Transmetropolitan #1 - Zpátky v ulicích

Transmetropolitan #1 - Zpátky v ulicích https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21309/bmid_transmetropolitan-1-zpatky-v-ulicic-Ver-21309.jpg 4 126 18

Transmetropolitan série

1. díl >

Spider Jerusalem praštil s novinařinou, uprchl ze světa budoucnosti a žije ve srubu v lesích. Jen s tím, co opravdu potřebuje k životu – což jsou drogy, alkohol, cigarety a munice. Jenže i tam ho jeho minulost dožene… v podobě smlouvy na napsání několika knih, za které už dostal a utratil zálohu. Nedá se nic dělat, musí se vrátit zpátky do města, které miluje i nesnáší. A rozhodně se od posledně zrovna moc nezlepšilo, pořád je plné podivných existencí a politiků, sekt a úchylů, prostě, pořád je o čem psát a koho mlátit.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Sci-fi

Vydáno: , Crew , BB art
Originální název:

Back on the Street , 2007


více info...

Přidat komentář

Radiq
07.03.2024 5 z 5

Já na ty komiksy zase tak nejsem (dodnes nevím, jestli se u komiksů říká "viděl" nebo "četl"), ale tenhle se mi zapíše zlatým písmem do mé hlavy. Má to totiž koule.

Už jsem sice viděl lepší kresby a více akce, ale Spider Jerusalem je tak ujetá postava, že to přesahuje hranice všeho. Už jenom ty jeho barevné hranatokulaté brýle jsou tak originální, že bych je chtěl taky (i když já bych v nich vypadal jak idiot). A pak je tu to jeho nekompromisní jednání, hlášky a situace, do kterých sám sebe dostává.

A musím říct, že i autor musí být pěknej zhovadilec, že dokáže vymyslet tyhlety scénáře... a neodpustí si hromady černého humoru. Vtipného černého humoru. Ten svět, ve kterém se to odehrává, si vyloženě zaslouží další a další rozvíjení, ale určitě ne jak "Rozvíjej se, poupátko". Spíš to bude "Rozvíjej se, hovádko". A já se tím pádem těším na další díl.

Jde vidět, že kde je dobrej nápad, není ani potřeba hromady násilí a krve. Novinařina totiž dokáže být taky pěkně drsnej job.

krevetinka
07.06.2023 4 z 5

Už dlouho jsem se u něčeho hlasitě nesmála tak jako u Transmetropolitanu. Výborné!


Disease
02.01.2020 4 z 5

Ale jo, s odstupem času se to číst dá a má to i něco do sebe. Ale nadšením z toho neřvu.

LPG
24.01.2019 5 z 5

Dlouho, dlouho jsem jedničku sháněl. Konečně ji mám. Znalci vědí.

LordSnape
18.01.2018 4 z 5

Naprosto ujetá a zvrácená záležitost! Spider mi kápnul do noty. Vykreslení světa budoucnosti mi opravdu sedělo, protože je opravdu neuvěřitelně nepochopitelné a divné. Hlavní hrdina mi navíc v mnoha ohledech připomínal sebe, což se mi při čtení v takové míře ještě nestalo. To, jak ho na začátku najdeme odpočívat ve srubu v horách je přesně ten moment, kam já tak nějak mířím...

blindone
03.11.2017 4 z 5

Je to jako sledovat politiku. Víte, že byste to měli dělat, ale nechcete. Nějakým divným způsobem vás baví všechny ty konflikty, ale je vám z nich vlastně špatně.

Cryptkeeper
24.04.2017 4 z 5

Postapo hláškující král všech bizarností opět v ulicích. Úžasné zpracování,matka komiksu. Nicméně tohle pro mě uplně není;)

JankoSvec
14.01.2017 4 z 5

Spider Jerusalem je zábavní, inteligentní nekonvenční novinár, ktorý sa s ničím nesere, či už ide o aktivistov, prezidenta, politiku, alebo náboženstvo.Nechýbajú hlášky, čierni humor a detailná a dokonala kresba.Je to zábavná a ostrá satira na súčasnu ľudskú spoločnosť.

"Ty jsi to nejlepší z toho, co tvý matce zaschlo na stehni",

Hadati
12.08.2016 3 z 5

Hlavní hrdina je Spider Jerusalem, novinář, který se nebojí kvůli svému článku vkročit do jámy lvové a rozdat si to se lvy holýma rukama. Přestože má s lidmi jako takovými soucit, s jednotlivci se většinou nemaže, zejména pokud mu stojí v cestě za jeho cíli. Děj se odehrává v blízké budoucnosti, kde prakticky vymizela střední třída – buď jste boháč nebo chudák. V prvním komiksu přijde představování hlavního hrdiny. Další dva příběhy jsou pak o rasových (či druhových?) problémech a náboženství. Tento komiks a jeho hrdinové vůbec nešetří sprostými výrazy, kdy pro běžného čtenáře to může být až přes míru.

Sám jsem se po prvním komiksu ještě nerozhodl, zda se mi hlavní postava zamlouvá. Spider jednoznačně není obvyklým hrdinou a jsem zvědav, zda se jeho postava bude v dalších dílech někam vyvíjet nebo zda jako většina komiksových hrdinů ustrne v jedné pozici.

Honzeecheck
11.05.2016 4 z 5

Pravda je skrytá v reprízách Chůvy k pohledání! Jinak nechci bejt grammar nazi grellenorte ale píše se "hold" :-)

borknagar
31.03.2016 4 z 5

Ale jooo, docela zábavné dílo, plné hlášek, násilí, sprostoty a různých narážek na všechny menšiny i většiny světa. Hlavní postava Spider Jerusalem stále na něčem jede a dám i ruku do ohně, že i autoři tohoto komiksu v něčem jeli a ne málo. Kresba barevná a celkem zábavná, ale davám přednost jinému komiksovému žánru. Ale párkrát jsem se zasmál, pobavil a ujistil se, že kočky jsou falešné svině, i ty dvouhlavé......

memphisz
14.07.2015 4 z 5

Ze začátku docela šok, ale později plnohodnotná zábava. Díky stylové kresbě se do Jerusalemova světa dostanete vcelku rychle a hlavně pěkně na tvrdo. Řekl bych vrchol subžánru. Spider proti všem, celý svět se zbláznil a jen Spider Jerusalem to vidí a jen on se nebojí všem těm byrokratům a mocným panákům udělat čáru přes rozpočet. A servítky si rozhodně brát nebude.

3DD!3
13.06.2015 5 z 5

Novinář vs. civilizační choroby. Spider v jistém smyslu navazuje na Vendetu Alana Moora, jen bojuje s jiným druhem nadvlády. Anarchistické projevy jsou zábavnou maskou ve stále prohrávaném boji za pravdu. Ellis představuje nový typ rytíře, který vymrdává temnotu ze současnosti a je zodpovědný za sebevraždu šesti pražských politiků. Bude to boj, ale bude to stát za to. "Ticho. Koukám na televizi."

OldaB
12.01.2014 5 z 5

Nečekal bych to, ale hodně se mi to líbilo. Scénáristicky nápadité, hodně jsem se pobavil u nejrůznějších slovních hříček. I graficky se mi to hodně líbí. Komiks jsem si půjčil v knihovně a rozhodně nelituji. Hlavní postavou se zřejmě inspiroval J. X. Doležal :)

Kapis
12.03.2013 5 z 5

Já jsem si po přečtení ukázky v Crwi řekl, že Transmetropolitan nikdy ne! Že takové sračky číst nebudu, Ellisovo jméno mě nakonec ale dotlačilo ke slevněné koupi a jak jsem v nemocnici po operaci zhltal první díl, okamžitě jsem hnal přítelkyni do knihkupectví pro díl další. Takovýhle psychedelický cyberpunkový nářez jsem nečekal a byl jsem příjemně překvapen. Ten díl z telkou, který mě tak zhnusil v Crwi, je v kontextu celého booku poměrně dobře snesitelný a Spider je fakt démon. Opravdu nekonvenční novinář, s jehož postoji vůči governmentu, společnosti, policii, náboženstvím, autoritám atd., které ač v daleké budoucnosti jsou jasnou paralelou přítomnosti, mně nedělá problém se ztotožnit. Pěkná, propracovaná a jasná kresba plná drobných detailů, vajglů, exkrementů, krve a ostatních příjemných hnusáren je vskutku okulahodící. Pro mně byl jasně nejlepším dílem poslední protináboženský sešit. Myslím, že to napsal Ellis obsažně a pěkně. Spokojenost, tuto řadu určitě neopustím:-)

Petrvs
11.10.2012

Zprvu zábavné a šokojící, později už scénáristicky slabší a bez šance najít v tom hlubší myšlenku než explicitní násilí a vulgaritu.
Na první pokus jsem to nedal, dočetl jsem až po roce v horečce a bolestech, což se právě k tomuhle vcelku hodilo jako vhodné tělesné rozpoložení.

Jako ochutnávka OK, ale více než jeden díl asi nemusím, i když uznávám, že hlavní charakter má do jisté míry velmi neodolatelné charisma...

spdb
17.05.2012 5 z 5

1 díl ze série a zatím zdaleka nejzdařilejší.

grellenort
30.11.-0001 5 z 5

Já bych toto dílo nazval holt Kyberpunku, jako žánru. Jedná se o velice syrové dílo, kde imaginace nezná hranic. Kresba je místy až ujetě geniální. Stejně tak i hlavní postava, jak už to v kyberpunku bývá, je hlavní hrdina na pomezí mezi klaďasem a záporákem. A právě toto se mi líbí. Jako s postavou se se Spiderem Jerusalemem plně ztotožňuji a jeho hlášky jsou úplně geniální.

Štítky knihy

kyberpunk komiksy DC Comics Vertigo Comics

Autorovy další knížky

Warren Ellis
britská, 1968
2009  89%Transmetropolitan #1 - Zpátky v ulicích
2010  75%Iron Man: Extremis
2019  78%Batman v černé a bílé
2009  88%Fell: Kruté město
2018  86%Moon Knight

Kniha Transmetropolitan #1 - Zpátky v ulicích je v

Přečtených154x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených15x
Knihotéce50x
Chystám se číst24x
Chci si koupit12x
dalších seznamech3x