Dobývat nebe

Dobývat nebe https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410587/mid_dobyvat-nebe-PY2-410587.png 5 23 8

Román oživuje příběh svaté Kateřiny Sienské (1347–1380), jedné z nejpozoruhodnějších žen církevních dějin.

Literatura světová Romány Náboženství
Vydáno: , Karmelitánské nakladatelství
Originální název:

Lay Siege the Heaven - A Novel about St. Catherine of Siena , 1991


více info...

Přidat komentář

martunka
19.07.2023 4 z 5

Tenhle životopis se četl snad sám...

Starmoon
30.12.2021 5 z 5

Už tesne predtým, ako som čítala knihu Tiší buřiči boží: O velkých světcích křesťanství, sa mi (sama nechápem prečo), vnucovala myšlienka viac spoznať Katarínu Sienskú, o ktorej som dovtedy vedela asi toľko, že existuje. A čuduj sa svete, v danej knižke nájdem aj kapitolu o nej! A aká to bola kapitola... Katarína sa mi vďaka nej stala sympatickou, jej život sa mi zdal zaujímavým, chvíľami som sa pri čítaní usmievala, chvíľami temer smiala, a chvíľami sústredene mračila. No a po dočítaní mi bolo jasné, že si chcem prečítať aj Dievča zo Sieny.

Wohlová Katarína je podobne (aj keď trochu inak) pútavá ako Feldmannova. Možno menej radikálna, menej kontroverzná. Najmä spočiatku viac tichá, utiahnutá, nachádzajúca Boha skôr v sebe ako v iných a vo svete. Wohl ju však postupne necháva (čitateľsky príťažlivo a psychologicky verne) zrieť až dozrieť, a hlavne vyjsť „z komôrky“ a zo seba do sveta, ktorý presne takúto Katarínu potreboval. Veľmi sa mi páčil jej štýl uvažovania a komunikovania, jej schopnosť strhnúť davy i šľachtu, pápeža aj zločincov, rehoľníkov i smilníkov. Jej kúzlo, ktorému neodolalo pol Talianska a ani ja. Celý čas som si ticho priala, aby takáto „hlasná“ svätá bola aj dnes.

Kniha sa mi čítala dobre a ľahko, hoci som ju čítala pomerne dlho (s túžbou pobudnúť pri Kataríne čo najdlhšie) a až raz príde správny čas, možno sa pustím aj do Dialógov s túžbou zistiť, nakoľko bude Katarína Sienská podobná Kataríne Sienskej Louisa de Wohla – a nakoľko mi bude sympatická nie len sprostredkovane, ale aj „osobne“.


vlkcz
17.12.2020 4 z 5

Na Kateřině Benincasové je obdivuhodná její naprostá oddanost Bohu. Nám už to většinou přijde divné, možná až směšné, ale to je tím, že většina lidí je dnes vlažná. Nejen ve víře. Pro co jsme skutečně ochotni obětovat vlastní pohodlí? Pro jakou myšlenku?
Nevím, zda to bylo autorovým záměrem nebo je to pouze moje interpretace. Jako dítě své doby (ale možná, že to tak mají všichni křesťané), neoddělovala Boha a církev. Přitom na jejím příběhu, alespoň jak ho podává de Wohl, je jasně vidět, že tam, kde jde o individuální vztah s Bohem, dokáže zázraky. Ale v okamžiku, kdy se dostává do vztahu mezi Bohem a institucí, tak její nadšení nezřídka zažehává plamen konfliktů a krveprolití. Nelze nevzpomenout podobného "blouznivce" Mistra Jana.
Formálně mi trochu vadilo, že nejde o časově kontinuální příběh, ale je zaměřen spíš na několik epizod.
Každopádně ale kniha vybízí k zamyšlení. V krajním případě k sebereflexi.

mirektrubak
04.11.2018 4 z 5

Profesně dobře napsaný román, s umně vystavěnými zápletkami a vypointovanými dialogy. Dobře odvedená práce – pokud to můžu, jako host v žánru historický román, posoudit. Jen se mi v tom svatá Kateřina někdy ztrácela. Jako bychom se víc věnovali politickým událostem v jejím okolí než jejímu prožívání. Víc o vnějším světě než o jejím vnitřním. Hodně to vylepšil konec knihy, ten byl tak působivý, až mi běhal mráz po zádech.

A Kateřina samotná? Tváří v tvář tak výjimečné ženě se mi slova hledají těžko, proto to rád přenechám Janu Čepovi: „Ta strohost, ba krutost k sobě! To pohrdání věcmi pozemskými! Jediné úsilí: zabít vlastní vůli, všecku osobní libost, i ve formě nejjemnější! - Kdo může jít cestou tak strmou, není-li zvlášť zavolán a udržován milostmi zcela mimořádnými! Jaká propast mezi touhletou ‚nesrozumitelnou svatou‘ - a mým slabým a šerým životem!“

Vojslava
02.02.2017 5 z 5

Ačkoliv jsem navštívila Sienu i Řím, nikdy jsem se o Kateřinin život blíže nezajímala. Čtivá knížka mne naladila, a tak se možná dostanu i k Dialogu, abych tuhle svatou blíže poznala.

Varvara
19.08.2015 4 z 5

Kniha je to velmi čtivá, i když závěr už jsem dočítala déle. Spíš jsem byla trochu zklamaná Kateřinou, ale to do hodnocení knihy nepatří...

PAVEL z BRNA
16.06.2014

Nadherné duchovní dobrodružstvi světice a mystičky jsem přečetl jedním dechem za tři dny, což se mi už dlouho nestalo.

sluppka
06.03.2013 5 z 5

Osobně nemám moc ráda zbeletrizované životopisy, zvláště proto, že mám pocit, že se postavám vkládájí do úst dialogy co skoro určitě neřekly. Ale i přes to je to knížka nesmírně čtivá a dokonce sem musela číst do čtyř do rána a ani mi nevadily pasáže, které se věnovaly italské politice.