Evropan se vrací

Evropan se vrací https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69006/bmid_evropan-se-vraci-YBZ-69006.png 3 1 1

Dobrodružství, dlouhé 25.000 kilometrů, které prožili dva Evropané v malém voze za 100 dní mezi Prahou a Horou, která kouří. Cesta F. A. Elstnera a jeho manželky Evy v r. 1936 z Evropy do New Yorku, dále do Mexika, pak k severu do Kalifornie a až k hranicím Kanady, napříč USA zpět na jejich východní pobřeží, s návratem domů přes Španělsko a Francii.... celý text

Přidat komentář

mira.l
24.10.2017 3 z 5

Cesta F. A. Elstnera a jeho manželky Evy po USA a Mexiku je knihou, kterou už je dneska poněkud obtížné přelouskat. Přečíst se to dá, ale žádné velké "Vauuu" se nekonalo.
Styl napsání je podobný jako u knihy Lovci kilometrů, a i tam mi to připadalo poněkud podivné. Mnohde to připomíná svou stručností (nebo až strohostí) spíš novinový sloupek, fejeton. Některé stati nebo i celé kapitolky mi přijdou úplně zbytečné nebo mi není zcela jasné, jak zrovna ta část souvisí s dějem. Je tu zkrátka poměrně dost "omáčky", která by tam být nemusela a na vlastní popisy cestování zase tolik prostoru nezbývá. Z dost často užívané přímé řeči není mnohdy patrné, kdo je zrovna "na tahu". Docela obtížně se to čte i proto, že dneska už je to spíš dějepis než cestopis. Dnešní čtenář si jen těžko uvědomuje, jaký byl svět, ať ten náš nebo v USA v roce 1936, před Mnichovem a druhou světovou válkou. Autor tady na svoji dobu asi i vtipně a výstižně zapracovává do textu své názory na ekonomickou, politickou i národnostní situaci v zemi dolaru té doby, ale dnes už nám ty souvislosti opravdu moc nedochází.
Svérázný způsob, jakým je kniha napsána, má snad do jisté míry za následek i to, že narozdíl od H+Z je F. A. Elstner dnes autorem už poněkud zapomenutým.