Gazdina roba

Gazdina roba https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463162/bmid_gazdina-roba-ns3-463162.jpeg 4 157 28

Příběh „krajčířky“ Evy a její nešťastné lásky patří k stále živému odkazu českého realistického dramatu. 26. svazek edice D.

Přidat komentář

Set123
07.09.2023

No, s tímhle už se dá pracovat lépe, než s Pastorkyňou. Rozumějte, furt to bolelo číst, ale je to přeci jenom lepší. Tedy předem, dramaticky, co do řemeslné práce je patrně lepší Pastorkyňa. V ní se mi jeví dialogy přirozenější a postavy hmotnější, ale jinak se mi Gazdina roba zdá plnější.

Příběhy mají, myslím, zhruba stejnou výpovědní hodnotu. Společnost je rigidně a neférově uspořádaná (nemohu si pomoci, z obou her, ale například i z Maryši, tryská jistá kritika patriarchátu, naplno odhalují, že samotné základní struktury dobové společnosti (i té současné) jsou uspořádány in favorem patrum a ostře to kritizují), její mechanismy potlačují individualitu ve prospěch řádu. Ztráta starého řádu rovná se pak chaosu toť reprezentováno zde Samkem.

Ale pro právníka je Roba prostě zajímavější. Jistě, právní konotace jsou i v Pastorkyni, ale jsou naprosto upozaděné. Pravda, i zde právo stále postrádá autonomii přiznanou mu 20. stoletím, je zmítáno náboženstvím a mravy, ale přeci jenom je to právo, třebaže mrzačené. Právo se nám zde ostatně dostává na scénu doslova, ztělesněno advokátem, který, myslím, mlže hrát archetypální roli pro společenskou představu tohoto stavu (vedle jiných, následky zanechal jistě i Čapkův Kolenatý a další).

"Vidíte, již to se vám zdá za celý den mého promeškání, obtížnou cestu a noc, kterou ještě mi je nastaviti - mnoho, neníli pravda? Ó příteli, co byste asi říkal výlohám celého procesu?"

Tím však jakoby reprezentoval právo jako celek, nejen sebe samého právo je mimo dosah chudého člověka, neměl by šanci jej ufinancovat (budiž toto pamatováno zákonodárcem u stanovení hranice bagatelních kauz). Právo ve hře splývá s náboženstvím a jeho rezidui v morálce. Myslím, že je to celkem strašný pohled.

Příběh mě zase nějak zvlášť neohromil, na drama asi kdovíjak pamatovat nebudu. Ale jistě je to zajímavý pohled, to jistě, pro mě osobně zajímavější, nežli pohled na Pastorkyňu.

Adele02
13.04.2023 3 z 5

Její pastorkyňa se mi líbila víc, ale i tohle bylo skvělé.


ZaOndra
06.06.2022 3 z 5

5 bodů z 10
Kniha je napsána dosti složitým jazykem se spoustou archaismů. Příběh se mi tedy nečetl vůbec jednoduše a dosti mi to znepříjemňovalo požitek ze čtení. Ocenil jsem ale, že na konci knížky byl slovníček nářečních výrazů, a tudíž jsem si nemusel dané výrazy hledat někde na internetu. Kniha skončila sebevraždou Evy, což se mi zdálo značně nefér, protože Mánek je ten, který Evu zradil, a tak jsem si myslel, že bude nějakou „vyšší mocí“ potrestán on. Od stejné autorky jsem také přečetl knihu Její pastorkyňa.

georginaa
09.02.2022 5 z 5

V tomto nářečí jsem vyrůstala, takže problém při čtení jsem nijak neměla. Dodnes používám některá slova, která mám ještě v paměti od své babičky, když jsem u ní jako malá žila. Jen ty kroje jsme nenosily, za to dlouhé šaty a zástěru přes ní ano. Gazdinu jsem i poslouchala jako rozhlasovou hru a i viděla film. Prostě mi to připomíná dobu před 50 lety a trochu té domovské venkovské duše.

georginaa
09.02.2022 5 z 5

V tomto nářečí jsem vyrůstala, takže problém při čtení jsem nijak neměla. Dodnes používám některá slova, která mám ještě v paměti od své babičky, když jsem u ní jako malá žila. Jen ty kroje jsme nenosily, za to dlouhé šaty a zástěru přes ní ano. Gazdinu jsem i poslouchala jako rozhlasovou hru a i viděla film. Prostě mi to připomíná dobu před 50 lety a trochu té domovské venkovské duše.

gab72
26.01.2022 5 z 5

Krásná kniha...krásný příběh....

ondra295
11.12.2021 3 z 5

Nářečí to pro mě dělalo chvílemi dosti složitým na čtení, ale po čase si člověk zvykne a většinu slov si domyslí. Každopádně je to zajímavý vhled do života v tehdejší době, že by mě to ale nějak zvlášť nadchlo, to se říct nedá.

Dílo bezpochyby má svou hodnotu, hlavně z historického pohledu, ovšem není to asi dělané vyloženě pro mě a já se tím tak spíše protrápil. Ovšem vzhledem k tomu, že život na slováckém venkově není častým tématem, jsem rád, že jsem knihu přečetl.

Pebra
23.08.2021 5 z 5

Kdybych neviděla hru v režii Petra Kracika v Českém Těšíně, nemohla bych tvrdit, že jsem z ní unesená. Takhle to ale můžu odpřisáhnout. Víc jak sto let staré drama, v nářečí, krojích a přesto mi tlouklo srdce. I když se Eva místo do Dunaje vrhla do řeky Olzy. Hráno na Festivalu nad řekou. Bravo!

Slepýš24
19.07.2021 5 z 5

Skvělé drama. Mně osobně se líbilo víc než Maryša.
Má to spád, každé jednání přináší nějaký velký zvrat a chvíli mě to nenechalo klidnou.
Taktéž oceňuji nářečí a hlavně slovníček na konci knihy, díky němuž si i čtenář, který zrovna neovládá dané nářečí, může knihu užít a rozumět všemu, co je řečeno.
Doporučuji!

Elevant
16.06.2021 3 z 5

(SPOILER) Námět nešťastného manželství, uzavřeného nejčastěji z tlaku okolí, je v české realistické literatuře dominantní už od Karoliny Světlé a dále se vyskytuje u K. V. Raise, bratří Mrštíků, Karla Klostermanna a mnoha dalších současníků Preissové. Zřejmě se jednalo o častý neduh na české vesnici, který končíval vraždou, sebevraždou anebo rezignací a smířením. S takovým námětem již není to nejhlavnější předložit realistický obraz vsi propracovaný do nejmenších detailů, jak je tomu např. v Mrštíkových Maryše, důležitou se stává psychologie postav, analýza jejich pohnutek vedoucích ke katastrofě (tato analýza je ovšem také provedena v Maryše.). V Gazdině robě autorka zvládá všechny postupy realismu a velmi přesně popisuje bezvýchodnou situaci hlavní hrdinky Evy, která se na samém konci příběhu cítí sama a podvedená, ale chybí mi tu dostatečné vyjádření Eviny motivace, konkrétně motivace spáchat sebevraždu. Na jejím místě je to jediná možnost revolty , a revolta se u tohoto typu postav, které jsou v područí své komunity a jejích předpojatých a devastujících zvyků, dá očekávat, přesto mám dojem, že Evin čin přišel příliš náhle a byl podán jako něco nevyhnutelného, co nepotřebuje zdůvodnění.

Sidonka3
21.05.2021 4 z 5

Preissová se při psaní inspirovala skutečným případem ze Slovácka. Tomu odpovídá i nářečí, na které nejsem zvyklá, a nezvyklé výrazy mi hru trochu znepřístupňují. Na druhou stranu zde autorka zobrazuje běžný život na české vesnici. Chudá, zpočátku hrdá Eva, společností vmanipulovaná do sňatku s nemilovaným mužem, bojuje proti náboženským a společenským předsudkům a nátlakům o svoje štěstí a skutečnou lásku. Potýká se s nespolehlivostí a pohodlností svého milence a dopouští se sama morálního, nerozvážného selhání. Když jsem kdysi dávno viděla divadelní hru v TV (už si nevybavuji v jakém zpracování ani na herce), téma mi mnohem víc zasáhlo než dnes. Nevím, jestli je to změnou mého vkusu nebo bylo tak skvělé ono představení, ale už mi to tolik nevtáhlo. Ne že bych neuronila ani slzu, nad slabošským pokrytcem Mánkem se mi pěnila krev, ale tentokrát už bych hodnotila spíš jen průměrně.

666Jitka
20.05.2021 4 z 5

Pohnutý příběh chudé vesnické dívky a její velké lásky, která jí nakonec dovede k tragickému konci. Drama na téma křesťanské morálky, lásky, předsudků, odpovědnosti, zrady a zklamání.
Poslouchala jsem jako velmi povedenou dramatizaci na radiu VLTAVA.

Ronnie68
13.05.2021 3 z 5

Drama o 3 dějství ... bohužel mi moc nepřirostlo k srdci (možná i tim nařečím) ...

rencovav
19.12.2020 5 z 5

Pamatuji si, jak jsme před dvěma lety probírali český realismus a já se zaujetím poslouchala vyprávění o Gabrielle Preissové, Karolíně Světlé a dalších skvělých ženách té doby, které se dokázaly prosadit. A Gazdinu robu jsem si chtěla přečíst už dávno. Je to smutný příběh, smutná hra. Snad nikdo tu nemůže být úplně šťastný. Eva a Mánek se milují, ale oba si vezmou někoho jiného a jsou nešťastní. Ale zatímco Eva svou lásku pokládá na první místo a uteče od manžela, Mánek se potíží (hlavně finančních) spojených s rozvodem zalekne... inu, dopadne to tak, jak to dopadne. Bylo mi líto všech čtyř zúčastněných, pravda, protože každý něco ztratil a nikdo nenašel lásku, kterou by si zasloužil.

martineden
23.11.2020 5 z 5

Klasika, to já ráda!

sgjoli
17.09.2020 3 z 5

Gazdinu robu jsem si chtěla přečíst už od doby studií na gymnáziu, ale nakonec jsem se se k tomu dostala až dnes v audio podobě pro Český rozhlas v podání Valerie Zawadské.
Nebylo to úplně špatné. Zápletka zajímavá - téma nešťastné a nenaplněné lásky je tu zpracované skvěle, celková atmosféra knihy je melancholická a neutěšená, jak se tak k tomuto tématu hodí. A paní Zawadská odvedla skvělý kus práce.
Ale přesto nakonec hodnotím jen průměrně. Čekala jsem, že se mne toto dílo více dotkne, více mne zasáhne, ale nestalo se tak. Bylo to dojímavé a smutné, ale četla jsem už řadu knih, které byly mému srdci bližší a vyvolaly ve mně více emocí, nebo ve mně zanechaly silnější dojem.
Jsem ráda, že jsem se s tímto dílem mohla konečně seznámit, ale mezi klasickou literaturou mám holt jiné oblíbence. :-)

bílárůže
22.01.2020 4 z 5

Gazdina roba mi velmi připomínala Její pastorkyni, což bylo hlavně stejnou autorkou a námětem. Jinak se mi kniha velmi líbila jen možná o kousek méně než již zmiňovaná Její pastorkyně. Byla čtivá a nářečí, tak charakteristické pro Gabrielu Preissovou, bylo též velmi hezké a zpříjemňovalo mi četbu. Divadelní hry jsem si v poslední době dost oblíbila, jelikož jsou často plné mouder a přesto krátké a rychle přečtené. Ještě před četbou knihy jsem viděla Gazdinu robu natočenou jako divadelní inscenaci, která se mi opravdu líbila, i když šlo o moderně upravenou verzi, které často nesplňují mé požadavky a moc se mi nelíbí. Jak již jsem psala, tak použitý jazyk mi vyhovoval, ale přiznávám, že občas jsem některým slovním tvarům nerozuměla, jejich význam jsem si často buď domyslela, nebo nebyl tak důležitý, proto jsem jej neřešila. Obálka knihy je nenápadná a neurazí, písmo a použitý font je příjemný a dobře se čte. Gabrielu Preissovou mám v poslední době velmi ráda a těší mne, že jsem si mohla přečíst obě její nejznámější díla. Pro mě byla kniha hezkou ukázkou toho, jak to může dopadnout, když člověk věří nesprávným lidem a daruje jim sebe sama i přes varování druhých. Určitě doporučuji dalším čtenářům k přečtení a zamyšlení.

MilanCFC
18.10.2019 5 z 5

Já tenhle český realismus prostě žeru. Skvělé, skvělé, skvělé. Mánkovo chování naprosto otřesné, a jako by se stalo vzorem pro spoustu dalších mužů, včetně těch dnešních a nepochybně i zítřejších.

Kuža007
14.07.2018 4 z 5

Velice realistická divadelní hra.

waltraud5114
29.11.2017 4 z 5

Je to tragédia takmer antických rozmerov, ktorá napriek snahám všetkých neúprosne speje k jednoznačnému, tragickému koncu. Ani sa mi nechce veriť, že autorka napísala poviedku už v roku 1889. To krásne mäkké nárečie dodáva poviedke ďalší rozmer