Eleanor a Park ekniha
od: Rainbow Rowell
KoupitKoupit eknihu
Romance ze školního prostředí, neobvyklá je v tom, že hlavní hrdinka není nejkrásnější holka na škole a její milý není nejúžasnější borec; ona je obyčejná, trochu při těle, on nenápadný kluk s částečně asijskými předky. Jejich zvolna se vyvíjející vztah překvapí je samotné a je líčený tak, že když se poprvé vezmou za ruku, připraví to o dech je i čtenáře....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/234078/big_eleanor-a-park-234078.jpg 41643Literatura světová, Pro děti a mládež, Dívčí romány
Vydáno: 2014 (ekniha), Yoli
Eleanor and Park, 2014
Komentáře (372)
Kniha Eleanor a Park

Táto kniha vám síce nevyrazí dych, no príbeh je to pekný. Taký iný. Mňa zaujal. Navyše sa číta ľahko. Ani Eleonor a ani Park nepatria medzi elitu školy, čo mne osobne imponovalo, lebo v zahraničných knihách zo stredoškolského prostredia takmer vždy aspoň jeden z hlavných hrdinov je buď športovec alebo roztlieskavačka. A ten druhý z nich zas outsider a akousi zhodou náhod sa to medzi nimi akosi zomelie a zamilujú sa do seba.
V tomto smere je táto kniha výnimočná. Odporúčam.

Knihu jsem začínala číst s nejedním předsudkem a byla jsem připravená ji odložit hned po první stránce. Ale to jsem se zmýlila.
Kniha se až překvapivě krásně a lehce četla a úplně mě v táhla do děje, který je, pravda, vhodnější pro trochu jinou věkovou kategorii, než do které spadám já.
Nicméně když se člověk přehoupne přes "banalitu" školního prostředí a s ním spojených trablů bandy puberťáků, dostane se k pěkné oddechové četbě.
Místy mi postavy a prostředí trochu připomínalo "Ten, kdo stojí v koutě." Možná to bylo jen časovým zasazením, ale atmosféra a jazyk na tom jistě měly také svůj podíl.
Troufám si říct, že mě kniha opravdu příjemně překvapila a ráda ji doporučím.

neurazí, nenadchne. takový trošku lepší průměr. Richie tomu dodával takový šmrnc:)

Začátek knihy mě hodně bavil a skoro jsem si myslela, že to bude moje oblíbená kniha, ale potom to jen upadalo až do samého konce. Povaha Eleanor byla vážně matoucí a pak už jsem měla jen pocit že Park má vůči ní silnější pocity než ona. Autorka měla dobrý námět s uvěřitelnými postavami, ale po tom nadějném začátku jsem očekávala mnohem víc.

Tahle lovestory je odlišná od většiny jiných, a to svojí odzbrojující reálností. Není to láska na první pohled, ani jeden z hlavních hrdinů nebyl nějak extra sexy, neprahli po sobě od prvního okamžiku, v jejich vztahu se nachází určitá neohrabanost, nejistota, tak jako to u prvních vztahů bývá. Charaktery obou postav jsou dokonale propracované, což podtrhovalo reálnost celého příběhu.
Ve všech ohledech je to svižné, chvílemi snad trochu banální čtivo o dvou puberťácích, jejich první lásce a objevování sexuality. Děj téměř žádný, což nebylo na závadu, tahle kniha byla prostě o vztazích. Je to skvěle napsaný text s vtipnými slovními obraty a Eleanořina linka mu navíc dodává na dramatičnosti, která v závěru špičkově vyvrcholí. Co bych nakonec vypíchla byl autorčin styl psaní. Přišel mi jednoduchý, a přesto upřímný a podmanivý.

Sexy romance?? To ze které strany? Otravné tlusťošky nebo Korejce, který je takový, jací už bývají- slušný na všechny strany a nekonfliktní?
Nuda a šeď.
A jen tak mezi námi- Park je příjmení, tak proč je v názvu, proč je mu tak říkáno, vám snad někdo říká Šlechtová, Hrazdile nebo Nováčku?

Ten konec? Hrozný, děsný. Eleanor mě trošku štvala po celou dobu, ale chápala jsem to, vždyť měla těžký život. Ale na konci si zasloužila facku a to mi zkazilo pohled na celou knihu.
Aspoň Park je sympaťák.
Ale ne, nečtěte to, nestojí to za to.
Štítky
první láska škola šikana týrání americká literatura pro mládež pro dospívající mládež (young adult)
Autor a jeho další knihy
2022 | ![]() |
2014 | ![]() |