Ekonomická analýza civilního práva

nehodnoceno
Ekonomická analýza civilního práva https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492921/bmid_ekonomicka-analyza-civilniho-prava-IIR-492921.jpg 0 0 1

Ekonomická analýza práva patří k nejbouřlivěji se rozvíjejícím teoretickým právním disciplínám posledních dekád. Řada právníků v ní vidí příslib odstranění dogmatických sporů klasické jurisprudence. Autorka se snaží srozumitelnou formou zasvětit čtenáře do problematiky nejobecnějších koncepcí ekonomické analýzy práva. Práce vychází z toho, že čtenář může být na začátku četby ekonomickou teorií v podstatě nepolíben, a přesto základy ekonomické analýzy z recenzované knihy pochopí. Čtenář je nejprve seznámen s historickým vývojem disciplíny ekonomické analýzy práva, aby mu následně byly objasněny základní pojmy ekonomické analýzy jako je racionalita a racionální aktér, užitek, efektivnost a transakční náklady. Na několika místech je srozumitelnou formou vysvětlen slavný Coaseho teorém. Čtenáři se dostává příležitost seznámit se s ekonomickou analýzou práva, jakožto jednou z metod přístupu k právu, jejímž kritériem jsou náklady a užitek napříč všemi odvětvími civilního práva. Monografie bohatá na témata odhaluje čtenáři na praktických problémech využitelnost ekonomické analýzy práva v české právní kultuře. První tři kapitoly jsou věnovány pojmovému aparátu a ekonomickým teoriím, které jsou východiskem pro kapitoly čtyři až devět. Ty se věnují použití ekonomické analýzy práva v právu občanském, obchodním, pracovním, rodinném a procesním. V těchto kapitolách je metoda ekonomickou analýzou práva představena v rovině interpretační (analýza platného práva), tak v rovině aplikační (vyplňování mezer v rámci soudcovské diskrece, tvorby právních pravidel).... celý text

Přidat komentář

Set123
08.03.2023

Vcelku příjemný a jednoduchý úvod do ekonomické analýzy práva. Kniha nejenže obsahuje základní principy analýzy (nejčastěji zmiňované (absurdní) Paretovo optimum, Coesův teorém), ale ukáže vám i obecné pohledy na jednotlivé oblasti práva z ekonomického racionálního pohledu.

Někdy to dává větší smysl (věcná práva, závazy, delikty (ač ty jsem neshledal příliš zajímavými), jistě pracovní právo), někde méně. Snaha naroubovat ekonomickou analýzu na některé oblasti rodinného práva, to už bylo značně absurdní. Nepopírám, že to lze a někdy to dokonce i dává smysl, ale nejsilněji jsou na takových pasážích vidět největší nedostatky ekonomie, potažmo tedy i tohoto směru (kterých si Posner neustále kritizující Law and Literature očividně nevšiml, přes to, že je očividný a měl by ho napadnout právě vzhledem k tomu, co vyčítá Law an Literature), respektive jeden nedostatek, zato velký.

Lidé nejsou tak krásní, jak si je představujeme. Lidé nejsou tak hodní, tak milí, tak citliví a ano, ani tak racionální. Ekonomická analýza je krásná věc. Ale nefunguje vždy, nemůže. Povšimněme si, analýzy estetické jsou pevnější a stabilnější, než analýzy ekonomické. Některé estetické prvky zkrátka jsou přitažlivé a manipulativní v zásadě bez ohledu na kontext. Zato ekonomické teorie si tak maximálně vždy najdou moc pěkný důvod, proč nefungují. Proč? Lidé nejsou racionální. To že nějaký kalkul neustále v praxi provádíme neznamená, že jej domýšlíme. My kalkulujeme, ale takřka nikdy ne do konce. Anarchokapitalista vám řekne, že právo je špatné, kvůli problému ekonomické kalkulace. Nedostává se mu dostatku informací k efektivní alokaci zdrojů. To je fakt. A bezstátní společnosti se zase nedostává dostatečně komplexního pohledu řeší parciální, lokální obtíže, nikoliv společenské potíže (už proto, že společnost nedokáže ve zcela bezstátní společnosti dost dobře existovat, ale to sem nepatří.). To neumí to, to zase ono. A přesto, problém nekomplexního pohledu se samozřejmě u státu vyskytuje též, ale ne pojmově nezbytně. Kdežto problém nedostatku racionality u lidí na volném trhu kvůli:

a) nedostatku informací,
b) nedostatku schopností tyto informace zpracovat a
c) nedostatku ochoty je zpracovat,

zdá se býti člověku pojmovým. Vždy nějakou racionální chybu uděláme, něco nedomyslíme. Opak není možný, na to je svět příliš komplikovaný.

To je důvod vedoucí mne k zamítnutí ekonomické analýzy jako vůdčího principu kdekoliv, tím spíše pak v právu (stát a právo mají více maxim, které se snaží naplnit, jejich cílem není ekonomická efektivita a priori), nikoliv však k zamítnutí ho celkem. Jsou oblasti práva, kde se tento kritický přístup moc hodí.

A civilní právo, to je ta oblast. Procesní právo může býti druhou. Je to právě zvláště závazkové právo, kde se pohled ekonomické analýzy moc hodí (a obchodní právo, nezapomínejme na toto právní ne/odvětví). Závazkové právo se skládá z převážně (sic nikoliv) dispozitivních norem strany je mohou plně vyloučit. Ale leckdy (většinou) tak neučiní. A tehdy, jak správně autorka ukazuje, je potřebujeme mít ekonomicky efektivní. A zrovna v závazkovém právu je to patrně vůdčí princip, málokterý jiný je důležitější. Kniha moc pěkně ukazuje tuto nezbytnost a snad i dává podněty k plnění tohoto principu.

Autorovy další knížky

2020  60%Meditace v kanceláři kalifornského mediátora a jiné příhody české právničky
2015  %Ekonomická analýza civilního práva
2013  %Kypr: Etnické otázky

Kniha Ekonomická analýza civilního práva je v

Přečtených1x