Incident s dragouny

Incident s dragouny https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387746/bmid_incident-s-dragouny-oMl-387746.jpg 4 45 14

KRÁTKÝ PŘÍBĚH S ELIÁŠEM SATTLEREM, HLAVNÍM HRDINOU DETEKTIVKY "SMRT MÁ VŮNI INKOUSTU"... Zaleskly se přilby, zatřpytily šavle, zaduněl dusot koňských kopyt a běda tomu, kdo se opozdil... 1. prosince 1908 se pražské ulice proměnily v peklo, když měli dragouni zastavit střet německých a českých studentů, ale vřavu jen zhoršili. Den nato za netradičním soukromým vyšetřovatelem Eliášem Sattlerem přichází zdrcený muž, jehož bratr v potyčce přišel o život. Stal se nadějný student práv obětí národnostních pří, nebo se za jeho smrtí skrývá hlubší motiv? Sattler si ovšem při pátrání musí dát pozor, aby nešlápl do vosího hnízda. Ve městě je vyhlášeno stanné právo a na nádvoří Novoměstské káznice roste šibenice... VYCHÁZÍ POUZE JAKO E-BOOK!... celý text

Přidat komentář

čef
04.09.2023 5 z 5

Krátký výlet do Prahy v roce 1908. Tato doba je hodnocena jako klidná, ale nebyla. Češi se mlátili s Němci, kteří zde v této době dominovali. První soukromý detektiv s vyvinutým čichem pátrá po vrahovi z jedné té demonstrace. Vše popsáno výstižně bez zbytečných příkras a tak se mi to líbí.

marlowe
21.04.2021 2 z 5

Z mého pohledu totální úkrok stranou.
Já ze Sattlera četl zatím pouze první díl (kterému jsem dal plný počet hvězd) – ale i z něho jsem pochopil, že Křížkova síla spočívá především v pozvolném budování charakterů, v načrtávání "žánrových obrázků doby" a ve vláčném vyprávění příběhu, který možná neoslní dramatičností, ale okouzlí skvěle vykreslenou atmosférou. K tomu všemu ovšem autor potřebuje náležitý prostor, který mu může dát jen román, a nikoli krejcarová povídka.
Takže: Atmosféra: nula, postavy ve formátu 2D, příběh: bída s nouzí, uvěřitelnost na bodu mrazu a stále zdůrazňovaná Sattlerova čichová abnormalita spíš na obtíž. Suma sumárum 2* – a to ještě s hodně odřenýma ušima.


jaroiva
29.03.2021 3 z 5

Tohle by byl jen takový zákusek ke kávičce (kdybych to nečetla večer).
Krátké setkání se Sattlerem.
Na můj vkus ale moc "politické".

Boby17
12.05.2020 3 z 5

Krátkou jednohubku jsem zvládl v autobuse cestou do práce. Téma událostí roku 1908 mě zaujalo, tak jsem na Kosmasu neodolal. Nakonec jsem ale z knížečky trochu rozpačitý. Ani nenadchla, ani neurazila. Tak dávám za průměr tři hvězdy a něco málo navíc. V delším příběhu by se německo/český nebo česko/německý soukromý detektiv mohl více ukázat jak v osobní rovině, tak i v hlubším vykreslení fungování národnostně rozdělené pražské společnosti. Asi jsem měl začít prvním z příběhů Eliáše Sattlera, možná by mé hodnocení bylo laskavější.

kuruteku
01.01.2020 4 z 5

Je to taková krátká mezihra, už se těším na Strach za oponou, ale skvělé je historické zasazení, "úchylka" detektiva a historické vymezení jako dodatek povídky.

babystar
29.10.2019 4 z 5

Opravdu krátká povídka odrážející národnostní třenice na začátku 20. století. Jen mne zarazilo, že podle autora bylo tehdy v Praze jen 10% Němců (snad jsem to dobře pochytila) a byli schopni vyvolat takové národnostní střety, i když povídka vyzněla spíš v neprospěch Čechů. Tak nevím...

Boogie007
24.10.2019 4 z 5

Byla jsem hodně natěšená (z předchozí četby), ne moc spokojená (z formátu e-knihy. Není nad normální knihu či jen, v tomto případě, sešitek. Po tištěném formátu bych hmátla rychleji, takhle jsem otálela) a trochu rozpačitá (z délky textu a absence nějakých záchytných bodů, které by i čtenáře, tedy i mě, trochu navedly k pachateli. A já si pak řekla jó, tak tohle jsem přehlédla). Ale nechyběly plusové hodnoty - historické souvislosti.

katy87
21.04.2019 4 z 5

Krátká pěkná povídka, souhlasím ale s komentářem níže - je třeba vzít v úvahu, že třetinu e-knihy tvoří úryvky z jiných knížek, tzn. povídka je opravdu krátká...

Ramiel
20.01.2019 3 z 5

Krátký zajímavý příběh vytvořený na základě historické události z Prahy počátku 20.st.
Možná by neškodilo uvést, že samotná novela tvoří pouze polovinu uváděných 57 stran. Zbytek tvoří ukázky z dalších 3 knih od vydavatele.

dzahradnik
28.12.2018 5 z 5

Chutná jednohubka pro ukrácení čekání na druhý díl Eliáše Sattlera, největší zážitek si odnáším z vylíčení sugestivní atmosféry napjaté doby národnostních třenic před prvním světovým střetem..

MartinaF
17.10.2018 4 z 5

Krátká a příjemná jednohubka na jeden večer. Eliáš Sattler mě okouzlil již v předchozí detektivce, takže se z něj stane můj oblíbený detektiv. Autor sice neměl moc prostoru, ale přímočaře šel k vyšetření případu. Eliáš tady moc neukázal svůj "čichací" talent, za to přesvědčil, že je chytrý a bystrý detektiv.

Už se těším na další detektivku, určitě se máme na co těšit.

Killingjoke
26.09.2018 4 z 5

1. prosinec 1908. Ulice Prahy jsou zaplaveny krvavým zásahem dragounů, kterým vyústil střed českých a německých studentů. Druhý den je nalezeno mrtvé tělo studenta Michaela Havelky a noviny i policie nepochopitelně mlčí. Na scénu přichází soukromý detektiv Eliáš Sattler... Incident s dragouny je mým prvním setkáním s detektivní tvorbou Viléma Křížka a na rovinu říkám, že tento styl "velkého detektiva", jak vystižně popsal trudoš, často nevyhledávám. Je to taková detektivka na pár desítek minut, kde jde detektiv sérií výslechů za dopadením vraha. A používá k tomu netradiční nástroj - svůj nos, což je vlastně to, co mi na jinak zdařilé jednohubce nejvíc vadí. Navozuje to pocit až velké berličky a já mám u detektivky v klasickém stylu hold raději, když detektiv namáhá onu pověstnou šedou kůru. Naopak hodně se mi líbila tíha atmosféry doby, což byl důvod, proč jsem po tomto příběhu sáhl a zklamaný jsem nebyl. Doutná zde totiž rozbuška sporu mezi Čechy a Němci, který nutně musel o pár let později vyústit v tak tragické rozuzlení... S povídkou jsem celkem spokojen a rozhodně mě dokázala dobře pobavit. Třeba se časem poohlédnu po dalším příběhu s Eliášem Sattlerem.

Modrina
24.09.2018 5 z 5

Autorova první kniha mě hodně zaujala, takže když vyšel Incident s dragouny, okamžitě jsem si knihu vyklikala. Při pohledu na cenu jsem měla pocit, že jde o překlep, netušila jsem, že jde o takovou jednohubku. :) Ovšem velmi pěkně napsanou. Vše už napsal trudoš, takže já jen knihu doporučím. Chcete-li se tak na hodinku příjemně zabavit, nalijte si sklenku, sedněte si do pohodlného fotelu ke krbu a přečtěte si ji. Mně zpříjemnila cestu autobusem. :)

trudoš
23.09.2018 4 z 5

Krátký příběh, tentokrát poirotovského střihu, zasazený do neklidného pražského prostředí konce roku 1908. Přes nabízející se nacionalistický podtext se však autor vydává opačnou cestou a vykresluje Prahu coby místo ustavičného strachu z pouličních střetů českých a německých občanů. Ty nejednou skončily zásahem dragounů, kteří se řídili pravidlem „škoda rány, která padne vedle“. A právě po jednom takovém konfliktu zůstala na ulici ležet mrtvola premiantského studenta...
Vilém Křížek opětovně dokazuje, že česká detektivka není za zenitem a pořád dokáže nabídnout zajímavá témata i postavy. Osnova povídky je přitom kouzelně jednoduchá, Eliáš Sattler dokonce ani nemusí jít po čichu, aby vraha odhalil. Je znát, že tahle série vzniká s láskou k žánru a ne pro nutnost šokovat, což je mi neskutečně sympatické, přestože hrdinův charakter okatě sklouzává k móresům Velkého detektiva. Udrží-li ovšem autor proměnlivost zápletek i stylu vyprávění, nebude mít ke svému vzoru nakonec až tak moc daleko.