Zakladatelka rodu

Zakladatelka rodu https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/270548/zakladatelka-rodu-qEe-270548.png 4 186 55

Dynastie Morlandů série

1. díl >

Zakladatelkou rodu je chudá urozená dívka, proti své vůli provdaná za syna nevzdělaného, ale velmi bohatého chovatele ovcí z Yorkshiru. Dívka, která tajně a beznadějně miluje vévodu z Yorku, je zpočátku vyděšená a znechucená primitivním prostředím nového domova, ale s odvahou se ujme povinností hospodyně a brzy zvelebí rodinné sídlo. Stane se významnou osobností kraje, manželovi porodí deset dětí, kterým poskytne šlechtickou výchovu a syny vychová jako věrné stoupence Yorků. Po smrti manžela, kterého si krátce před jeho smrtí upřímně zamilovala, povznese rodinu mezi společenskou elitu širokého okolí.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: ekniha , Knižní klub
Originální název:

The Founding , 1980


více info...

Přidat komentář

kopeceli
24.01.2024 4 z 5

Náhodný objev, od kterého jsem nic nečekala a tím víc mě překvapil.
Líbilo se mi ztvárnění života rodiny ve středověku. Bavilo mne sledovat, jak si mladá paní ochočila manžela, řídila domácnost, jak byly vychovávané děti.
Naznala jsem, že podstata se ani staletími nemění - čiperná, rozumná žena energicky spravuje panství, synové mamince odpustí kdeco, kdežto dcery puberťačky ne vždy objektivně matku hodnotí.
Nečetla jsem jen román, ale pozorovala jsem rodinu. Roky ubíhaly se vším, co život přináší, jako u nás doma. Připadala mi často současná.
Velmi zdařilé dílo.

raty
06.11.2023 4 z 5

Historický román vyslechnutý jako audiokniha.
První část rozsáhlé rodinné ságy o rodině Morlandů vypráví příběh mladé dívky, která je sice urozeného původu, ale bez majetku. Jejím bohatstvím je krása a vlivný opatrovník. Ten ji přes její protesty provdá do rodiny chovatelů ovcí. Sledujeme nevěstu, manželku, matku, na začátku vystrašenou mladou dívku a na konci seběvědomou ženu z vyšší společnosti. Příběh smyšlené rodiny je zasazen do skutečných událostí a dočítáme se o skutečných postavách. Poslech u ruční práce mě moc bavil a vzhledem k rozsáhlosti této série doufám, že mě stejně bude bavit poslouchat i o osudech dalších generací.

Díky Evaho73 za její komentář. Dlouho jsem váhala, zda se do tak rozsáhlého díla pouštět a její komentář mě "popostrčil".


Evaho73
10.10.2023 4 z 5

Milujem rodinné ságy a historické fikcie, ktorých stredobodom sú reálne historické udalosti. Kniha Zakladatelka rodu je prvou zo série, ktorá má pokryť britskú históriu od stredoveku až po 2. svetovú vojnu očami fiktívnej rodiny.
Autorka sa snažila zachytiť nielen kráľov a bitky, ale aj to, ako ľudia žili, čo nosili a jedli, ako sa rodili a umierali, ako si stavali domy a jednali so svojimi poddanými, ako cestovali, v čo verili...
Podľa môjho názoru sa jej to celkom podarilo a úvodná časť série ma naozaj zaujala. Jedinú pripomienku mám k množstvu postáv, medzi ktorými som strácala orientáciu a musela som sa vracať späť, aby som si pripomenula ich genézu. Čítanie sa mi kvôli tomu dosť predĺžovalo.

rafan65
03.10.2023 4 z 5

První díl této série je celkem zajímavé čtení. V příběhu se střídají pasáže které jsou skutečně hodně zajímavé ty popisují příběh rodiny Morlandů, ovšem pasáže které popisují boj o královský trůn jsou obsáhlé a docela nudné. Je to škoda v obrovském množství postav jsem se celkem ztrácel. Jinak jsem vcelku spokojen a určitě dám další knihu, jsem zvědavý jak bude příběh pokračovat po smrti Eleanor.

ddkk
03.10.2023 3 z 5

Občas si ráda přečtu nějakou tu historicko-romantickou rodinnou ságu a většinou mě baví a s chutí dočtu všechny díly. Tentokrát jsem se asi netrefila, dynastie Morlandů prostě není můj šálek čaje. Pro mne byl první díl zdlouhavý, byla to více romance než historický román a pro mne byl k neučtení. Přiznávám, že mne to moc nebavilo a asi se k dalším dílům už nevrátím.

Jak napsala SenzaJenka - neurazí ani nenadchne.

Senza Jenka
30.06.2023 3 z 5

Poslechla jsem si to jako audioknihu a uznávám, že dojem mohl být ovlivněn stylem, hlasem i výslovností mluvčí. Nicméně rozsah knihy je nutně nepřímoúměrný hloubce a prokreslení postav. Příběh mi připomíná časovou osu, jen sem tam je vypíchnutý nějaký detail - jako v hodinách dějepisu. Věrohodnost využitých historických událostí nekomentuji, tak erudovaná zase nejsem ;).
Celkově - neurazí/nenadchne.

alabra
15.06.2023 3 z 5

Je to romantická červená knihovna zasazena do historického rámce bojů Růží ve staré Anglii, jako historický román bych to určitě neoznačila.

Rihatama
12.06.2023 4 z 5

Dynastie Morlandů je epické dílo o tisících stránkách a já dlouho váhala, zdali se ponořit do života členů této rodiny. Historické romány mám nicméně ráda a bichle mi taky nevadí. Člověk má dost času se sžít se všemi postavami A tak jsem se seznámila se zakladatelkou rodu Morlandů z první poloviny 15. století Eleonorou Courteneyovou, třináctinásobnou matkou, jejím životem, životem jejího manžela, jeho rodiny a posléze i životy jejich přeživších dětí a taky jejich dětí. Před mýma očima proběhly životy tří generací Morlandů, které se protínaly se životy takových osobností, jako Richard Plantagenet z Yorku, Edmund Beauford, Jindřich VI., Markéta z Anjou, Eduard IV., Richard III., Alžběta Woodville, Eduard V., Jindřich VII. Tudor nebo Alžběta z Yorku. Harrod-Eagles vyobrazila společenské tradice, či spíše společenské zátěže, které dopadaly zejména na ženskou část tehdejší společnosti (ostatně jako vždy), která byla především předmětem kupeckých počtů vedoucích k posílení rodových majetků nebo naopak ke zbavení se neužitečné ženské členky rodiny. Vlastně to nebylo úplně příjemné čtení, a nejenom kvůli postavení žen, ale proto, že se setrvale točí kolem jednotlivých postav dynastie a jejich vzájemných vztahů. Přece jenom však vyprávění autorka místy okoření historickými popisy doby nebo válečnými událostmi. Nebyl to úplně můj šálek kávy, ale taky to nebylo špatné čtení. Takže k vnukům Eleanor Corteneyové se zase někdy vrátím.

moudivlacek
11.06.2023 5 z 5

Tak dlouho odkládaná kniha, a tak nádherná, která po přečtení bude doznívat v mém srdci tak dlouho.
Chudá dívka sirota Eleanor je bláznivě platonicky zamilovaná do mladého vévody z Yorku - Richarda. Jenže její opatrovník ji provdá za dědice bohatého chovatele ovcí. Ta je vybraným mužem i místem, kde má žít, hluboce zklamaná. Jenže je to její osud. A tak zatne zuby, se zamknutou láskou k nedostiženému muži v srdci. Eleanor nakonec je dobrou ženou svému muži, dá mu mnoho dětí. A my můžeme sledovat nejen vývoj v její rodině, ale politiku té doby, kdy být králem neznamenalo žádnou výhru, spíš boj o holý život, kdy se měnily bohatí na vlivných místech tak často. Eleanor dostala svou rodinu na úroveň a její muž ji miloval celým svým srdcem. Eleanor dokázala mnoho se svou rodinou, ale jedno bylo nejdůležitější - věrnost a čest.
Kniha je pro náročné, nejen probíhajícími dějinami, ale i jmény, kdy jedno jméno mělo několik osob, a musí se dávat pozor, kdo zrovna to je a ke komu patří. Rozhodně mám ale v plánu pustit se v brzké době i do druhého dílu. Kniha je kus historie celé Anglie a i jedné rodiny. Doporučuji milovníkům historických románů a ság.

Andrea864
09.06.2023 2 z 5

Nechápu to vysoké hodnocení. Vyprávění příběhu je takové odosobněné, jen klouže po povrchu, nic nejde do hloubky, nemá to náboj. Pokud se objeví nějaké zápletky a zvraty jsou předvídatelné, vše vlastně tak nějak dopadne, rozhovory jsou strojené a málo uvěřitelné, takže ani kulisy staré Anglie to nezachrání. Historické romány mám moc ráda, ale tohle je zklamání.

Paulika419
22.03.2023 5 z 5

Pěkný historický román.Spisovatelka skvěle popsala válku Růží prostřednictvím románu.Hlavní hrdinka Eleanor věrná a podporovatelka Yorků a na druhé straně přežila řadu svých potomků.Jednak syny obětovala právě válce a vztah k dceři Isabele měla přímo macešský.I tak Eleanor hodnotím jako zásadovou, tvrdou a podnikavou ženu kdy do posledních dní svého života udržovala svoji rodinu v určitém řádu.

podko_lenka
30.01.2023 3 z 5

Historické romány mám velmi ráda, obzvlášť z Británie. Do knížky jsem se okamžitě začetla a začala ji doporučovat okolí, jak mě vtáhla. V průběhu jsem se v ní ale začala ztrácet. Ne kvůli množství postav, jak je tu zmiňováno, ale proto, že ve všech generacích a rodinách se používala stále stejná jména. Ano, reálně se to tak dělá. Ale nechápu, proč autorka zvolila tuto cestu. Však je tolik krásných anglických jmen, která mohla použít. Už jen proto, aby byl v osobách přehled.
Knihu jsem dočítala s minimálním zájmem, protože už jsem nevěděla, kdo je syn, kdo je vnouče a kdo je z královské rodiny. Škoda, další díly zatím číst neplánuju. Možná později.

Prela
16.11.2022 5 z 5

Morlandy miluju. První díl jsem v průběhu let četla možná už 4x?
Postavy jsou perfektně vystavěné, i když jich tam je víc, je to celé přirozené. Maximálně oceňuji historická fakta a jak se to celé prolíná. Dřívější život se tolik lišil od toho současného, že jinak by to snad ani napsat nešlo.
Mám moc ráda, jak autorka umí popsat vztah dvou osob. Romantické linky ji vyloženě jdou a hltám je jedním dechem.
Eleanor je možná moje nejoblíbenější postava a občas se k ní vracím i při čtení dalších dílů.

Morlandy ráda doporučuju, ale člověk asi musí mít trochu vztah k historii, potažmo Británii. Přitom to není nijak těžké čtení.

8857
13.09.2022

Náhodou jsem na první díl natrefila v knihovně. Autorku mám ráda a tak jsem to zkusila.
První díl byl pro mě náročnější - postav, jak na orloji.. ale naštěstí součástí knížky je i rodokmen. Tak jsem se mohla chytit. :) Druhý díl mě vyloženě chytl a teď dočítám 28.
Stále mě udivuje, jak dokázala autorka udržet úroveň všech zatím přečtených dílů při víc než 400 stránkách na knížku. Mě se Dynastie Morlandů líbila na tolik, že jsem si ji koupila.
Bohužel jsem sehnala jen prvních 30 dílů. Dodatečně i ten poslední (35). Pokud někdo máte volný 31 - 34 dejte vědět :)))

Johana
21.08.2022 1 z 5

Odliším se od zdejšího dobrého hodnocení knihy. Drazí, co na tom vidíte? Za mne velký špatný, je to povrchní knížka o ničem, sice řemeslně zručně napsaná, ale co nám tím chtěla autorka jaksi říci?
Nedoporučuji ani jako čtení na dobrou noc.

likaf
04.08.2022 5 z 5

Poslouchala jsem audioknihu. Nemohla jsem se od ní odtrhnout. Příběh Eleanory a její rodiny. Na pozadí skutečných historických událostí. Doporučuji.

bookcase
11.07.2022 5 z 5

Čteno asi potřetí, prostě moje srdcová série. Poprvé jsem Eleanor nemohla přijít na jméno vůbec, dnes s odstupem ji trochu chápu.

ujira
03.07.2022 4 z 5

Dobrý historický román, tedy první díl ságy. Dílo až naturalisticky chladné, zcela neromantické, nepostrádá čtivost a rozmanitost a přestože se soustředí na život jedné urozené paní, která je zasazena do drsného prostředí anglického Severu, kde vybuduje mocný rod, nechybí ani širší reálie historické, války o trůn, války Anglie proti Francii, život na venkově v 15. stol. i v Londýně, na farmě i u královského dvora. Zajímavá četba.

tittanie
22.08.2021

Do čtení této knihy jsem se pustila proto, že mě zaujalo, že je to série, která má přes třicet dílů a všechny jsou vysoce hodnoceny.
Mám ráda genealogii a pro přehlednost jsem si u čtení kreslila rodokmen Morlandů. Musím říct, že kniha se četla dobře, jenom mi přišlo, že tam bylo až moc politiky, která mě nebavila. A taky mě překvapilo, kolik postav autorka pohřbila. Asi si zkusím přečíst ještě další díl a pak uvidím jestli sérii budu číst celou nebo skončím.

Coco3
22.04.2021 4 z 5

Byla to zajímavá kniha, nečetla se úplně lehce, především zásluhou většího množství postav, historických událostí. Přesto mě zaujala, popis každodenního života, chování a postavení ženy, mužů v této době středověku bylo to inspirativní i přínosné. Nevím, jestli zvládnu přečíst celou ságu, ale další díl si asi za nějaký čas určitě dám. Klobouk dolů za vytvoření takové obsáhlé ságy.