Kdy přijde můj konec...

Kdy přijde můj konec... https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35401/bmid_kdy-prijde-muj-konec-L6X-35401.jpg 5 45 7

Dynastie Morlandů série

< 30. díl >

Přátelství Jessie a Bertieho se prohlubuje, zejména, když se Jessie vydá do Londýna, aby se stala skutečnou zdravotní sestrou ve vojenské nemocnici. Violet, stále šíleně zamilovaná do autora svého vlastního - a velice skandálního - portrétu, porodí milenci nemanželské dítě. A mladá Polly by se ráda zamilovala, ale toho pravého romantického hrdinu stále ještě hledá. Morlandovské ženy se obávají o osudy svých mužů, kteří odešli na frontu a zprávy od nich docházejí jen sporadicky. Konec války je však na dohled...... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Morland Dynasty 30: The Measure of Days , 2007


více info...

Přidat komentář

Shardlake
06.08.2023 5 z 5

Válka pokračuje, nikdo neví, kdy skončí a proč vlastně začala. Ženy jsou nuceny nahradit pozice mužů a i Morlandové nejsou ušetřeni ztrát svých příbuzných. Autorka opět dokázala do děje vsunout i část historie, např. jak se na letadla montovaly kulomety, vývoj strojů na bojištích, pro které se vžilo označení tanky, či jak armáda rekvírovala lodě pro vojenské účely...

Audrina
30.05.2021 5 z 5

U Morlandů víte, že nesáhnete vedle. Autorka psát umí a především ji obdivuju za její obsáhlou znalost anglické historie, kterou do svých knih vkládá.
Příběh ukazuje na hrůznost a vlastně i zbytečnost války. Vždyť po dvou letech jejího trvání už ani nikdo neví, proč vlastně začala.


hankapimi
29.12.2020 5 z 5

Válka drtí vojáky i jejich rodiny, ženy ve smutku, děti s černými páskami a prosté šaty. Luxusní loď Britannic zrekvírovala armáda a byla přebudována na nemocniční loď s operačními sály ,na lůžková oddělení, kajuty lékařů, sester, ošetřovatelek, pomocného a lodního personálu. V průběhu války se začala modernizovat letadla a vymýšlet předchůdce tanků, protože války vždycky uspíší technický pokrok i nové vynálezy. Zdánlivě křehké ženy musely nahrazovat na frontu odvedené vojáky a všude se střílelo jak u Verdunu...

Patlalca
08.12.2019 2 z 5

Již trochu nudné věnovat 1. sv. válce tolik dílů.

Janadvorackova
08.10.2018 5 z 5

Další parádní díl.
Jessie by chtěla svého bratrance na víc, než na to, aby jí dělal bratrance :). A on také furt tak jako lituje, že si vzal trochu divnou a tichou slečnu. Ta odjela k nějakým příbuzným do Irska, odkud přicházejí občas špatné zprávy. Hádám, že zárodky IRA už se formují, a že v knize ta zmínka nebyla jen tak pro nic za nic.

Tentokrát toho anotace práskla poměrně málo, protože příběhem se táhne pár drobných, stejně zajímavých linek různých lidí kolem hlavních hrdinů a nedá se, než některým držet palce. A nad osudy některých si povzdechnout :).
Pozastavíte se nad portréty mužů ze zákopů, nebo nad snahou armády najít a označit hroby padlých.

Violetin manžel je typickým příkladem zmetka z vyšší společnosti, jehož vliv mu ale sem tam umožní páchat různé zákeřné věci.

Venetia, mamča Violet, si musí zvykat na to, že stárne (v tomto dílu už je jí přes šedesát).
A na Morlandu strýc Teddy shromažďáje příbuzenstvo, protože dům je to velký a čím víc lidí tam s ním žije, tím je to lepší.
Chudáci sloužící, říkám si. Ale takového strejdu bych brala.

Knihu jsem opět poslouchala. Celou ságu, krom zatím posledního dílu, čte Heda Čechová.

čef
01.04.2018 5 z 5

Válečná léta 1. světové pokračují a "Bůh má na stole asi příliš mnoho žádostí" a tak i Morlandové mají hodně starostí a proseb za své blízké, které nejsou vždy vyslyšeny. Zajímavé sledovat, jak rozdílný byl přístup k válce v českých zemích(Hašek, dezerce, legionáři) a v anglosaském regionu(mraky nadšených a hrdých dobrovolníků z celého světa ochotných radostně položit životy za své domovy). Velmi pěkný popis života v Anglii v těchto letech stejně jako v předcházejících dílech.

modranka
02.10.2012 5 z 5

nádherná sága, odporúčam všetkým kto miluje históriu.