Fell: Kruté město

Fell: Kruté město https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36263/bmid_fell-krute-mesto-nDJ-36263.jpg 4 76 11

Temný detektivní příběh, na kterém se sešel elitní tým Warren Ellis (Tranmsetropolitan) a Ben Templesmith (Třicet dnů dlouhá noc), se odehrává v studeném a nelítostném světě, vedle kterého vypadá ten z filmu Sedm jako disneyovská idylka. Detektiv Fell byl odstrčený do rozpadajícího se města, které pod poetickým názvem Snowtown skrývá hnijící smetiště lidských neřestí. Má začít znova od začátku, ve městě, ve kterém je zlo a šílenství všudypřítomné a nic nedává smysl. Na takovém místě se může Fell držet jediné základní pravdy... Každý něco skrývá. Dokonce i on sám.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Fell, Feral City


více info...

Přidat komentář

norrasun
01.03.2020 5 z 5

Tak si člověk sebevědomě říká, že ho v tom komiksovém světě už nic nemůže překvapit..no, věru velký omyl. Snowtown je opravdu ryzí 'hnijící stoka těch nejhorších lidských vlastností, beznaděje a zla'. A vy se tou smradlavou stokou s blonďatým vyšetřovatelem brodíte, sledujete ten zmar okolo a snažíte se najít spravedlnost. Někdy to vyjde...

VesmirnaOndatra
09.01.2019 5 z 5

Kresba má taký ten šmrnc staničných záchodov v podchode medzi tretím a štvrtým kruhom pekla v druhej tretine novembra v pondelok za desať pol piatej ráno týždeň pred výplatou a samotné príbehy sú len o čosi menej bezútešné ako stav môjho účtu tri dni po Bibliotéke, ale úplne najdepresívnejšie na tom celom je, že to nemá pokračovanie.

Vyhlasujem to za najlepší komiks, aký som kedy mala v rukách.


jarynek
13.08.2018 5 z 5

Tato knížka mne chytila hned na první stránce a nepustila, dokud jsem nedočetl. Jediné, co jí mohu vytknout je to, že je tak krátká a že nemá pokračování. Od začátku skvělá hutná a temná atmosféra Snowtownu - města bez naděje, do něhož přes most, cestou, z níž není cesty zpět, přijde Richard Fell, aby tomuto městu (či spíše některým jejím obyvatelům) alespoň nějakou malou naději dal. Svým osobitým způsobem řeší případy, kdy občas účel světí prostředky, ale zde nelze vždy hrát podle pravidel. Možná trochu škoda malého rozsahu, díky němuž přece jen jsou případy vyřešeny zkratkovitě, na druhou stranu alespoň vyprávění neztrácí tempo. Vše je dokresleno svéráznými postavičkami, které skvěle hlavnímu hrdinovi v jednotlivých příbězích sekundují, jako např. odpudivá jeptiška, svačící ohledávač mrtvol, atentátník v převlékací kabince. Kresba na první pohled nezajímavá, ale při čtění jsem si říkal, že výborně doplňuje tento typ příběhů a nyní si k tom jinou jen těžko představuji. Tuto knihu jsem si opravdu užil:).

Disease
23.01.2017 4 z 5

Parádně temné, Templesmithova kresba mi tu sedla nejvíc z těch 3 komixů, co tu vyšly.

gaspoda
29.07.2016 4 z 5

Jednu velkou chybu tento komix má. Vyšel u nás pouze 1díl takže veškeré, detaily, postavy, narážky budou nám utajeny. Což je velká škoda neboť mě to pěkně chytlo a rád bych se vrátil do Snowtown.

borknagar
19.04.2016 4 z 5

Komiks, který svou atmosférou dosahuje vrcholu blaha. Trochu mi připomínal atmosféru filmu Sedm. Čte se rychle a rozdělení do kapitol a rychlé vyřešení jednotlivých detektivních zápletek mi nepřijde vůbec špatně řešené. Kresba je zvláštní, ale nedovedu si představit jinou, která by se více hodila k tomuto dílu. Komiks se stal u nás propadákem a tak se dalších dílů nedočkáme, což je docela škoda. Přeci jen z toho co u nás vychází patří Fell do toho zajímavějšího.......

HAL
16.03.2015 4 z 5

Atmosférická pecka, trochu jako když Fincherovo Se7en potká Lynchovu bizarní poetiku.

OldaB
28.02.2015 5 z 5

Tady se sešlo prostě všechno - parádní atmosféra, výborný scénář a skvělá kresba, která to všechno podtrhla.

Daxie L. Jesus
04.05.2013 5 z 5

Už teď chci natočit film ,,FELL"!!!

Kapis
12.03.2013 5 z 5

S grafickou stránkou komiksu jsem nadšený až odvařený. Schválně píšu grafickou stránkou, protože si nejsem jistý, zda-li je to kresba, malba a jestli tam nejsou nějaké fotokoláže a dozajista to je ještě projeté kompem. Je to prostě výtvárná orgasmusiáda, kterou překoná možná jen pořádné číslo s dogou;-) Akce jsou nádherně rozmázle dynamické, krev, hnus a maras je zobrazen taky v plné palbě. Světelné efekty přímo fantazie! Lidi jsou ztvárněni pokřiveně, jak je stoka nejnižších lidských představitelných zvráceností "za mostem" všechny semlela. Nejlépe je to vidět na jejich prstech, přesně to náhrává obscénní atmosféře Snowtownu, plné úchylných a temných tajemství. Myslel jsem, že Sin City nic nemůže překonat, ale Ellisovi se to atmosféricky povedlo. Příběh letí jak namydlený blesk nebo spíš jako svištící trubka a sebral mě od prvního okýnka až po poslední panel. Trochu mě sere, že je Fell takový superpolda a každý sešit vyřeší jeden případ (a nejsou to ledajaké případy, tady by se asi metrošampón Simír, i když je jeho tempo vražedné, nechytal) - ale možná, že právě proto to má takový spád. A celé je to k tomu neskutečně zábavné. Prostě takový nářez jsem ani nečekal. Jsem nadšen a věřím, že snad Ellis ještě někdy vypotí pár veselých kreslených příběhů pro děti z tohoto bezstarostného ráje na zemi.

Co mě trochu sralo byl překlad D. Šmída. Kdybych neviděl kus free originálu na netu...překládat Devil cop jako "fízl rohatej" UFFF, to je hrůzoděs a to jsem takhle porovnával jen pár prvních stránek. Radši možná nevidět, naštěstí to nemohlo přebít perfektní zážitek, který Ellis s Templesmithem přichystali.

fmash
22.05.2012 5 z 5

Ne pouze temné, ale zpracováním i náladou velmi působivé, na čemž má lví podíl Templesmithova kresba. Svým způsobem unikátní věc, škoda, že se další díly (prý) nechystají.

Štítky knihy

komiksy

Autorovy další knížky

Warren Ellis
britská, 1968
2009  89%Transmetropolitan #1 - Zpátky v ulicích
2010  75%Iron Man: Extremis
2019  78%Batman v černé a bílé
2009  88%Fell: Kruté město
2018  86%Moon Knight

Kniha Fell: Kruté město je v

Přečtených84x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce34x
Chystám se číst20x
Chci si koupit10x
dalších seznamech3x