Smršť

Smršť https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525271/bmid_smrst-653d5fd87b7db.jpg 4 11 4

Glatz série

< 3. díl

Sněžník, zima 1923. Místní průvodce nachází na vrcholu věže císaře Viléma tělo turisty, zmrzačené drastickým a promyšleným způsobem. Téhož dne je zavražděn uznávaný vědec. Vrah se v zanechané zprávě představuje jako hrdina místních pověstí, Duch hor, Rübezahl. Vyšetřováním případu je pověřen šéf kladského kriminálního oddělení, vrchní strážmistr Franz Koschella. Brzy vyjde najevo, že Rübezahl si své oběti nevybírá náhodně, a stopy vedou až do nemocnice v Beelitzu nedaleko Berlína. Kladský policista se střetává se starým známým, vojenským detektivem kapitánem Wilhelmem Kleinem. Koschella je přesvědčený, že klíč k polapení pachatele spočívá v Kleinově minulosti. Konfrontace s kapitánem je nevyhnutelná a pravda, kterou odhalí, bude mít neobyčejně vážné důsledky. Co se skrývá pod tajícím sněhem? A kdo tak krutým způsobem rozplétá nitky minulosti? Třetí díl detektivní série Glatz, zasazené do česko-polského pohraničí dvacátých let.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Zamieć , 2021


více info...

Přidat komentář

Ulala
12.03.2024 4 z 5

Mně naopak tento díl zaujal. Bavilo mě sledovat náznaky politických intrik, praktik tajných služeb, které existovaly i když by neměly existovat, pracovních i nepracovních vztahů na malém městě, které na konec i přes úspěchy vrchního seržanta Frantze Koschelly, vedly k jeho degradaci. Bavil mě i Wilhelm Klein se svou neutuchající potřebou zjistit pravdu i když jeho zdraví i život byl několikrát ohrožen (a také povzbuzen morfinem). Zločiny, ke kterým došlo, se odehrávají na pozadí politických událostí dvacátých let, které byly ještě ovlivněné první světovou válkou a už se objevují náznaky dalšího vývoje, který povede k 2. světové válce. Co chtít víc - kapka historie, kapka náhledu do osobních životů, kapka napětí a docela zajímavý styl psaní. Už se těším na čtvrté pokračování.

soukroma
28.01.2024 4 z 5

Glatz mne navnadil a moc jsem se těšila na Smršť. Ale přinesla mi poněkud zklamání, celou první půli jsem smršť skoro přivolávala, aby alespoň trochu popostrčila děj kupředu, strašlivě se to táhlo. Následná komplikovaná zápletka byla dokonce dovedena hodně daleko, až do Mnichova, kde to nebylo daleko od otočení "kormidla dějin".
Líčení atmosféry zimního předválečného německého Kladska bylo opět brilantní. Psychologizování bylo ale trochu moc, protože jej prováděli bez výjimky všechny postavy, tedy především policisté, a to zejména mezi sebou (spíš než vůči podezřelým či svědkům).


Ramiel
14.12.2023 3 z 5

Oproti předcházejícím dílům slabší, méně uvěřitelné až někdy neuvěřitelné situace, zejména spojené s Kleinem. Hodně mi vadilo, že autor v tomto díle až příliš často používal konstrukci, kdy vyšetřovatelé něco odhalili, ale čtenář s tím byl seznámen až později. Takový styl psaní obecně nemám rád. Pozitivem je historicky zajímavě vykreslené období počátku 20. let 20. století v Prusku. I přes výše zmíněná negativa se jedná o nevšední příběh, který se dobře čte.

certchlup
12.12.2023 3 z 5

Nepříliš uvěřitelný příběh, hodně přitažené za vlasy, ale opět dobře řemeslně napsané.

Štítky knihy

polská literatura historické detektivky

Autorovy další knížky

Tomasz Duszyński
polská, 1976
2022  80%Glatz
2023  89%Země Pána Boha
2023  78%Smršť

Kniha Smršť je v

Právě čtených1x
Přečtených13x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce35x
Chystám se číst13x
Chci si koupit5x