Egypťan Sinuhe
kniha od: Mika Waltari
KoupitKoupit eknihu
Pätnásť kníh Egypťana Sinuheta uvádza čitateľa do čias starého Egypta v rokoch 1390 až 1335 pred naším letopočtom. Múdry a vzdelaný lekár v štvrti chudobných prijal malého opusteného chlapca, dal mu meno Sinuhe, zasvätil ho do tajomstiev liečenia a okrem všetkej starostlivosti ho zahrnul aj láskou. No Sinuhe, ktorého už aj meno predurčuje k osamelosti, postupne odvrhuje všetkých, čo ho milujú, až sa dostane na dvor faraóna Echnatona a stane sa jeho dôverníkom. Po faraónovej smrti však Sinuhe upadne do nemilosti a jeho bývalý priateľ, egyptský vojvodca a uchádzač o faraónsky stolec, ho pošle do vyhnanstva. Tu starnúci Sinuhe píše svoje pamäti, aby sám pred sebou ospravedlnil činy, ktorých sa dopustil často proti svojej vlastnej vôli a vlastnému presvedčeniu, len zo slabosti a neschopnosti vzoprieť sa brutalite vládcov. Množstvo exotických zážitkov, plnokrvných postáv a historických udalostí čitateľa udržiava v ustavičnom napätí. Kniha prekračuje rámec historického románu, pretože v nej nájdeme aj množstvo paralel so súčasnosťou. Mika Waltari ju vydal rok po skončení druhej svetovej vojny a z románu cítiť jeho vieru v humanizmus a ľudskú dôstojnosť....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/318204/egyptan-sinuhe-iPI-318204.jpg 4.64232Žánr | Literatura světová, Historické romány |
Vydáno | 2016, Premedia |
Orig. název | Sinuhe egyptiläinen, 1945 |
více informací... |
Komentáře (589)
Kniha Egypťan Sinuhe

Knihu jsem četla už dříve s velkým nadšením a jedním dechem. Jedna z nejkrásnějších knih o starém Egyptě, které jsem zatím měla to potěšení přečíst. Poslouchala jsem také jako audio knihu a také se mi moc líbila. Určitě se jak ke knize, tak k audio verzi ještě ráda vrátím.

Velmi povedená a krásná kniha. Po jejím přečtení si připadám jako bych prožil celý Sinuhetův život. Obsahuje velké množství moudrosti, je poměrně zábavná a velmi obohacující. Jedná se o první takto rozsáhlou publikaci, kterou jsem přečetl bez větších problémů. O to víc se zapsala do mého srdce a nevylučuji, že se k ní v budoucnu vrátím.

K Egypťanovi se vracím pravidelně. Nalistuji stránku a čtu. Nevím, jestli to dobře napíšu, ale u žádné jiné knihy jsem neměla tak zvláštní pocit soucitu k hlavnímu hrdinovi, chápala jsem jeho chyby a žasla nad zmoudřením. Sinuhet vystupuje z historie, je v knize natrvalo "mumifikován" v živé podobě o jaké se faraonům ani nesnilo.

Po střední jsem jel s klukama na dovolenou do Hurghady a zvládnul jsem za dva týdny neopustit ani jednou hotelový resort, vypít čtyři bazény tvrdky a nevidět ani jednu pyramidu. Takže jsem expert na egyptologii a proto není divu, že jsem do sebe nasoukal těchto 1000 stran o egyptským doktorovi.
V knize se toho stalo tolik, že to nemá cenu ani psát, protože bych to musel psát strašně dlouho. Takže abych to zkrátil - 7/10.

Jedna z mých oblíbených knih. Jsem ráda, že jsem se k ní díky čtenářské výzvě pro rok 2021 měla příležitost opět vrátit. Příběh je velmi poutavý a čtivý, když jsem ho dočetla, opět mi bylo líto, že již končí. Čtenář v knize nalezne spoustu zajímavých a moudrých myšlenek. Už teď se těším, až se k této knize zase jednou vrátím.

Někdo tady psal, že na tuto knihu vzpomínat nebude...Tak to já musím říct, že vždy, když uslyším něco o Egyptě, vybaví se mi Sinuhet a jeho neskutečný životní příběh, Kaptah, Haremheb, Aton s Amonem, mladý chetitský princ.
A rovněž nádherná životní moudra, která jsou v knize obsažena.
“Není rozdílu mezi lidmi a každý člověk se narodí na svět nahý a srdce lidské je jedinou mírou mezi lidmi. A nelze měřit člověka podle barvy jeho pleti či podle jeho jazyka, a nelze měřit člověka podle jeho roucha či šperků, a nelze měřit člověka podle jeho bohatství či chudoby - nýbrž jedině podle jeho srdce.”
Štítky
finská literatura starověký Egypt faraoni filozofická beletrie historické romány Kréta
Autor a jeho další knihy
- Vlak osamělého muže 2018
- Egypťan Sinuhet 2013