Dějiny Rwandy a Burundi

Dějiny Rwandy a Burundi https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134793/bmid_dejiny-rwandy-a-burundi-Uzc-134793.jpg 4 14 2

Rwanda a Burundi jsou dvě malé země v srdci Afriky, jejichž dějiny byly poznamenány neblahým vlivem evropského kolonialismu i genocidami v postkoloniálním období. Zároveň se však jedná o země s nesmírně bohatou historií a kulturou, orální tradicí i velmi rozmanitou krajinou. Hutuové a Tutsiové hovoří společným jazykem, vyznávali společné hodnoty a žili ve stejném sociokulturním prostředí, přesto však do dějin Rwandy i Burundi zasáhla vzájemná nesnášenlivost a násilí. Dnes naopak patří zejména Rwanda k dynamicky se rozvíjejícím zemím s obrovským potenciálem do budoucna. To vše je součástí knihy Dějiny Rwandy a Burundi, která je první ucelenou monografií svého druhu v českém jazyce. Obě země spolu sdílejí řadu společných kulturních a historických prvků, proto jsou součástí jedné monografie.... celý text

Přidat komentář

Jrsnbl
16.02.2023 5 z 5

Vzhledem k tomu, že se se začátkem března 2023 chystám na měsíc do Rwandy, potřeboval jsem si udělat jasno v historickém vývoji země, tomu co předcházelo genocidě a jak se situace vyvíjela poté.

Musím říci, že díky autorovi mohu sebevědomě říci, že složitou historii Rwandy nyní již jakžtakž chápu. Už se nemohu dočkat, až její přítomnost na vlastní kůži pocítím a pokusím se pochopit i ji.

ondra2
29.07.2016 4 z 5

Poté, co se vyprávění vynoří z mlhy předkoloniální doby, začíná být kniha zajímavá. Značnou část knihy zabírá popis událostí vedoucích až k masakrům v devadesátých letech, které byly v historii obou zemí ojedinělé pouze svým rozsahem, jinak vzájemné vraždění popisuje již od dob mnohem dřívějších. To samo pak má svůj původ mimo jiné i v upřednostňování jinak menšinového etnika koloniální Belgií.