Dcéry strážcu majáka

Dcéry strážcu majáka https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421422/bmid_dcery-strazcu-majaka-WCK-421422.jpg 4 206 66

Elizabeth prišla o zrak. Už si nemôže prečítať milované knihy ani sa nemôže pokochať obrazmi, ktoré hýbu jej vnútrom, no myseľ má stále ostrú a prázdnotu po slepote zapĺňa hudba. Keď sa na stroskotanej lodi nájdu denníky jej otca, poprosí o pomoc mladú delikventku Morgan, ktorá vykonáva verejnoprospešné práce v domove dôchodcov, v ktorom Elizabeth žije. Medzi dvomi ženami sa rozvinie nečakaný vzťah, keď sa spoločne snažia rozlúštiť knihy. Príbeh, ktorý zapísal strážca majáka na ostrove Porphyry pred viac ako sedemdesiatimi rokmi, ich pohltí. Časom zisťujú, že obe sú s izolovaným ostrovom prepojené a že ich životy ovplyvnila Elizabethina záhadná sestra Emily aj prekrásna, ale drsná príroda Horného jazera. Elizabeth však vyblednuté stránky otcovho denníka odhalia viac tajomstiev, ako čakala, a od základov otrasú jej vnímaním samej seba.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: ekniha , Fortuna Libri (SK)
Originální název:

The Lightkeeper's Daughters , 2017


více info...

Přidat komentář

Květi62
08.01.2024 5 z 5

"Tak milou samotu má mít
jezero vprostřed černých skal,
kolem nějž vysoký bor stál."
Právě tak začíná kniha DCERY strážce majáku. Kniha, která vás překvapí, kniha od které se neodtrhnete. Příběh Elizabeth a jejího záhadného dvojčete Emily, zasazený do krásného, i když drsného okolí majáku na ostrově Porphyry Island.
Kniha, kterou jsem si koupila již loni na databázi knih na základě hodnocení oblíbených. Kniha, kterou mohu jen doporučit.

Hani77
01.01.2024 5 z 5

Příběh mě zcela pohltil, nedokázala jsem přestat číst, dokud jsem nebyla na poslední straně. Ten konec mi přišel překombinovaný. Příběh je smutný i kouzelný zároveň. Sladká romantika pro sváteční den. Moc ráda jsem strávila Nový rok na kanadském majáku.


Arev122
29.11.2023 5 z 5

Pěkné, citlivé čtení o dcerách strážce majáku na začátku 20.století na ostrově , kde je nádherná a drsná příroda, ale také osamělost a samota rodiny.

Veve11111
30.06.2023 4 z 5

Taká oddychovka s dramatickým nádychom. Prečítala som ju za 2 dni. Pointu som vytušila už niekde v strede knihy. Záver bol veľmi dopletený a prekombinovaný. V konečnom dôsledku kniha neurazí, ale ani nejak zvlášť nenadchne.

raty
16.05.2023 5 z 5

Žasnu, jaký poklad se skrýval ve výprodeji knih.
Chtěla jsem před spaním nakouknout a najednou jsem byla na 150. straně.

Elizabeth - stará žena žijící v domově pro seniory. Morgan - problémový sirotek bydlící v pěstounské rodině.
Nemohou být odlišnější a přesto si k sobě najdou cestu.
Důležitou roli hrají deníky Elizabethina otce, který byl strážcem majáku u jednoho z Velkých jezer v Kanadě. Popisy práce na obsluze majáku, drsné a zároveň nádherné přírody, nekonečné osamělosti a lidských charakterů, jsou opravdu vydařené.
Postupné odkrývání minulosti nedává moc možností knihu odložit.
Čtení jsem si moc užila.

Nessie72
05.02.2023 5 z 5

Skvělé! Přečteno za den. Od knížky jsem nedokázala odejít. Věřím, ze je to jedna z těch, ke kterým se v budoucnu vrátím.

Johhanka79
25.11.2022 4 z 5

Asi jsem čekala víc. trošku zklamání, ale jen malinko. Oddechovka, celkem předvídatelná. Zvláštně psaná. Zvláštně naivní a nepředstavitelná. Pro dnešní svět nereálná. Nostalgicky naivní a krutá.

Niu
29.10.2022 5 z 5

Jsem mile překvapena. Krásná knížka. Morgan sice trochu držkatá, Lil bez mateřských pudů ... Perfektně vystavené charaktery postav. Příběh sám velmi zajímavý. Jen na tom konci jsem se trochu zamotala do toho, kdo je kdo a o ždibec mi ušla ta propojenost. Myslím, že to mohlo být v závěru ještě o trochu líp dovysvětleno. Jinak povedené dílo, které stojí za přečtení.

maličkán
01.09.2022 2 z 5

Asi jsem výjimka, ale mně se kniha dobře nečetla. Zvlášť kapitoly z pohledu Morgan. 2 hvězdičky dávám až za konec, posledních 40 stránek jsem musela hltat, tam to teprve začalo být zajímavé. Závěr mne překvapil. Každopádně se ke knize nevrátím a pošlu ji dál.

Sotek43
21.07.2022 5 z 5

Wooow, krásná knížka, kterou jsem přečetla jedním dechem. Skvela zápletka a ktasne psaná knížka, která se četla sama.

mekkejla
26.04.2022 4 z 5

Úžasná atmosféra, krásný, tajemný příběh jedné nevšední rodiny. Linka o Morgan za mě byla zbytečná, příběh by pro mě fungoval i bez ní. Navíc jsem jí nějak tu vulgaritu a naštvání na celý svět prostě nějak nevěřila... Oceňuji popisy přírody a celkově života odříznutého od civilizace. Chvílemi jsem tam byla s nimi, jak dobře to bylo napsané.

Ita
07.04.2022 5 z 5

Wow! Nádhera...

anibeni
06.04.2022 5 z 5

Nádherný příběh o minulosti, o majáku, o rodině..

Selket
25.10.2021 4 z 5

Příjemně ubíhající rodinné drama. Zaujaly mě podmanivé popisy prostředí, které jsou neuvěřitelně přesné a umělecké zároveň. Vytvářejí moc hezkou tajmnou atmosféru. Chemie mezi hlavními vypravěčkami funguje, i když tu převažuje spíš pohled do minulosti. Ten tady co stránku odhaluje nové detaily celého rozuzlení a já jsem se ani na okamžik nezačala nudit.
Jediné, co mi téměř zanedbatelně vadilo, byla místy až přehnaná plačtivost v ději, v tomhle mi asi víc vyhovoval německý stoismus v knize O spánku a mizení, která je Dcerám majáku v náladě docela podobná.

Jana-Marie
27.07.2021 5 z 5

Příjemný příběh, který se moc dobře četl, určitě stojí za přečtení. Na léto značka ideál.

Zlatinka.Emilly
27.05.2021 4 z 5

Kdo by řekl, že se závěr knihy takhle vyvrbí? Všechno nasvědčovalo tomu, že je to tak, jak jsem si myslela, ale ono se to otočilo ještě o 180°. Byly momenty, kdy mě pasáže nebavily, kdy se táhly, ale vzápětí nastoupil zvrat a o napětí nebylo nouze. Obálka knihy se mi moc líbí a proto oceňuji čtyřmi hvězdičkami.

85098211
18.05.2021 3 z 5

Bohužel se nějak nedokážu ztotožnit s nadšením z tého knihy mými oblíbenými - i když mne to opravdu moc mrzí, protože jsem si ji vybrala právě na základě jejich hodnocení zde... Poslouchala jsem audio z KTN a načtení je (aspoň na můj vkus) naprosto katastrofální. Sice se jedná o novou nahrávku z roku 2020, ale to nic nemění na faktu, že paní Bohdana Majerová prostě načítat neumí. Teď už však k samotnému příběhu ;-). První část mne nezaujala v podstatě vůbec, Morgan jsem nesnášela už od okamžiku, kdy se objevila na scéně - a ani po čase se moje antipatie k ní nezměnily. Proto mne docela mrzelo, že existovalo spojení mezi ní a slepou stařenkou Elizabeth. Části vyprávěné z pohledu Morgan se mi prostě nelíbily a nebavily mě. Zato příběh Elizabeth a jejího dvojčete Emily byl fascinující a také otcovy deníky doslova strhující. S každou přečtenou stránkou se dostává na povrch stále více dosud neznámých a zatajených skutečností, až se čtenář postupně (a především na závěr) dozví celou překvapivou pravdu ohledně Elizabeth a její rodiny... Přestože má kniha nesporná pozitiva, já ji hodnotím jen jako lehký nadprůměr a víc než tři hvězdičky dát ani při nejlepší vůli nemohu. Lepším hodnocením bych totiž ublížila všem těm knihám, které mne nadchly daleko víc...

broskev28
25.11.2020 4 z 5

Ztotožňuju se s komentáři, které tahle kniha doslova nadchla.
Příběh je opravdu zajímavý a tajemný a i když jsem se zpočátku v postavách moc neorientovala, rychle jsem si zvykla hledat v záhlaví kapitoly vypravěče a tušit souvislosti. V knize se se prolínají různé časové linie a je doslova nabitá informacemi, ať už jde o zeměpisné a historické souvislosti a odkazy, o popis ekosystému ostrova v Hořejším jezeře a přírodních zákonitostí obecně (říká vám něco slovo úrazník?), nebo o každodenní a celoroční provoz a obsluhu majáku v první polovině 20.století.
Překlad do češtiny možná není dokonalý a bezchybný, ale přesto mě jazyk příběhu zaujal - byl to nezvyklý, ale pro mě velice lákavý průvodce tímto neuvěřitelným a zvláštním světem. Nepřekvapil mě dotaz ohledně psacího písma, protože to se v naší digitální době opravdu stává jakýmsi reliktem (a v anglosaských zemích je tento trend zřejmě mnohem pokročilejší). Vyjadřování Morgan mi připadalo adekvátní tomu, čím si prošla a v jaké komunitě se nejčastěji vyskytovala. A nemyslím si, že byla protivný fracek, i když se tak chovala.
Z doslovu je zřejmé, kolik informací ohledně provozu majáků a především způsobu života jejich obsluhy si autorka nastudovala; to vše v knize skvěle zúročila. Ale neméně skvělé jsou i její popisy a charaktery postav, především rodiny strážce majáku (ale třeba i Laurie), a prostředí Porphyry, ostrova sopečných pláží. A samozřejmě všudypřítomné vodní hladiny Hořejšího jezera. Pro mě opravdu úžasná četba, takže vřele doporučuju.
Tu jedinou hvězdu, která chybí k dokonalosti, nedávám jen a pouze kvůli vysoké nepravděpodobnosti setkání v domově seniorů Boreal.

"Emily. Má druhá polovina. Má sestra. Naše životy a srdce a samotné bytí byly tak propletené, že jedna nemohla existovat bez druhé. Byla duch začarovaný jezerem, prodlévající mezi dvěma světy, křehký a zranitelný. A tak mě překvapilo zjištění, že přízrak nebyla Emily, nýbrž já."

Deia
06.11.2020 4 z 5

Kniha sa mi čítala skvele, príbeh ma naozaj uchvátil. Príbeh Elizabeth a denníky jej otca ma úplne pohltili. Ich život na opustenom ostrove, kde sa museli postarať sami o seba. Krásne opisy drsnej prírody, ktoré ma na ostrov naozaj preniesli. Tiež ma kniha udržiavala v napätí – od začiatku vieme, že sa stane niečo, čo zmení osud Elizabeth a Emily, ale nevieme čo. To ma nútilo otáčať jednu stranu za druhou, až kým som sa nedostala k prekvapivému koncu. Príbeh problémovej Morgan ma bavil trochu menej, ale aj ten bol dobrý, páčilo sa mi aká zmena postupne prebiehala v jej správaní. Som veľmi rada, že som si tento príbeh prečítala.

majuska88
23.10.2020 5 z 5

Příběh knihy mě uchvátil. Konec byl složitější na pochopení, ale zase jsem ho nepředvídala již ve čtvrtce knihy. Ráda si knihu přečtu znova.