Důvěrná zpráva o Karlu Hynku Máchovi

Důvěrná zpráva o Karlu Hynku Máchovi https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/364849/mid_duverna-zprava-o-karlu-hynku-machov-bJR-364849.jpg 5 32 5

Odborná publikace známého autora přibližuje dosud neznámé prameny k Máchovu Máji. Shrnuje dosud známé výsledky bádání až po nové poznatky, které vysvětlují historickou inspiraci, kterou K.H.M. použil při psaní díla.

Přidat komentář

Hyaenodon
28.07.2022 3 z 5

Bohužel je kniha podle všeho poznamenána datem svého vzniku (1977), takže je Mácha prezentován víceméně pozitivně a samozřejmě zcela schází to, co by asi dnešní čtenáře zajímalo nejvíce - zašifrované pasáže deníků...

Vidlička
28.04.2022 3 z 5

Za klad považuju spoustu informací, které jsem dosud o KHM neznala, ač to byla moje maturitní otázka, ale víme, že na patnáct minut okecávání toho nemusíte vědět až tolik. Bez čeho bych se obešla, byla právě ta část, o které knížka je, a to ukázat jednu z možností, jak to bylo v posledních dnech jeho života. Všechno to bylo tak moc spekulativní, až to bolelo. No, a za mínus považuju nezveřejnění prasárniček s Lori, když jsou prý z Máchova deníku známé. Proč si mají informací užívat jen zasvěcení badatelé? Všichni víme, že Nácíček byl pěkný poděs, takže by to jeho obraz nijak nezkazilo, a po těch letech... Takže celkově jen takový průměr, i když hezky napsaný.


jana14
03.06.2020 5 z 5

Další kniha od Ivanova, která mě dostala. Sice trochu boří iluze, které jsem jako studenta a romantická dívky kdysi měla, ale stojí to za to. Velmi zajímavé. Doporučuji.

Rade
04.12.2017 5 z 5

Zopakováno po letech.
Pro mě nejpůsobivější Ivanov, i při opakovaném čtení mě docela chytlo za srdce to smutné umírání v osamění v Litoměřicích.
19. století je přeci jen nedaleko, ale jak bylo tenkrát snadné, i pro mladého člověka náhle umřít, a jak nedostupná byla kvalitní lékařská péče. Smutné, že při zhoršení zdravotního stavu již jen lékař volal kněze… A vzdálenost Praha – Litoměřice? Na dnešní poměry neuvěřitelná, jako by člověk žil na jiné planetě.
Čtení o básníkově životě tak trochu pomůže pochopit exaltovanost i opravdovost Máje, Mácha jen nebásnil, on to skutečně prožíval…

Terry11
05.03.2014 4 z 5

Můj druhý Ivanov. Pravda je taková, že je někdy lépe nevědět, jaký byl osobně váš oblíbený spisovatel. A tím nemyslím Ivanova, ale Máchu. Na druhou stranu jsem se dověděla přehršel zajímavostí. Autor například nechal udělat kondiciogram (Jáchyme, hoď ho do stroje) posledního roku života básníka, kde se shodují tři kritické dny života Máchy s vyznačenými dny na kondiciogramu. Zajímavé také bylo pátrání po podobě Máchy a jak pragmaticky se tento romantik uměl choval, když se snažil prosadit svůj Máj.