Klan Velkého medvěda 1

Klan Velkého medvěda 1 https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/147551/klan-velkeho-medveda-1-147551.jpg 5 214 40

Děti země série

1. díl >

Malá kromaňonská holčička Ajla je po velkém zemětřesení jediná, která přežila. Vyhladovělou a zraněnou ji objeví a zachrání putující neandrtálská tlupa. S mateřskou láskou vychovává dívu léčitelka, která ji současně zavěcuje do svého umění vyvěrajícího z hluboké rodové paměti. Ajla se snaží splynout s životem tlupy, ale cizinkou zůstává stále. A to nejen proto, že vypadá jinak než její noví příbuzní z klanu Velkého medvěda - od ostatních žen kmene se odlišuje především svým chováním, čímž budí stále větší nelibost u mužů. Za dramatických okolností je Ajla prokleta a vyhnána z klanu.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Clan of the Cave Bear


více info...

Přidat komentář

knihomolka74
07.01.2024 5 z 5

Pěkný, zajímavý, místy i poučný příběh dívky Ajly, z doby pravěku.
Jsem zvědavá na další díl.

Racek213
21.10.2023

Tak první díl mám za sebou, docela jsem ho zhltal... samozřejmě, od napsání uplynulo již mnoho let a věda o neandetrtálcích hodně pokročila (na wiki jistě najdete spoustu materiálů a strojové překlady jsou dnes velmi dobré) ale většina zůstala. Mám hodně rád pravěkou přírodu a tohle je to pravé. V popisech toho zašlého světa jsem jen obdivně vzdychal... žádní tradiční dinosauři, ale lidé už jako my .. i ti neandertálci asi mluvili řečí a ne posunky... ale to přejdem.
No, mám před sebou ještě 9 dílů, knížky jsem koupil z bazaru dost ohmatané ale to neřeším... těším se..
A na závěr ... nechtěl bych prožít dobu ledovou... lidé jich zažili 6 za sebou a vše nasvědčuje nástupu sedmé ... bože bože, co je to za nesmysl to globální oteplení? Vždy´t v dobách meziledových byly u nás i subtropy...tak to prostě je a člověk na to má i dnes pranepatrný vliv...


krnoha
20.03.2023

Já jsem náturou taky pračlověk, tak se mi to musí líbit. Nádherná líčení pravěkých technologií, paní Auel má jistě nastudováno hodně s experimentální archeologie. Ne že by autorka byla bůhvíjaká spisovatelka, ona to nahrazuje mohutným intelektem. Víc než román mi to připadá jako divadelní scénář. Dlouho si připravujeme nějakou efektní scénu, trpělivě jedna rekvizita za druhou, držíme diváka hezky v napětí, až konečně prak nápadně nenápadně uložený v košíčku vystřelí, hlasitá scénická hudba a máme jedno dějství za sebou. Anglicky Ayla nebo Auel není tak daleko od sebe, třeba si geniální paní Auel někdy připadá mezi námi podobně jako Ajla mezi neandertálci? Ajla přece má vždycky něco navíc, nikdy namíň. Když to potom v dalších dílech pokračovalo stejně i ve společnosti lidí jejího druhu, tak to už na mě bylo moc a tiše jsem vycouval.

Sabča817
21.01.2023 5 z 5

Román zasazený do Pravěku. Hezký a zajímavý příběh. Jediná vada na kráse byla ta, že jsem ztrácela přehled, kdo ke komu patří a kdo je čí otec, syn, matka.... :-D

Sixao
17.09.2021 4 z 5

Už ani nevím, jak jsem se ke knížce dostala. Stejně výborný román jako Lovci mamutů, které jsem četla někdy na základce. Esence dobrodružství.

hanzmb
13.08.2021 5 z 5

Tak skoro po 60 letech jsem se zase dostal ke čtení knih z pravěku. Trochu jiný styl, než známe ze štorchovek, ale stejně pěkný a čitelný. Samozřejmě knihy z této doby musí být vždy na hranici fantasy. Autorka se toho ale zhostila se ctí. Především její nápad, jak doplnit minimální slovní zásobu gestikulací, je zajímavý.

Zdenik
16.01.2021 5 z 5

Přečteno jedním dechem, úžasná kniha. Napínavá, dobrodružná, poučná - zajímavý byl pro mě svět duchů, rituály a pověry.

zandu
18.06.2020 5 z 5

Budu zde, u tohoto prvního dílu, hodnotit celou sérii. Miluju ji. Komplet. Četla jsem ji během 20 let asi 5x, 6x a nyní se mi i podařilo celou sérii sehnat. A navíc za rozumný peníz... Konečně ji mám doma!!!! Jsem šťastná jako blecha. Ještě by mohl vyjít ten úplně poslední díl Země malovaných jeskyní a to by bylo úplně parádní.

Stoklaska
03.04.2020 5 z 5

Ke knize jsem se dostala náhodou, nemyslela jsem si, že budu ještě někdy číst o pravěku. Ale hned první díl mě nadchnul a přečtu si s chutí další osudy dívky Ajly. Velice se mi líbily popisy prostředí a chování tehdejších lidí.

LéňaM
03.10.2019 4 z 5

Pěkné oddechove čtení

Sandalkar
23.08.2019 4 z 5

Nikdy bych neřekla, že se někdo vyrovná Štorchovkám (Minehava :-)) a ono jo. Moc příjemné, dobrodružné čtení. Ajla je velmi milou hlavní postavou, které čtenář jednoduše začne fandit.

Atuin
05.02.2019 5 z 5

Velice krásné a kvalitně napsané čtení. Dost dlouho mi trvalo než jsem se k sérii rozhoupala, ale musím říct že to splnilo moje očekávání. Přitáhlo mě to hned na začátku, dostalo mě to do lesů, k řece, na step...a musím uznat že podkreslení je převedeno do knihy báječně. Stavím mezi oblíbené.5/5

Aliii
03.10.2018 3 z 5

Takové oddechové čtení z dob dávno minulých. Oceňuji autorčinu snahu popsat tehdejší život a vztahy v tlupách. Na druhou stranu mi vadilo neustálé opakování a připomínání již zmíněných skutečností a příliš jednoduchý jazyk, jakým je kniha napsána - asi jsem se k ní měla dostat, když jsem byla mladší.

Belisima
27.03.2018 5 z 5

Moje nejmilejší celá série, přečteno několikrát a ještě několikrát přečtu. Miluji přírodu a divoká zvířata a autorka vše tak krásně popsala. Ajla je úžasná postava kterou si hned zamilujete.

sirojezkin
13.11.2017 5 z 5

Moc hezké !

ditul
04.10.2017 5 z 5

Úžasná knížka, nečekala jsem, že mě příběh tak chytne.. Četla jsem jedním dechem. Už se těším, až si přečtu 2. díl ;)

vachtova.libena
06.09.2017 5 z 5

Celý cyklus Děti Země je skvěle napsán, tuším, že když autorka dílo psala, některé detaily z pravěkého života nebyly úplně tak známé, zřejmě autorka měla jisté hlubší vhledy, proto také brilantní a zažité popisy změněných stavů vědomí a vůbec povědomí o úrovni otevření vědomí lidí z pravěku; velmi se mi celý cyklus líbí.

Boby17
16.08.2017 4 z 5

Tak jsem si přečetl první díl "moderního Štorcha" a docela se mi líbil. Je to takové pohodové a jednoduché čtení. Vadilo mi ale, že v příběhu z pravěku autorka používá metrické míry a váhy (u nás se začaly používat roku 1876). Hodnocení mezi 3 a 4 zaokrouhluji matematicky nahoru na čtyři hvězdy.

Mabie
10.08.2017 4 z 5

Knihu mi půjčila moje osmdesátiletá maminka a neměla jsem veliká očekávání. Nakonec se to ukázalo jako nečekaně příjemné čtení a určitě si přečtu celou sérii. Téma je nezvyklé a třebaže jsou tam i slabá místa, celek je čtivý.
A toho Štorcha a jeho Minehavu jsem tam také cítila :-)

kej7my
26.07.2017 5 z 5

Jsem vděčná, že jsem se k této knize dostala, stejně tak jako k celému pokračování. Nikdy jsem nečetla nic lepšího.