku byl příběh dost epizodní.


Norri
05.05.2021 3 z 5

Tahle kniha trpí tím, že je vytržená z delší řady. Čtenář je tak hned vhozen do něčeho, v čem se vůbec neorientuje. Doposud jsem četl pouze knihu “Tajemství původu” a oproti té jsou zde úplně jinak rozdané karty. Vyprávění se neustále odkazuje k předchozím událostem, a ač se scénář snaží spoustu odkazů vysvětlovat, tak to pro mě byl trošku guláš. Až se nechce věřit, že kniha začíná sešitem #7, protože odkazovaných událostí je tolik, že se nemohly do šesti sešitů vejít a musely proběhout i v jiných komiksových řadách. Byl to pro mě docela šok, že oproti Halovi-nováčkovi je tady najednou Hal-veterán a přitom pořád vypadají stejně. Zkrátka z nafukovacího bazénku jsem byl vylitý rovnou do oceánu.

Kniha začíná dvěma kratšími událostmi, ve kterých si Hal Jordan dá týmovku s Green Arrowem a s Batmanem. Potom už začíná delší hlavní příběh, který dal název celé knize. Halovi svitla naděje, že by mohl alespoň částečně odčinit zločiny své minulosti a vydává se na zakázanou a téměř sebevražednou misi. Když pominu tu permanentní provázanost s minulostí, tak to bylo relativně pohodové a zábavné čtení. Kresba je pěkný mainstream a asi možná vás potěší více, než samotné příběhy.

trudoš
11.01.2020 3 z 5

S Green Lanternem je ten problém, že když vám nikdo nevysvětlí aktuální stav věcí a nedá do kontextu vyskytující se postavy, budete v tom plavat jak kovadlina ve Štrbském Plesu. Takže ačkoliv Pomstu Green Lanternů vnímám se stejnou vstřícností, jako předchozí album Žádný strach, nemůžu se zbavit pocitu zklamání, jak moc má BB art (potažmo i Crew) čtenáře na salámu. Nějaké shrnutí předchozích událostí nebo alespoň výcuc toho nejpodstatnějšího pro pochopení se zkrátka nekoná. Pakliže tedy neznáte historii nebo alespoň nesledujete nejnovější dění v DC univerzu, pravděpodobně vám unikne nejedna souvislost, o to spíš, že dějem mimo jiné prosviští i tzv. Krize Nekonečna.
Naštěstí Geoff Johns dokáže tvořit zábavné příběhy, kterým se - když vyprávění odpustíte všechen ten okostýmovaný patos - nedá upřít podmanivý charakter. V tomhle ohledu se to dá číst i samostatně, přičemž to nejhorší co vás může potkat je, že nepochopíte hlavní dějovou linii. Ale ty vedlejší si užijete za všech okolností.

martunka
23.11.2019 5 z 5

Rozhodně je to skvělý příběh.

dexterman
18.05.2018 5 z 5

Velice pěkné . Nicméně negace aspoň za mne je v tom že už jsem se poněkud ztrácel v ději . Bude to asi tím že vlastně green lantern není můj extra top hrdina . Proto jsem to asi ani tak moc neprožíval . Už si třeba ani nepamatuji o co šlo v předešlém sešitu . Musím však říct že celá tato série je v podstatě velice dobrá . V posledním dílu se objevil také můj oblíbenec green arrow . Nakonec jsem rád že tato série u nás vyšla a že jsem jí četl . Jako celek hodnotím kladně .

Wojta777
21.11.2017 5 z 5

Green Lantern ve svý plný kráse. Vynikající příběh. Fakt úžasný komiks. Doporučuji.

hroubek
25.08.2017 4 z 5

Mám Green Lanterna hodně rád a tohle je parádní komiks, který má jednu velkou chybu. A tou chybou je, že nám neustále připomíná co Hal udělal, co ho to stálo a že se celou dobu snaží o vykoupení. A já si to chci celé přečíst, a ne se dozvídat jen útržky z toho co se stalo. Problém je i se samotnou mytologii o Strážcích a Green Lanternech, kdy by se dalo jít mnohem více do detailů, zde chybí nějaké vysvětlivky nebo nějaký úvodní text. Geoff Johns píše výborně Green Lanterna a já si užíval každou stránku a odkaz na Ligu spravedlnosti nebo další Lanterny. A co se týče samotného Hala Jordana, tak ten je napsaný skvěle a nejvíce to vynikne při konfrontaci s Green Arrowem a Batmanem. Třetí kniha s Green Lanternem je pecka, u které nejvíce zamrzí že nevíme co předcházelo daným událostem.

Pazďa
28.11.2016 4 z 5

Po failu pod názvem Žádný strach se mi konečně dostalo Green Lanterna ve svěží a zábavné podobě a jako bonus nám Pomsta Green Lanternů představuje pár méně známých členů sboru a zahostují si tu i například Batman a Green Arrow. Nejlepší knížka série pro mě zůstává Tajemství Původu ale i Pomsta Lanternů má svoje kouzlo a definitivně doporučuju přečíst.

jh666
14.06.2014 5 z 5

Konečně jsem se odhodlal koupit si první book s Green Lanternem a rozhodně nelituji. Všechny tři příběhy mají něco do sebe. Je pravda, že první táhnou nahoru hlavně hosté (Green Arrow a Batman), ale poslední příběh je bezchybný. Někomu můžou vadit tři různí malíři. Podle mě to vůbec nevadí, protože si na novou kresbu zvyknete během tří čtyř stran.