Dotek prolétajícího motýla

Dotek prolétajícího motýla https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51068/bmid_dotek-proletajiciho-motyla-659088bf786f9.png 4 4 1

Merinské hainteny z Madagaskaru. Hainteny, „moudrost slov“, jsou považovány za nejvytříbenější útvar tradiční malgašské poezie. Jejich květnatý a bohatý jazyk, plný skrytých dvojsmyslů a narážek, je řadí k nejvýznamnějším žánrům světové poezie po bok japonských haiku a malajských pantunů.

Přidat komentář

Lenka4
01.11.2017 3 z 5

Snahu Pavla Hoška představit čtenářům neznámou malgašskou poezii lze jen uvítat. Velmi cenný je historický úvod. Žel, překlad přináší jen povědomí o obsahu veršů, navíc k porozumění jinotajů jsou třeba vysvětlující poznámky. O zvukomalebnosti a slovních hříčkách originálu svědčí pár básní v původním znění. Tato významná součást poezie je pochopitelně ztracena v překladu. Ale nevadí, výlet na Madagaskar je v každém případě zajímavý a nevšední. "Řekni mrakům, ať počkají na vítr, jenž se blíží. Řekni jezeru, ať zapomene na ptáky, kteří se k němu na noc již nevrátí. Není dobré zapomenout náhle. Dobré je zapomínat postupně."