Bratrstvo stříbrných mečů

Bratrstvo stříbrných mečů https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/232448/bmid_bratrstvo-stribrnych-mecu-Vod-232448.jpg 3 5 4

Edessa série

1. díl >

Píše se rok 1187. Saladín právě zcela rozvrátil největší armádu, kterou kdy dali křižáci dohromady. Mezi ním a Svatým hrobem stojí jen prastaré hradby jeruzalémské, na kterých stojí starci, mrzáci, nebo mladíci, teprve včera pasovaní Balianem, baronem z Ibelinu, na rytíře… Severněji, v hrabství Edessa, vládne dosud zdánlivý klid. Až jednoho rána medikus Falko, dříve rytíř ve vojsku samotného císaře Barbarossy, dnes obyčejný student vysokého učení a pilný žák a pomocník ctihodného doktora Alfieriho, léčitele tajných nemocí pomocí záhadných elixírů (Falko se mimo jiné zabývá velmi radostně léčením neplodnosti vdaných žen), nalezne u zdi gheta brutálně zavražděnou prostitutku. Zjistí, že to není první takový zločin. Kdo stojí za sérií tajemných vražd? Židé, Saracéni, rytířské řády? Dobrodružný napínavý fantasy příběh odehrávající se na částečně realistickém pozadí světa Outremeru, Zámoří, v dobách křížových výprav.... celý text

Přidat komentář

babicka_amalka
25.06.2022 1 z 5

zavádějí se tu podivné praktiky: napsala jsem, že jsem na tom s názorem na knihu stejně jako Lacheta.... čímž jsem měla na mysli své původní velké očekávání (na základě anotace u prodejce) a následné silné zklamaní z četby knihy; stejně jako on jsem si koupila oba díly a po přečtení prvního po druhém určitě nesáhnu;
z neznámého důvodu bylo moje hodnoceni z komentářů smazáno a přesunuto do diskuze..... (i když tuším, odkud vítr vane...)
takže opakuji: jsem na tom úplně stejně jako Lacheta ;-)

Lacheta
28.05.2022

Začátek knihy mě nadchnul. Pak horší a horší. Přestože jsem koupil oba díly, druhý již číst nebudu.


Panpalapax
09.05.2022 3 z 5

Protože mám rád rytíře, přečetl jsem si tuto útlou knížku. Potěšili mě dobové výrazy i historické pozadí příběhu. Také myslím realistické středověké bitvy a výzbroj bojovníků. Nesedlo mi však střídání Falkových dobrodružství s politicko vojenskými popisy. Příběh hlavního hrdiny se sice vyvíjí, ale ani zdaleka se neuzavírá. Takže v případě zájmu musí čtenář hledat pokračování (dohledal jsem jen v podobě e-knihy). To sice není neobvyklé, ale prostě se mi zdálo příběhu málo. To ve velké politice k jistému ukončení dojde, nebudu však vyzrazovat. Při čtení vysvětlivek k textu mě zarazil fakt, že bojový oř rytíře je údajně "valach vysoký v kohoutku deset sáhů"!!! Což je v přepočtu úctyhodných 18 metrů. Takže pěkně velká potvora, která by jistě zvládla sám i bez jezdce zmasakrovat sama značnou část nepřátelského vojska ;)

trudoš
19.06.2015 3 z 5

Achillovou patou Bratrstva stříbrných mečů je neochota Jana Štainbrucha zůstat věrný jednomu žánru. Přeskakuje hned mezi třemi, aniž by alespoň u jednoho odvedl plnohodnotnou práci. Otevře příběh jako detektivku, zvolna přejde do historického románu, a ten pak nenápadně okořeňuje fantastikou. V dobrém se tak sice snaží zaujmout tři zcela nesourodé čtenářské obce, ale v důsledku se nezavděčí ani jedné.
Trochu nečekaně mi styl vyprávění v mnohém připomněl Petra ze Sioraku Roberta Merleho, za což si určitě vysloužím od fanjšmekrů několik kopanců do sanice. Jistě, je to o dost obhroublejší a zdaleka ne tak historicky věrné, ale jinak je podoba zjevná. Dost tomu napomáhá i povedená archaická stavba vět, přerušovaná jen ve chvíli, kdy přijde ke slovu nezáživný popis vojsk.
Naneštěstí autor nějak opomněl nosnou zápletku. Román sice nějak začne, ale rychle sklouzne do balastu dobrodružných příhod hlavního hrdiny, bez toho, že by mířil někam konkrétně. Což bohužel ještě podtrhne náhlý závěr.

Štítky knihy

středověk česká fantasy křížové výpravy

Kniha Bratrstvo stříbrných mečů je v

Přečtených9x
Knihotéce26x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x