Nepokojná duše

Nepokojná duše https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37192/dynastie-morlandu-nepokojna-duse-37192.jpg 4 54 6

Dynastie Morlandů série

< 27. díl >

V roce 1912 vyplouvá z Anglie do Ameriky oslnivý Titanic, na jehož palubě cestuje Teddy Morland s rodinou své neteře do jejich nového domova.

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Morland Dynasty 27: The Restless Sea , 2004


více info...

Přidat komentář

Shardlake
14.06.2023 5 z 5

Skvělý a napínavý díl. Příběh se odehrává od roku 1912, kdy je především popisována plavba Titanicu a končí 1. srpnem 1914, kdy Německo vyhlásilo mobilizaci a nejen Anglie tak vstoupila do I. světové války. V mezidobí se sufražetky stále snaží bojovat za svou věc, a to volební právo pro ženy, které se jim stále nedaří prosadit. Vřele doporučuji.

hankapimi
06.12.2020 5 z 5

Když vyplouval přepychový a nepotopitelný Titanic, měla jsem velké obavy o Teddyho i jeho rodinu. Líbí se mi tento dobrosrdečný a poctivý Morland, který se snažil dát dohromady opět to, co George se zlatokopkou Alfredou rozprodali, zdevastovali a nechali shořet. Protože film Titanic natočil James Cameron přímo famózně, prožívala jsem znovu skvěle vykreslenou katastrofu i záchranu přeživších. Ale pořád mi vrtala v hlavě poznámka o škrábanci na hodinách... Ale po návratu Teddyho domů se rozjel "hon na čarodejnice" a vůbec se nedivím, že to toho poctivce Teddyho úplně položilo...


Audrina
18.08.2019 5 z 5

Při zkáze Titanicu mi vysloveně běhal mráz po zádech, autorka skvěle dokázala popsat onu tragédii a především popsat situaci, která následovala poté. Boj za práva žen má v knize také velkou roli, člověku se ani nechce zdát, že něco podobného probíhalo před sto lety, a především, jak velký krok ženský otázka od té doby udělala.
S nadcházející válkou se bohužel čím dál víc obávám o osudy oblíbených hrdinů, je mi totiž více než jasné, že některé z nich konflikt rozhodně semele.

Janadvorackova
16.07.2018 4 z 5

Já už jsem z toho taky dočista nepokojná, to vám řeknu :). Na kterou duši se autorka odkazuje, tuším, ale je jich v příběhu tolik, že by si člověk mohl udělat pořadník.

Zhruba půlka knihy se věnuje zkáze Titanicu a rozvíjí i jednu konspirační teorii o pojišťovacím podvodu :). Teda nerozvíjí, jenom ji ale nezapírá. Situace je podaná způsobem, nad nímž se člověk pozastaví.
Při poslechu jsem si nemohla odpustit srovnávání se stejnojmenným filmem, jelikož i některé pasáže a rozhovory hrdinů knihy a pasažérů, si byly s filmovým scénářem až neskutečně podobné. Nakonec asi oba tvůrci vycházeli z podobného "zdroje svědectví." Jenom jsem se bála okamžiku, kdy hrdinové skončí ve vodě a jeden, promrzlý na kost, zmizí v hlubinách oceánu. Naštěstí tahle scéna tam nebyla :). Neříkám "naštěstí," protože bych si to přála a posléze plakala rozrušená nenaplněnou romantikou, jenom jsem se nemohla té představy zbavit, což dost otravovalo.
Ale byly to nervy, to vám řeknu. Až jsem si z toho rozhodila biorytmus, jelikož jsem to po dva dny nemohla vypnout dřív, než ve tři ráno. Stane se.

Další část knihy opět sleduje průběh boje za práva žen. Dámy už se mnohdy nechovají jako dámy, ale já jim fandím, protože když to nejde po dobrém, je potřeba sem tam něco zapálit, vytlouct okna a řádit jako pominuté. A odsedět si to, pokud možno hrdě.

Problémy členů rodiny tu jsou, ale ve světle toho ostatního, například politické situace v Evropě, která jaksi spěje k válce - První světové, se zdají nedůležité. Zkrátka životy lidí si jdou cestami, kterými je doba nese a je to. Na světlo vyplouvají charaktery některých hrdinů, autorka stále sympaticky pracuje s detaily a nešetří jimi, i když jsou hnusné. A to beru, proč to čančat :).
Kniha končí vyhlášením války, to budou zase nervy.

čef
28.02.2018 5 z 5

Vrcholem tohoto díla je zkáza Titanicu(a byl to vůbec Titanic?) a jeho strašlivými důsledky nejen pro rodinu Morlandů. Samozřejmě se dále nechutně na obou stranách bojuje o ženskou emancipaci a pokračuje příprava na světovou válku. Stále příběh s velmi vysokou historickou hodnotou a emoční hlubinou pro ty, kteří chtějí trochu lépe porozumět britské ale i všelidské duši.

Danafantom
18.12.2015 3 z 5

Chtěli byste vědět, kdo z Morlandů půjde s Titanicem ke dnu? Neřeknu... :-)