Požár v klášteře

Požár v klášteře https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41891/pozar-v-klastere-41891.jpg 4 40 10

Flanderská sága série

1. díl >

Bekyně byly středověkým společenstvím žen, které bylo samostatné jak svým myšlením, tak i působením. Řídily se klášterními pravidly, ale neskládaly žádný slib. Mohly tak vyučovat, provozovat obchod, a dokonce i opustit řád, když se chtěly provdat nebo vrátit ke své rodině. Není divu, že byly zanedlouho všem trnem v oku: papeži, králi i bohatým obchodníkům... V bekyňském dvoře v bruggském Weingartenu se píše rok 1309. Třebaže malé sirotě Ysée přijde často zatěžko přizpůsobit se přísnému životu pracovitých bekyní, snaží se řídit jejich předpisy. Klášter je jejím domovem. Když vyroste v krásnou dívku, ucházejí se o ni tři muži: bohatý obchodník se suknem, mladý cisterciácký mnich Simon, jenž cestuje z pověření papeže, a rytíř Mathieu, který má pro svého krále, francouzského panovníka Filipa Sličného, vyšetřit příčinu obchodního sporu mezi bekyněmi a cechy. Ysée je nechtěně zatažena do mocenského boje státu a církve. Odvážně se snaží udělat si jasno ve svém životě a následovat svou lásku, když tu nastanou pro bekyně zlé časy. Za vzájemné nevraživosti církve, královského dvora a měšťanstva je ženský spolek zničen a v případě Ysée už najednou nejde pouze o lásku, nýbrž i o život a o to, aby dokázala čelit svému původu...... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Beginenfeuer , 2005


více info...

Přidat komentář

Barbara182
17.01.2022 3 z 5

Obsahově rozhodně lepší než druhý díl, postavy měly závažnější dilemata, která mohly řešit. Opět milostný trojúhelník, ještě komplikovanější než v Hodině Benátčana. Ale na druhou stranu oceňuju hezky nastíněné fungování tehdejší královské a církevní moci a jejich neustálé přetahování o nadvládu a peníze (že jim klidně coby prostředek poslouží templářský řád či bekyně). Jen škoda, že to nebylo podáno čtivěji (nebo nemělo méně stránek - to by možná taky pomohlo :-), takhle to byl slušný průměr. Osobně by se mi klidně líbilo víc stránek o sbližování Yssé s Mathieum, protože ten mi byl přece jen o poznání sympatičtější a autorka to celé odbyla během jedné krátké kapitoly, což mi v poměru ke všem ostatním událostem připadalo nespravedlivé (aneb když by kniha konečně začala být zajímavá, tak to autorka odbyla raz dva :-(

Naďa2411
18.08.2021 5 z 5

Děj se odehrává ve středověku roku 1299 v Burgundsku. Autorka nás seznamuje díky hlavní hrdince se společenstvím žen - s názvem bekyně. Starají se o nemocné a bohatnou z výroby mýdel, svíček a sukna. Nemusí odvádět daně, kdykoliv můžou z tohoto stavu vystoupit a vzít si svůj majetek. Bekyně začínají být trnem v oku církvi, cechům a i králi. Láska nejen k Bohu, oddanost a víra v této knize zaujme každého, který si chce připomenout něco málo z historie té doby. Námět se mi líbil, je zde popisován příběh lásky, ale zároveň se řeší nelehký osud bekyní. Kniha má více dílů a pokračuji v četbě druhým eposem.


broskev28
08.12.2019 5 z 5

Naprosto chápu nadšené komentáře. Pro mne bylo téma téměř neznámé - o bekyních jsem doposud neslyšela a připadalo mi to jako skvělé řešení pro tehdejší ženy "darované" rodinou manželům nezodpovědným, surovým a sobeckým. Také možnost opuštění společenství a s ní spojené majetkové vyrovnání je něco nevídaného a vůbec se nedivím ženám, které si tento způsob života zvolily.
Vlastní románový příběh mi připadal velmi dobře a poutavě napsaný, postavy zajímavé a věrohodné a popis tehdejších církevních i světských machinací mě zvedal ze židle i po těch mnoha letech, které uplynuly od tehdejší doby. Jako mnoho jiných historických knih, i tahle vám přiblíží konkrétní období mnohem lépe a plastičtěji než kterákoli učebnice dějepisu.
Už teď se těším na další díly!

adelkas
01.01.2016 4 z 5

Miluji tuto ságu, a pořad se do ní vracím.

Galadwen
04.09.2015 3 z 5

Zajímavé téma, ale na rozdíl od jiných komentujících mne kniha do děje nevtáhla. Příliš mnoho červené knihovny (jedna žena mezi dvěma muži-bratry), kterou úplně nemusím, a příběh bekyní a templářů není dotažený do konce.

Kamiliana
07.09.2014 5 z 5

Výborná sága, kterou jsem tedy bohužel četla napřeskáčku, ale i tak jsem naprosto nadšená a nejen proto, že Bruggy jako město miluji. Tento první díl je velice zdařilý, pro mě asi nejsilnější moment, kdy se Yseé snaží aspoň na 5s zavřít oči opřená o zeď domu a být tak chvilku sama se sebou, což jinak není za celý den možné (!), a i tak ji bratr Simon "načapá".

ritz
18.08.2014 4 z 5

Zase zajímavá historická knížka, o bekyních jsem četla poprvé a bylo to výborné čtení. Teď si dám další knihu autorky.

Vojslava
27.11.2013 5 z 5

Pěkné pohodové čtení, celkem věrohodně vylíčená zápletka, která byla hezky zasazena do historických reálií. Čtení mne potěšilo a rozhodně se podívám i na další autorčiny romány.

Selinute
07.11.2012 5 z 5

Krásný příběh lásky bekyně Yseé a cisterciáckého mnicha Simona. Moc se mi líbil popis svobodného života bekyní. Z kláštera mohly odejít kdy chtěly. V případě, že se chtěly provdat , dostaly vyplacený všechen majetek, který si přinesly, často vysoce zhodnocený. Neboť bekyně byly nejen pracovité ženy a ošetřovatelky, ale především zdatné obchodnice, které měly ještě tu výhodu, že nemusely odvádět daně. To se samozřejmě nelíbilo církvi a došlo ke zrušení těchto klášterů a pronásledování některých bekyní. Prolínání milostného příběhu a historických událostí té doby tvoří z románu poutavé a příjemné počteníčko.

modranka
13.06.2012 5 z 5

Nádherný príbeh z histórie Belgicka (Flandry). Zaujímavý pohľad na komunitu žien, ktorá nepatrila pod cirkev. Láska má veľa podôb a najmä sa k nej kráča veľmi ťažko. Pekné stvárnenie charakteru ženy, ktorá si dokázala poradiť so životom, aj keď zostala úplne na dne. Ak máte radi historické romány, nenechajte si ujsť tento príbeh. To platí pre ženy aj pre mužov. Ak niekoho zaujíma vznik bankovníctva a systém hamzovných domov, nebude sklamaný.