Hodina Benátčana

Hodina Benátčana https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24369/bmid_hodina-benatcana-aaS-24369.jpg 4 40 11

Flanderská sága série

< 2. díl >

Na svatbě Filipa Smělého s Markétou Flanderskou v roce 1369 se mladá šlechtična Aimée Andrieu seznámí se šarmantním Rubenem Cornelisem, dědicem jednoho z největších obchodních domů v Bruggách. Flandry jsou zemí významných obchodníků, a tak se na jejich brzký sňatek nehledí jako na stavovsky nepřiměřený. Avšak s domem Corneliových to nevypadá nejlépe. Aby zachránil, co sedá, vydá se Ruben na obchodní cestu a při lodním neštěstí zemře. Brzy se rozkřikne, že obchodní dům stojí před krachem. Významní věřitelé, mezi nimi i mladý benátský bankéř Domenico Contarini požadují vrácení svých peněz. Co dělat? Obzvláště Aiméein švagr Colard radí k rozumnému jednání a k prodeji a potají si dělá naděje, že krásnou vdovu získá. Avšak Aimée má v úmyslu něco jiného: Jako bývalá dvorní dáma zná slabost vévodkyně Markéty pro šperky, drahá roucha a působivé koberce. S ní bude moci obchodovat. Aimée odjede do Dijonu a ohromí všechny svou činorodostí. Dokáže dokonce uhradit část dluhu u Conariniho. Co však vlastně vede Benátčana k tomu, aby jí šel na ruku? Colard před ním nepřestává Aimée varovat, cítí však, že mu zde roste silný konkurent…... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Stunde des Venezianers , 2007


více info...

Přidat komentář

Bubo19
04.06.2023 4 z 5

Přestože mě dějepis bavil, historické romány moc nečtu a myslím, že bych to měla napravit. Tato kniha byla neskutečně čtivá, i když jsem od začátku tušila, jak dopadne. Dozvěděla jsem se totiž spoustu zajímavých informací o obchodu ve čtrnáctém století, o tom že už existovaly banky a taky spoustu zajímavostí z tehdejšího života. Jediné mínus byly překlepy, které se hlavně v jedné části nakupily.

Vojslava
03.04.2023 4 z 5

Slabě pod čtyři - první díl série jsem četla kdysi skutečně hodně dávno a na vztahy postav a minulý děj jsem se musela hodně rozpomínat. Nicméně začíst se do nenáročného děje a užít si (fiktivní) středověké Bruggy (které mne kdysi před asi třiceti lety neskutečně v reálu nadchly) stálo za to, na odpočinek víc než vhodný příběh. Jen tedy občas zakolísal překlad, terminologie a korektura, ale v míře snesitelné. Časem sérii nejspíš dokončím.


Naďa2411
25.08.2021 5 z 5

Po čtyřiceti letech navazuje druhý díl krásné historické ságy. Nacházíme se ve 14. století. v Bruggách. Hlavní postava z první série Violante - Ysee je již nyní babičkou a jsme svědky pokračování dějství v této rodině. Setkáváme se s její vnučkou Aimée. V knize je popisován nejen obchod s látkou, ale i se zbraněmi a brněním, s tím spojené půjčování si peněz nejen z bank. Překvapilo mě, že i sám vévoda si půjčoval peníze, aby mohl kupovat šperky pro svou ženu. Vedle rozvíjejícího se bankovnictví můžeme sledovat i námořní obchod a sním související pojištění lodí. Zápletka v tomto díle je schovaná v dědictví po Aimeénině babičce. Díky ní si připomínáme skutečné historické události a to konflikty mezi Anglií a Francií. Při čtení jsem obdivovala sílu, píli, vytrvalost, nápaditost a hlavně neústupnost na tu dobu samotné Aimée.

Barbara182
18.07.2021 3 z 5

Celkem dobrý historický román z mých oblíbených Brugg, líbilo se mi, že autorka propašovala do děje, jak asi vznikly uniformy :-) Jinak se ale musím přiznat, že mi to přišlo malinko nemastné neslané, jak kolem sebe ústřední dvojice hrdinů jen našlapovala, a že mě možná víc zajímal příběh Aiméiny babičky (že jde o druhý díl série jsem se dozvěděla až poté, co jsem knihu začala číst), takže na ten se určitě chystám :-)

broskev28
14.12.2019 4 z 5

Druhý díl této trilogie mi připadal trošku slabší, ale pořád to bylo výborné čtení s mnoha historickými reáliemi. Jako čtenář zmlsaný happy endy v každém žánru jsem sice ocenila závěr, kdy si hlavní protagonisté vše vysvětlí a dál jdou životem společně, ale bylo mi líto, že jsem si jejich společný život vůbec neužila, protože začátek poslední části už je někde jinde, téměř o 50 let dále . . .

adelkas
01.01.2016 5 z 5

Nejoblíbenější román z této ságy.

ritz
19.08.2014 4 z 5

Další pěkný historický - romantický román, osudy žen v minulosti jsou velmi zajímavé. Knihy autorky jsou velmi dobře čtivé.

Kamiliana
20.07.2014 5 z 5

Autorka dokáže tak dobře vylíčit prostředí, že jsem se hned v mysli přenesla do mého oblíbeného města Bruggy. Cením si jejího citu pro detail a postřehy. Posvatební vystřízlivění Aimée patří k silným momentům, stejně jako objevení vášně u uzavřeného Domenica.

Selinute
05.11.2012 5 z 5

Knížka se mi moc líbila. Flandry 14. století mě úplně úchvátily. Byla to příjemná změna po několika thrillerech, které jsem před ní četla. Škoda jen, že jsem nejprve četla II. díl a nyní čtu ten první. I to se stává. Pro mě výborná pětihvězda.

modranka
13.06.2012 5 z 5

Ani druhá časť Flanderskej ságy nesklamala. Zachytáva príbeh vnučky hlavnej hrdinky z prvej časti. Tentokrát sa mi však hlavná hrdinka Aiméé (mimochodom veľmi pekné ženské meno) zdala trochu tvrdohlavá až svojhlavá. Preto nie je divu, že sa zamilovala do nesprávneho muža. Opäť nás autorka sprevádza tajomstvami bankových domov a rodmi s obchodnou tradíciou. Fakt poučné čítanie. Nakoniec predsa len Aimée pochopí, ktorí z mužov jej prinesie naozaj šťastie. Benátsky bankár Domenico Contarini a Aimée Andrieu zakladajú nový rod. Príbeh plný lásky, dobrodružstva a skrytých úvah. Odporúčam milovníkom historických románov. Osobne dávam všetkých 5 hviezdičiek.

soukroma
30.04.2012 5 z 5

Pěkný příběh z doby před 650 lety, avšak překvapivě moderní z hlediska obchodu a rozběhu bankovních služeb mimo Benátskou republiku (ve Flandrech ve 14. století každý desátý mužský obyvatel vlastnil bankovní konto, což mluví za vše). Romantika s výraznými hrdiny podtržená napínavým dějem s dobře vykresleným historickým kontextem.