Bažináč - kniha první

Bažináč - kniha první https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406605/bmid_bazinac-kniha-prvni-KcF-406605.jpg 4 35 5

DC komiksový komplet série

< 59. díl >

BAŽINÁČ KNIHA PRVNÍ Původně vycházelo jako Bažináč #21-27, únor-červen 1984 V rudém a zlobném světě se dějí různé věci. Svět sežere vaši ženu, sežere vaše přátele. Sežere všechno, co z vás dělá člověka. A z vás se stane netvor. HOUSE OF SECRETS #92 Původně vyšlo v červenci 1971 Alexe Olsena zavraždí jeho nejlepší kamarád a sok v lásce. Alex skončí pohřbený v bažině, zatímco jeho vrah se ožení s vdovou po něm. Ale když se exmanželka ocitne v nebezpečí, Alex je vzkříšen coby Bažináč, aby ji ochránil. !!!Barevné vydání!!!... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Eaglemoss Collections
Originální název:

Saga of the Swamp Thing , 1987


více info...

Přidat komentář

Luigi1
16.04.2024 5 z 5

Bažináč se mi moc líbil

Terva
29.03.2023 4 z 5

"Experiment byl sabotován.
Došlo k výbuchu.
Holland a jeho chemická polévka
skončili v bažině,
která se rozkládá kolem laboratoře."

Mě se strašně líbila první kniha v sérii Swamp Thing, co u nás v šestidílné sáze, vydala společnost Crew. Respektive se mi nejvíce líbil první svazek s klasickým názvem Bažináč. Hlavně proto, že to byl jediný svazek vydaný černobíle. Měl prostě své nádherné bažinové, černobílé, kouzlo. Tohle vydání v sérii DC č.59 Bažináč Kniha první, je totiž skoro to samé. Vlastně je to úplně to samé až na dvě výjimky. Za prvé: Tento svazek obsahuje sešity #21 až # 27. Kdežto to od Crwe obsahuje i svazek #28 s názvem Pohřeb. Za druhé: Tento svazek je kolorovaný. Což je zase vítr na mou bažinu. V komentáři k dílu od nakladatelství Crew jsem jasně napsal, že se mi to líbí hlavně proto, že to není barevné.

Citát: Myslím, že přišel čas ověřit si vaší totožnost.

Takto může tedy čtenář posoudit, co je lepší. Zda barva nebo nekolorizovat. Já osobně však musím uznat, že některé, převážně celostránkové kresby, když jsou vybarvené, vypadají pěkně. Tak že jsem si příběh tak nějak znovu užíval v barevném spektru. Naštěstí tu ještě není moc plášťů a zamračených tváří z dílny DC a tak se to dá s klidem označit za původní bažinové dílo. Bažináč si má starosti s bažinou a svou milou a zatím ho svět nějak moc nezajímá. Na konci této knihy najdete všech sedm barevných obálek ke všem číslům.

Citát: Aleku, jsi nejláskyplnější, nejněžnější a nejlidštější člověk . . .

Na úplném konci je ještě malá komiksová povídka #92 Vzhůru z močálu. Toto dílo #92, které vyšlo v listopadu 1972 bylo zasazené do 70. let dvacátého století, nikoli na konec 19. století, a vypráví se v něm příběh vědce Aleka Hollanda, nikoli Alexe Olsena. Alex Olsen byl tak jedním z předchůdců Aleka Hollanda. Alex Olsen ještě bojuje za zelené údolí a bažinu. Alek Holland se pak vydává na cestu superhrdiny. Taky v tom máte trošku zmatek? No, Alan Moore to nijak zvlášť neřeší, hlavně, že dostal Bažínáče tam, kam potřeboval. Komentář k povídce najdete v sekci Části díla u této knihy.

Citát: Chci tu žít navždy. Chci zápasit s aligátory, obracet se v bahně a chci žít!


B-artX
28.07.2019 5 z 5

Moore je legenda, král komiksu.
Bažináč je jedno z lepších děl, co se v DCKK objevilo. Po kolika tuctových komiksech dostáváme skvělé čtení s velmi originálním dějem. Bažináč jako postava je něco úplně jiného, než klasičtí DC hrdinové. Nepůsobí tak "dokonale" jako třeba Superman nebo Wonder Woman, je to spíše depresivní obraz toho, co bývalo mužem, ale je rostlinou. Moore dal této postavě skvělou hloubku a já si jí hned zamiloval. Podobné postavy mi ve velkých komiksových světech chybí.
Příběh jako takový má sice svoje slabší momenty a zvláštní linky, to mi ale moc nevadilo, jelikož jsem předpokládal, že se vše vysvětlí v dalším díle. Místy hororovější a mystičtější nádech dával komiksu drsnou dospělejší náturu. Jak část s Kamarou (Opičí démon) tak část s Woodruem jsem si velmi užil. Jistě nejlepší komiks, co jsem četl za poslední půlrok. Spokojenost, doporučuji.

Ivan Kučera
18.04.2019 3 z 5

„V rudém a zlobném světe se dějí rudé věci. Svět sežere vaši ženu, sežere vaše přátele. Sežere všechno, co z vás dělá člověka. A z vás se stane netvor.“ Po Bažináčovi som vždy túžil, pretože som o ňom počul samé chválospevy. Ale prvý raz som si s ním v spoločnom močiari zaplával až v roku 2019 vďaka DC kompletu (a bolo to prvý raz, čo ma DC komplete bavil retro príbeh na konci, len tak mimochodom). Bažináč je skvelá postava, na tom si trvám. Je to ale prekvapivo ťažké a náročné čítanie. Nejde len o to, že som mal hokej v tom, kto je kto (hoci je to na samom začiatku vysvetlené), ale tiež o to, že ide o až nečakane komplikovaný príbeh s filozofickými a inými presahmi, v ktorom som sa strácal aj po dvoch prečítaniach. Zaskočilo ma zakomponovanie viacerých slávnych postáv (JLA alebo Ertrigan, ktorý sa v rámci DC kompletu predstavil už v Batman: Zkáza, jež postihla Gotham). Čo hodnotím negatívne, to je vizuálna stránka. Zbožňujem prostredie tajuplných bažín, ale na komikse poznať, že je predsa len staršieho dáta. Vizuálne to vinou toho zďaleka nie je taká žranica, ako som čakal (no treba dodať, že občas to má niečo do seba - jednotlivé príšery sú miestami fakt solídne psycho záhul a „snové“ pasáže sú spracované pekne halucinogénne).

hroubek
02.04.2019 4 z 5

Bažináč pro mě není vůbec neznámá postava, přesto tento komiks je moje první velké seznámení s touto postavou. A ke všemu s příběhem, který dělal Alan Moore. Komiks si mě získal během pár stránek. Specifické vyprávění, rozložené panely, a taky tím v jaké části příběhu se nacházíme. Moore zde výborně pracuje s postavy a s napětím, a přitom nám sdělí vše podstatné a načrtne kudy se příběhové linky budou stáčet dál. A i další příběhy stojí za to. Kresba je nádherná, Moore opět předvádí skvělou vypravěčskou práci, a každou postavu dokáže během pár okamžiků krásně vykreslit a prodat. Krasně se pracuje s tajemné a nadpřirozenými věcmi, a místy to lehce působí hororově. Jsem hodně spokojený. Občas mě nějaká linka přišla zbytečná, ale to se určitě vynahradí v druhé knize, kde se ukáže její účel.

Štítky knihy

komiksy

Část díla

Autoři knihy

Alan Moore
britská, 1953
Len Wein
americká, 1948 - 2017

Kniha Bažináč - kniha první je v

Přečtených41x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených5x
Knihotéce55x
Chystám se číst9x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x