Encyklopedie šlechtických rodů

Encyklopedie šlechtických rodů https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483305/bmid_encyklopedie-slechtickych-rodu-5xR-483305.jpg 5 23 7

Nové aktualizované vydání této výpravné encyklopedické publikace přináší základní historické a genealogické informace o 150 významných šlechtických rodech žijících a působících v českých zemích. Na základě pozoruhodných osudů několika set jejich příslušníků před čtenářem vzniká pestrá mozaika českých dějin, doplněná o bohatý obrazový materiál.... celý text

Přidat komentář

maryzka
18.11.2023 5 z 5

Tato kniha se nedá číst jednou občas se k ní člověk bude vracet. I když se neubráním mírnému srovnání pana Petra Maška, ale liší se v několika maličkostech např: slovníček aristokracie, u pana Maška je i pár lidí, které v této encyklopedii chybí i fotografie, které se u pana Maška neobjevují, ale to je asi dobou.

marti7729
18.08.2022 5 z 5

Skvělá knížka, plná zajímavých faktů. Potřebovala jsem jí především kvůli rodu Schwarzenbergů, kterým má rodina v minuulosti sloužila a prolínají se tedy mé kořeny. Mohla jsem rodovou knihu doplnit o informace o tomto rodu, ale kniha mě nakonec natolik vtáhla, že jsem ji přelouskala celou a je bravurně napsaná.


Francois17
12.05.2019 5 z 5

Nad knihou jsem strávil hodně času a přečetl jí od A do Z. Zajímavé jsou osudy některých šlechtických rodin během nacistické okupace a po ní. Výborné.

Evina.Cetba
29.09.2018 5 z 5

Konečně jsem mohla nahlédnout do této nádherně udělané encyklopedie. Abecedně seřazené šlechtické rody a časová období, kdy a kde žily + jaké měly poslední potomky. Členění na staré a nové šlechtické rody.
Pomůcka pro ty, kteří rádi navštěvují zámky nebo chtějí vědět bližší podrobnosti o aristokratech. Kniha končí nově ustanovenou šlechtou konce 19.stol. a začátek 20. století. Po 1. světové válce se šlechtické tituly zrušily a některá sídla i pozemky znárodnily dle dekretů tehdejšího prezidenta T.G.Masaryka.

PavlínaAlžběta
26.01.2018 5 z 5

Jako milovník genealogie, historických věd a hlavně koníček v heraldice a šlechtických rodech mám v knihovně tuto rozsáhlou encyklopedii tuším o 500 stranách. Autor publikace pan Juřík, dokázal do jedné encyklopedické knihy doslova vecpat a přesto perfektně uspořádat všechny šlechtické rody naší země. Šlechtické rody jsou samozřejmě řazeny abecedně, ale hlavně po obdobích od ranně-středověké šlechty, vrcholné středověké šlechty, od Husitů až k Bílé Hoře, od dob Bílé Hory až po dobu Napoleona, závěrem nechybí ani novodobá šlechta. U každého rodu je velmi přehledný popis a informace o rodu, nechybí ani fotografie a obrázky hradů, zámků, kostelů a panství. Jedna z mých nej encyklopedií vůbec.

Pl2899
15.08.2015 5 z 5

Kniha je velmi přehledná a celkem poutavě napsaná, jenom mi v ní některé rody chybí (například Petřvaldští z Petřvaldu). Dle mého by neměla chybět v žádné knihovně milovníka historie a starých časů :-)

Lenu04
13.05.2015 5 z 5

Kniha se mi líbí. U jednotlivých rodů jsou popsány významní představitelé, čím se proslavili, čeho dosáhli, jaká sídla koupili, jsou zde i jejich portréty (jen některých) a fotky hradů či zámků, které vlastnili. Na začátku každého rodu je uveden jejich erb a u významných na konci rodokmen. Text je proložen i zajímavostmi ze života či pověstmi. Jediná nevýhoda této knihy je její váha - je docela těžká, takže se nedá brát na cesty:).