Turecká hra

Turecká hra https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248990/bmid_turecka-hra-XI1-248990.jpg 4 17 5

De Vere Smith série

< 2. díl >

Na jaře roku 1922 se turecký vojevůdce Mustafa Kemal Paša rozhodne definitivně vyhnat ze země řeckou okupační armádu. Jeho plán ale zahrnuje i masakr řecké menšiny, jenž by nevyhnutelně vedl k děsivým následkům. Velká Británie má v neklidné poválečné době dost jiných starostí, než aby na výbušném Blízkém východě otevřeně zasáhla, proto se jako už mnohokrát předtím uchýlí ke zorganizování tajné operace. A je nasnadě, že tím, kdo by ji měl úspěšně provést, nemůže být nikdo jiný než poručík de Vere Smith se svou starou sehranou posádkou.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Baronet
Originální název:

In Turkish Waters , 1994


více info...

Přidat komentář

daudurhundur
01.11.2020 4 z 5

Jako fanoušek obyčejného Smithe jsem si musel jednu hvězdu přidat. Jinak je to v rámci Whitingových / Kesslerových knih spíš průměr... no možná i lehounce pod jeho průměrem.

petrpospa
10.06.2019 2 z 5

200 knih!!! To je nejzásadnější informace, která mi utkvěla v paměti po přečtení této knihy. Netýká se obsahu díla, ale je to jen číslo z přebalu knihy odkazující na autorovu literární plodnost. Jak bývá zvykem, kvantita se většinou s kvalitou nekamarádí a přesně tento pocit ve mně zůstal po přečtení poslední stránky. Příběh na pozadí turecko-řecké války je šitý horkou jehlou a se zbytečnými popisy se autor nezdržuje. Až příliš rychle propluje celou poválečnou Evropou a to je dle mého škoda. Nepamatuji se, že bych kdy četl nějaký příběh z tohoto období a tady bych při větší autorově pečlivosti uvítal i pár stránek navíc. A určitě zvolnil tempo... Avšak i přes svůj poměrně kritický postoj musím říct, že Kessler ode mě dostane ještě minimálně jednu šanci...


čef
19.04.2019 5 z 5

Další z mnoha válečných dobrodružných románů z cyklu de Vere Smith. Znovu slyšíme jak do nástavby Swordfishe buší střely jako golfové míče a jak tato loď zvedá příď, aby unikla jisté smrti. Tentokráte musí zničit turecké křižníky a to přímo u Istanbulu a to po nich jdou výzvědné služby a armády Německa, Turecka i Ruska. Dostat se do Marmarského moře až z britských ostrovů přes francouzské kanály a Alexandrii není žádná procházka. A co teprve zpátky! Jakpa to asi dopadne, to určitě ani netušíte!!!

nero 13
18.04.2019 4 z 5

Z druhého dílu De Vere Smith mám rozporuplné pocity, pozitivum je čtivost knihy a humorný tón ve kterém je to psané.
To že autor byl příznivcem genderového hnutí, protože zatímco v prvním díle Baltská spojka se vyskytovaly Rudé Amazonky což byla celá letka sovětských lesbických pilotek, a zde v druhém díle se zase vyskytla celá tlupa homosexuálních mnichů z mnišské republiky na poloostrově Athos je mi lhostejná, i když mi to přišlo trochu přehnané.
Ale to že se autor při psaní nepodíva do mapy je pro mně teda negativum, protože jak se mohla Britská loď do prčic ocitnout při cestě z Marseille do egyptské Alexandrije u poloostrova Chalkidiki který se nachází úplně na severu Egejského moře tak to mi opravdu hlava nebere.

pagac17
09.08.2016

Velmi zajímavá publikace, která nám ozřejmuje poměry ve světě po 1.světové válce. V tomto případě se jedná o sporu Turecka s Řeckem, které okupuje část jeho území. Tomu se snaží zabránit Velká Británie. Vysílá tajně do Dardanel a Marmarského moře svoji válečnou loď, která se má pokusit zabránit hrozivému masakru se strany Turecka, vedeného vojevůdcem Mustafem Kemalou Pašem. Její cesta je prozrazena a tak nastávají zajímavé příhody tohoto plavidla a jeho námořníků. Podání autora je výstižné a i humorné. Závěrečný epilog shrnuje tuto skutečnou dějinnou situaci. Je to také poučné popsání situace na Blízkém Východě.